Ekonomija
OPERATIVNI PROGRAM

RH će do 2020. udvostručiti proizvodnju slatkovodne ribe
Objavljeno 30. studenog, 2018.

Akvakultura važan je dio ribarstva, koje je prihvaćeno kao strateška gospodarska grana RH, i država je prepoznala njezinu važnost pa je ove godine donesen novi zakon koji regulira pdručje akvakulture, uz smanjenje adminstrativnih obveza i lakše pristupanje fondovima EU-a. Dosad je preko natječaja ugovoreno više od 211 milijuna kuna za investicije u akvakulturi, uz dodatnih 100 milijuna kuna, i stoga se u sljedećih nekoliko godina očekuje povećanje proizvodnje. Nacionalni strateški plan akvakulture predviđa povećanje proizvodnje na 24.000 tona ribe, sa sadašnjih 17.000 tona, a pritom je važno i znanje, i kvaliteta, i tehnologija. Akvakultura ima svijetlu budućnost, s obzirom na nedostatak ribe na tržištu Europe.
Kazao je to, između ostalog, jučer u Vukovaru pomoćnik ministra poljoprivrede Ante Mišura uoči početka 13. Međunarodne konferencije o akvakulturi, gdje će se, tijekom dvodnevnih izlaganja i susreta prozvođača i znanstvenika, govoriti o stanju, ali i mogućnostima unaprjeđivanja akvakulture.
Mišura je naveo i kako je iz fonda od 350 milijuna eura europskih sredstva za RH, više od 20 posto u akvakulturi, što se i koristi. Naveo je i potpore za štete od štetnika u uzgoju šarana od 26 milijuna kuna, a slijede i one za školjke, bijelu ribu, pastrve.
U Hrvatskoj ima, rekao je, više od 200 uzgajivača školjaka, 50-ak uzgajivača bijele ribe, više od 40 uzgajivača slatkovodne ribe... - Statistika o proizvodnji slatkovodne ribe u Hrvatskoj nije sjajna. Prije 90-ih bila je to proizvodnja između 10.000 i 15.000 tona, a sada smo pali na oko 2500 tona i morat će proći određeno vrijeme da se ta proizvodnja oporavi. Vremena je, pak, malo jer napravili smo operativni program u kojem stoji da ćemo do 2020. proizvoditi oko 5000 tona slatkovodne ribe - kazao je Milan Božić, predsjednik Organizacijskog odbora i direktor nastarije tvrtke u Hrvatskoj u proizvodnji slatkovodne ribe, Ribnjačarstva Poljana d.d. u Požeško-slavonskoj županiji.
Poduzetnik i znanstvenik, proizvođač morske ribe Želimir Filić, donedavni predstavnik akvakulture u nacionalnim i međunarodnim institucijama s više od 40 godina iskustva u toj branši, istaknuo je, pak, da se Hrvatska morala ukopiti u standarde Europske unije, posebice po kvaliteti hrane. Prema njegovim riječima, s obzirom na sve niže kvote ribarskih flota zbog prelova svjetskih mora, pa i našeg, izlaz jedino može biti u akvakulturi. Iznio je i podatak da je 35 posto ribe potjecalo iz ribolova, a 10 posto iz akvakulture.
- Hrvatska dobro napreduje. Stvoren je niz povoljnosti u području akvakulture koje mi moramo iskoristiti, poput sustava potpora - rekao je, dodavši kako se u ovom trenutnku europska proizvodnja kreće oko 2,2 milijuna tona proizvoda ribarstva, od čega 50 posto drži Norveška, a vrijednost te proizvodnje je između 8 i 10 milijardi eura. Sanja Butigan

Ante Mišura

pomoćnik ministra poljoprivrede

Nacionalni strateški plan akvakulture predviđa povećanje proizvodnje na 24.000 tona ribe sa sadašnjih 17.000 tona. Akvakultura ima svijetlu budućnost jer na europskom tržištu ribe nedostaje
Akvakultura čini 45 % izvoza ribarstva
“Hrvatska je velika uvoznica hrane. Od 2012. do danas vanjskotrgovinski deficit povećao se sa 740 milijuna na više od milijardu eura. U prvih osam mjeseci ove godine vanjskotrgovinski deficit povećao se za dodatnih 50 milijuna eura. U ribarstvu bilježimo suficit u robnoj razmjeni veći od 45 milijuna eura, u čemu znatan udio ima i izvoz akvakulture s 82 milijuna eura ili 45 %”, rekao je potpredsjednik HGK-a za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević.Z.R.
Možda ste propustili...

POKRENUTI STVARNU AKCIJU U BORBI PROTIV KLIMATSKE KRIZE

Zagađenje plastikom nalazi se svagdje oko nas

IZGRADNJA DALEKOVODA I TRANSFORMATORSKE STANICE

Dalekovodu novi poslovi u Sloveniji i Albaniji

Najčitanije iz rubrike