Novosti
POBOLJŠALA OCJENU

Stvara li Hrvatska bazu talentiranih?
Objavljeno 21. studenog, 2018.

Na svjetskoj ljestvici talenata 2018., koju izrađuje Institut za razvoj poslovnog upravljanja (IMD) iz Lausanne, Hrvatska se nalazi na 54. mjestu, od ukupno 63 zemlje koje su rangirane. Time je poboljšala svoju poziciju za šest mjesta u odnosu na 2017., izvijestili su iz Nacionalnog vijeća za konkurentnost, partnerske institucije IMD-a.

Hrvatska je svoju ukupnu ocjenu poboljšala s 37,84 na 42,74. Usporedbe radi, Švicarska, koja je na prvom mjestu, ima ocjenu 100. To izvješće ocjenjuje sposobnost svake rangirane zemlje da izgradi, privuče i zadrži darovite ljude kako bi stvorila bazu talentiranih osoba potrebnih za povećanje konkurentnosti i rast svoga gospodarstva. Ono je zasnovano na tri ključna faktora: "ulaganje i razvoj" - podizanje kvalitete obrazovnog sustava kroz javne investicije u cilju povećanja broja talentiranih osoba u zemlji, "faktor privlačnosti" - sposobnost zemlje da zadrži svoje darovite osobe i privuče ih iz inozemstva te "faktor spremnosti" – mogućnost zemlje da udovolji zahtjevima tržišta rada za potrebnom radnom snagom i stvaranjem baze talentiranih osoba.

Na tablici Švicarsku među prvih pet slijede Danska, Norveška, Austrija i Nizozemska, dok se na dnu ljestvice nalaze Slovačka (59. mjesto), Kolumbija (60.), Meksiko (61.), Mongolija (62.) i Venezuela (63.). Od novih članica Europske unije najbolje su rangirane Estonija (28.), Slovenija (30.), Češka (37.), Poljska (38.) i Mađarska (49.). I ove godine, ističu iz Nacionalnog vijeća za konkurentnost, europske zemlje dominiraju na ljestvici talenata. Od prvih 15 mjesta, 11 se odnosi na europske zemlje. Za to su zaslužni izvrsni obrazovni sustavi europskih zemalja koji izdvajaju Europu od ostalih regija svijeta. Većina europskih zemalja u prosjeku ima visoku razinu ulaganja u obrazovanje i to od primarne do tercijarne razine.

Hrvatska je najbolje pozicionirana po faktoru ulaganja i razvoja (39.). Kao prednosti pritom se ističu izdvajanje za obrazovanje po učeniku (po postotku BDP-a po glavi stanovnika nalazi se na 11. mjestu), i omjer učenika i profesora u osnovnim i srednjim školama (gdje zauzimamo 12. odnosno, 9. mjesto). Kao nedostatak navodi se nedovoljno ulaganje kompanija u trening zaposlenika (posljednje, 63. mjesto). Prema razvijenosti zdravstvene infrastrukture Hrvatska je na 44. mjestu, a prema parametru prakse za vrijeme školovanja na 60. mjestu.

Prema faktoru sposobnosti zemlje da zadrži kvalitetnu radnu snagu i privuče strane talentirane osobe, Hrvatska se nalazi na 60. mjestu. Kao prednost izdvojen je indeks troškova života (14. mjesto), a nedostatak je u privlačenju i zadržavanju talentiranih osoba, gdje je posljednja, 63. Prema rezultatima ocjenjivanja motivacije zaposlenika isto je u lošoj poziciji, na 62. mjestu, kao i kod faktora spremnosti zemlje za udovoljavanjem zahtjevima tržišta za kvalificiranom radnom snagom. Najbolje je rangirana prema znanju stranih jezika (31.). I.Bošnjak
Na svjetskoj ljestvici talenata Hrvatska se nalazi na 54. mjestu, od ukupno 63 zemlje