Novosti
KATARSKI EMIR:

Hrvatske tvrtke daju veliki doprinos u Kataru
Objavljeno 19. studenog, 2018.
Katar je zainteresiran za ulaganja u projekte najviše klase u turizmu, urbani razvoj, energetiku i proizvodnju hrane

Prijateljske i pozitivne odnose Hrvatske i Katara prati rast ukupne razmjene, no ona može biti bolja, a u čemu važnu ulogu može imati hrvatska zajednica u toj zemlji bogatoj energentima, suglasili su se u ponedjeljak u Zagrebu predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović i njezin gost šeik Tamim bin Hamad bin Khalifa Al Thani. Katarski emir koji je u Zagreb doputovao u uzvratni posjet nakon boravka predsjednice u toj maloj, ali utjecajnoj državi Perzijskog zaljeva, rekao je da je s Grabar-Kitarović razgovarao i o regionalnim politikama i o tome što današnji svijet čini nestabilnim.

"Bilateralni i politički odnosi između naših zemalja prijateljski su i pozitivni, no za njihovo unaprjeđenje i jačanje potrebni su intenzivniji kontakti u svim područjima suradnje", rekla je predsjednica.

Na širokom dijapazonu područja za suradnju dvoje čelnika inzistiralo je u kratkim izjavama za novinare nakon sastanka i potpisivanja niza dokumenata i memoranduma o suradnji u Uredu predsjednice. "Čvrsto vjerujem da će razvoj bilateralnih odnosa sa zemljama Zaljeva biti od velike važnosti za Hrvatsku", rekla je predsjednica. S njom se suglasio i emir Al Thani koji je posebno pohvalio sudjelovanje hrvatskih gospodarstvenika u Kataru. "Želim naglasiti da i hrvatske tvrtke u Kataru daju veliki doprinos", rekao je emir Al Thani. "Hrvatska zajednica može poslužiti kao spona između naroda, pa tako i hrvatska zajednica od nekih 500 ljudi može predstavljati taj most između naših zemalja", rekla je predsjednica.

Hrvatska želi privući investicije iz Katara u turizmu, posebice u područje zdravstvenog turizma, u proizvodnji hrane, obrambenoj industriji, infrastrukturi... Katar je zainteresiran za ulaganja u projekte najviše klase u turizmu, urbani razvoj, energetiku i proizvodnju hrane.

Predsjednica je izrazila zadovoljstvo rastom broja turista iz Katara. U 2017. godini Hrvatsku je posjetilo 4957 Kataraca.

Katar je načelno zainteresiran za investicije i suradnju na projektu LNG-a u Hrvatskoj, no u izjavama dvoje čelnika nakon sastanka na Pantovčaku nije se posebno govorilo o projektu LNG terminala na Krku. Taj strateški projekt Hrvatske i Europske unije trebao bi biti operativan 2021. i smanjiti ovisnost Europe o ruskom plinu. Unatoč razmjerno čestim susretima na vrhu i posjetu katarskih stručnjaka Hrvatskoj, konkretan dogovor o terminalu nije postignut.

Između Katara i Hrvatske potpisano je u ponedjeljak osam ugovora i memoranduma. Između ostalih, potpisan je ugovor o kulturnoj suradnji te sporazum o ukidanju viza za nositelje diplomatskih i posebnih putovnica. Ugovor o međusobnoj suradnji i razmjeni vijesti između hrvatske i katarske izvještajne agencije potpisali su ravnateljica Hine Branka Gabrijela Vojvodić i šeik Muahamed bin Abdulrahman Al-Tani, potpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova Katara. Hina
VAŽNOST RAZVOJA LNG TERMINALA
Na susretu u Banskim dvorima premijer Andrej Plenković i šeik Tamim bin Hamad bin Khalifa Al Thani zaključili su kako su snažnija gospodarska suradnja i porast investicija zajednički interes Hrvatske i Katara, priopćeno je iz Vlade. Uz daljnje razvijanje bilateralnih odnosa, premijer Plenković naglasio je važnost jačanja investicija, rasta trgovinske razmjene i gospodarske suradnje s Katarom. Što se tiče unaprjeđenja suradnje u pogledu energetike i diversifikacije izvora energenata, bilo je riječi i o važnosti daljnjeg razvoja LNG terminala na Krku, stoji u priopćenju.
Kolinda Grabar-Kitarović

predsjednica RH

Čvrsto vjerujem da će razvoj bilateralnih odnosa sa zemljama Zaljeva biti od velike važnosti za Hrvatsku
Možda ste propustili...

JEDNO OD NAJPREPOZNATLJIVIJIH LICA HRVATSKE TELEVIZIJE

Preminuo novinar Damir Matković

BRAČNI PAR RASPUDIĆ NAVODNO NAPUSTIO STRANKU

Sastavljanje lista za europske izbore izazvalo raskol u Mostu?