Novosti
MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE

Za uzgoj goveda, koza, ovaca i peradi 24 milijuna
Objavljeno 20. studenog, 2018.
Javni poziv za potpore za unaprjeđivanje proizvodnog potencijala u sektoru mesnog govedarstva u sustavu krava-tele, unaprjeđivanje uzgoja ovaca, koza te izvornih pasmina peradi za razdoblje od 2018. do 2020., ukupne vrijednosti 24 milijuna kuna, otvoren je od ponedjeljka, izvijestilo je Ministarstvo poljoprivrede. Za unaprjeđivanje proizvodnog potencijala u sektoru mesnog govedarstva u sustavu krava-tele osigurano je 9 milijuna kuna, za unaprjeđivanje uzgoja ovaca i koza na raspolaganju je 13,5 milijuna kuna, a za uzgoj izvornih pasmina peradi 1,5 milijuna kuna. Stočari i peradari na taj se javni poziv mogu prijaviti do 30. studenoga. Jedinični iznos potpore ne može biti veći od 2500 kuna po prihvatljivom ženskom grlu (rasplodna junica) mesnih pasmina i/ili križanaca s mesnim pasminama goveda u sustavu krava-tele, 130 kuna po prihvatljivom grlu uzgojno valjanih ovaca ili koza, 110 kuna po kljunu zagorskog purana iz matičnog jata i 40 kuna po kljunu kokoši hrvatice iz matičnog jata.

"Činimo sve kako bismo u što kraćem roku ispravili dugogodišnju nebrigu za naše poljoprivredne proizvođače. Ovaj put ciljano pomažemo stočarima i peradarima jer smo svjesni položaja u kojem se nalaze. Uz novu mjeru ‘Dobrobit životinja‘ koju smo ove godine uveli, a s pomoću koje stočari mogu dobiti dodatni EU novac za bolju hranidbu, smještaj i ispašu životinja na svojim farmama, nedavno smo pokrenuli i program za kupnju i uzgoj rasplodnih junica za koji smo osigurali 195 milijuna kuna, jer želimo motivirati naše stočare da zadrže ženski pomladak u uzgoju te ga stave u funkciju proizvodnje mlijeka. Programom za koji je raspisan javni poziv pomažemo tovljačima koji drže stoku u sustavu krava-tele, uzgajivačima uzgojno valjanih koza, ovaca i izvornih pasmina peradi, za što smo u sljedeće tri godine osigurali ukupno 24 milijuna kuna", izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić te dodao: "Teško je izbrisati deset godina loše politike, ali sve ovo radimo kako bi naša djeca jela domaću hranu i kako bi naši poljoprivrednici mogli dostojno živjeti od svoga rada."

Uz novu mjeru "Dobrobit životinja“, koja je uvedena ove godine, s pomoću koje stočari mogu dobiti dodatni EU novac za bolju hranidbu, smještaj i ispašu životinja na svojim farmama, nedavno je pokrenut i program za kupnju i uzgoj rasplodnih junica za koji je osigurano 195 milijuna kuna jer se želi motivirati stočare da zadrže ženski pomladak u uzgoju te ga stave u funkciju proizvodnje mlijeka, kazao je Tolušić.

Iz Ministarstva navode kako se ukupni iznos potpore utvrđuje na temelju jediničnog iznosa. Jedinični iznos potpore po grlu/kljunu utvrđuje se na temelju ukupnog broja prihvatljivih grla/kljunova za potporu i visine sredstava predviđenih programom. I.Bošnjak
Tolušić: Ciljano pomažemo stočarima i peradarima jer smo svjesni položaja u kojem se nalaze
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike