Mozaik
KRAĐA ALBANSKE BAŠTINE

Brojni pljačkaši traže potopljene antičke brodove
Objavljeno 19. studenog, 2018.
Većina je blaga koja je ležala na dubini od 20 do 30 metara gotovo potpuno nestala bez traga

Počivale su stoljećima na dnu Jadranskog i Jonskog mora pune blaga i obložene školjkama. Nažalost, brodske olupine uz obalu Albanije sada su meta podmorskih pljačkaša. Od 2006. godine američka udruga RPM Nautical Foundation identificirala je četrdesetak olupina duž 450 kilometara albanske obale, slabo poznatu baštinu.

Ondje su potonuli antički brodovi, rimski, možda i fenički, grčki ili ilirski, ponekad iz VII. stoljeća prije Krista, ali i suvremeni ratni brodovi. "No, danas je većina blaga koja je ležala na dubini od 20 do 30 metara gotovo potpuno nestala bez traga", kaže arheolog i povjesničar umjetnosti Neritan Ceka.

Iako su albanske vode bile nedostupne stranim roniocima tijekom komunizma (1944. - 1990.), danas su otvorenije jer ta siromašna zemlja ne raspolaže dovoljnim sredstvima za strogi nadzor svoje obale. To je oduševilo brojne lovce na olupine koji opremljeni najmodernijom tehnologijom tragaju za antičkim blagom ponekad neprocjenjive vrijednosti, ali i metalom s modernih plovila.

- Bio sam među prvim svjedocima tog iznimnog blaga roneći početkom osamdesetih godina - ističe Neritan Ceka. "Vidio sam amfore, glinene posude, arheološke predmete kojih danas više nema ondje. Pljačka je provedena na barbarski način." Prema njegovu mišljenju, "što se tiče olupina blizu obale, Albanci i stranci surađivali su u krijumčarenju arheoloških predmeta." Teško je procijeniti koliko iznosi ukupna vrijednost tog krijumčarenja antičkih predmeta iz Albanije. Na svjetskoj razini, riječ je o više od 3,5 milijardi eura godišnje, prema procjeni Aurona Tarea, Albanca koji predsjeda Znanstvenim i tehničkim vijećem kulturne baštine pri UNESCO-u. M.Bugarić
Možda ste propustili...

JUBILARNO PRVENSTVO HRVATSKE U MJEŠOVITIM KVIZ PAROVIMA

Lovce iz “Potjere” pobijedio mladi par

NAJBOLJA ŠKOLA ANIMACIJE ANIMAFESTA 2024

Nagrada školi La Poudriere

Najčitanije iz rubrike