Kultura
BARUTANA018 U MLU-U OD 19. DO 23. 11.

Poticaj nerazvijenoj nezavisnoj sceni
Objavljeno 19. studenog, 2018.
Naglasak je predstaviti Osječanima ono što inače nemaju prigodu vidjeti, od plesnih do manjih kazališnih produkcija

Kada su prije 12 godina - 2006., članovi Udruge M-art, s Ivanom Faktorom na čelu, odlučili pokrenuti programsku platformu Barutana, cilj im je bio revitalizirati kulturni spomenik osječku Barutanu sadržajima koji dolaze s nezavisne, izvaninstitucionalne scene i time, kako ističe koordinatorica programa i dugogodišnja suradnica Udruge M-art, Ana-Marija Koljanin, potaknuti dinamiku u tom segmentu kulturnih zbivanja, koji u Osijeku nije ni približno dovoljno razvijen.

Osječani - povremeno
- U Osijeku nema toliko umjetničkih organizacija i udruga koje se bave suvremenom umjetnošću i različitim vidovima suvremene kulture i umjetnosti kao u drugim sredinama - ističe Ana-Marija. Na pitanje leži li razlog tomu možda i u činjenici da u Osijeku nemaju podršku - prostor i financije - lokalnih vlasti i institucija u kulturi, a ne u činjenici da nema ideja i aktera, Koljanin odgovara da djelomice sigurno jest, no unatoč svemu, odvažili su se na pokretanje Udruge i manifestacije.

- Od počeka smo predstavljali izvedbe suvremenog plesa, eksperimentalnog kazališta, glazbe i filma, pokazujući najaktualniju produkciju, a Ivan Faktor vodi računa da uvijek prikažemo i nešto novo i iz povijesti eksperimentalnog filma. Riječ je o važnim djelima domaće, ali i međunarodne eksperimentalne kinematografije, što će i ove godine biti u programu - dodaje Koljanin.

U 13 izdanja manifestacije, osječki su umjetnici bili zastupljeni povremeno, no naglasak je programa predstaviti Osječanima nešto što inače nemaju prigodu vidjeti u gradu, od plesnih do manjih kazališnih produkcija. Selektor filmskog dijela Ivan je Faktor, izvedbenog Ksenija Zec, dok se u glazbenom dijelu tijekom godina izmijenilo nekoliko suradnika. Ove godine to je Marko Jović, poznat kao Xtematic.

Uobičajeno Barutana traje oko tjedan dana i ove godine donosi osam programa, na sve je ulazak besplatan, a održavaju se u večernjim satima u MLU, koji im je partner četvrtu godinu. Prvih se šest godina održavao u Barutani.

Najposjećeniji ples
- Tada nam je 2011. Grad, bez objašnjenja, zatvorio vrata pa smo program nastavili organizirati u drugiim prostorima, da bismo ukazali da nam je potreban prostor. Snalazili smo se u doista teškim uvjetima, od predvorja kina Zvečevo, do hotela Royal, koji je važan za kulturnu povijest grada, jer je ondje održana dadaistička matineja 1922., bili smo i u STUC-u i budućem Kulturnom cenru Eurodoma, a u MLU smo od 2015. - zadovoljni su organizatori, kaže Ana-Marija Koljanin. Termin Barutane nije fiksni, no obično se održava na jesen.

Teško joj je izdvojiti nešto iz programa, no dosadašnja su izdanja pokazala da su često najposjećenije plesne i zvučne izvedbe. Ove godine to je Josipa Bubaš, koja izvodi 3-satni plesni performans izdržljivosti, a tri su plesna projekta na programu 22. 11. - plesni film Eme Crnić Svaki svaki dan, Vrata pendeta, u kojem umjetnica Gendis Putri Kartini istražuje tradicionalni ples bogoslužja pendeti iz Indonezije u suvremenoj interpretaciji, te Not so simple sample Šimuna Stankova, koji koreografiju stvara po načelu glazbenih matrica. Program donosi i dvije izvedbe koje eksperimentiraju sa zvukom - Luana Lojić What is sound? // Što je zvuk? i Vanda Kreutz (Ne)izdrživo. Luana je pitanje ukucala u Google tražilicu. Svaki je novi tab informacija koja može postati zvuk. U Vandinoj izvedbi činč kablovi krivo su spojeni – greškom nijemi Video dobiva Audio.

Uz aktualne produkcije, Barutana 018 se dijelom referira i na povijest. Niz godina surađuju s Institutom Tomislav Gotovac pa će, nakon Zagreba i New Yorka, predstaviti monografiju Tomislav Gotovac – Life as a Film Experiment Slobodana Šijana.

Filmovi Brucea Bailliea iz New American Cinema, radovi su jedne od vodećih osobnosti američkog eksperimentalnog, underground filma, koje će predstaviti izbornik Ivan Paić.

Narcisa Vekić
DINAMIZIRANJE MUZEJSKOG PROGRAMA
Opstati se 13 godina može samo uz dobru podršku publike, koje ovoj manifestaciji ne manjka. Kako ističe Koljanin, zadovoljni su, jer ih iz godine u godinu publika prati, a i sve je više mladih, iako su zastupljeni svi naraštaji.

“Mnogo je studenata, zbog kojih se zapravo program i smišlja. MLU je to prepoznao i da takva vrsta programa dinamizira muzejski program. Drago mi je da smo četvrtu godinu u muzejskom prostoru”, dodaje”, dodaje koordinatorica programa, Ana-Marija Koljanin.
Možda ste propustili...

PROMOCIJA KNJIGE JULIJANE ADAMOVIĆ “OČE, AKO JESI” U KLUBU KNJIŽARE NOVA

Veličanstven roman o ženama i muškarcima

NOVO IZDANJE ŠKOLSKE KNJIGE "QUINCY JONES: 12 NOTA – O ŽIVOTU I KREATIVNOSTI"

Mudre lekcije velikoga Quincyja Jonesa

Najčitanije iz rubrike