Mozaik
NIKADA GA NIJE KORISTIO

Za borca protiv hakera kompjutor je strani pojam
Objavljeno 15. studenog, 2018.
Japanske društvene mreže već dva dana "seciraju" izjavu vremešnog ministra koji bi trebao biti na čelu tima koji će predstojeće Ljetne Olimpijske igre čuvati od napada hakera. Sve bi to bilo u redu da je čovjek kibernetički stručnjak, no on nikada nije upalio računalo, a kamoli sjeo pred njega! Naime, nedavno imenovani japanski ministar za kibernetičku sigurnost i Olimpijske igre, rekao je parlamentu da nikada u životu nije koristio računalo, iako je zadužen osigurati da Olimpijada u Tokiju 2020. godine prođe bez kibernetičkih ugroza. Premijer Shinzo Abe na ta je dva mjesta prošli mjesec imenovao Yoshitaku Sakuradu (68), koji nikada prije nije imao položaj u vladi, iako je 18 godina zastupnik. Ministar je svoju izjavu o računalnoj nepismenosti izrekao u srijedu pred parlamentarnim odborom, kad ga je jedan od oporbenih zastupnika upitao zna li se služiti računalom.

- Uvijek sam određivao svojem osoblju i tajnicima da obavljaju takve vrste poslova. Osobno nikad nisam koristio računalo - kazao je.

Sakurada je rekao da u opis njegovog radnog mjesta ide i "čvrsto zajamčiti kibernetičku sigurnost". Upitan kako netko tko nema temeljne vještine baratanja računalom može biti zadužen za kibernetičku sigurnost, Sakurada je kazao da je uvjeren da neće biti nikakvih problema.

- Kako čovjek koji ima "nula" informatičkog znanja može biti na čelu ministarstva za kibernetičku sigurnost. Pa ovo nije smiješno, ovo je uvreda za sve one koji znaju nešto o kibernetici.H
2020.

godine održat će se Ljetne Olimpijske igre u Tokiju
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike