Novosti
PREMIJER NAJAVIO IZVJEŠĆE O GLOBALNOM KOMPAKTU O MIGRACIJAMA

"Važno je rasvijetliti i objasniti sve o Marakeškom sporazumu"
Objavljeno 9. studenog, 2018.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova pripremit će izvješće o Globalnom kompaktu o zakonitim migracijama, tzv. Marakeškom sporazumu, koji je izazvao dosta prijepora u političkom vrhu zadnjih dana, koje će se naći na Vladi idući tjedan, a nakon toga i u Saboru, izvijestio je u petak premijer Andrej Plenković.


"Ministarstvo vanjskih i europskih poslova koje je koordiniralo njegovu izradu podnijet će izvješće Vladi idući tjedan da se do kraja rasvijetli ta tema i da se objasni o čemu je riječ", kazao je premijer na sjednici Vlade. "Potom ćemo taj dokument kao informaciju poslati u Sabor, mislim da je to tema koja zavrjeđuje raspravu na bar dva odbora tako da i zastupnici točno znaju o čemu je riječ", rekao je Plenković, dodavši kako je važno da sve oko Marakeškog sporazuma bude transparentno.
Tzv. Marakeški sporazum o zakonitim migracijama izazvao je proteklih dana sukob između predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i Ministarstva vanjskih i europskih poslova.
Plenković je ponovio da Globalni kompakt nije međunarodni ugovor i nema pravno obvezujući karakter.
"Riječ je o katalogu mjera koji se radi zadnje dvije godine, otkako je na Općoj skupštini UN-a zacrtan put za to", rekao je Plenković, dodavši da su na tom zasjedanju sudjelovali i predsjednica i predstavnici tadašnje vlade.
"Dokument je od srpnja u ovom obliku kakav je sada i trebao bi se politički prihvatiti u Maroku sredinom prosinca", rekao je Plenković. Nije objavio tko će u ime Hrvatske putovati u Marakeš nakon što je predsjednica od toga odustala.
Podsjetimo, predsjednica Grabar-Kitarović, ustavna sukreatorica vanjske politike, u ponedjeljak je dosad najoštrije u mandatu kritizirala Ministarstvo vanjskih i europskih poslova zamjerivši mu neinformiranje i izazivanje prijepora u javnosti u pogledu Marakeške deklaracije o zakonitim migracijama te isključivanje njezina Ureda iz radnih skupina za taj dokument. Predsjednica je MVEP okrivila za to što je javnost zbunjena Marakeškim sporazumom. "Ministarstvo vanjskih i europskih poslova je koordinator pregovora i nije odradilo svoju zadaću. Umjesto da objavljuju moju korespodenciju i pokušavaju sada izazvati nekakve prijepore u javnosti, imali su obvezu informirati građane o čemu je riječ. Nisu odradili svoju zadaću", rekla je predsjednica. "Uz dužno poštovanje svim vrijednim diplomatima, oni se tamo moraju malo zbrojiti i malo više početi odgovarati hrvatskoj javnosti", rekla je Grabar-Kitarović koja je sukreatorica hrvatske vanjske politike, ali se požalila da nitko iz njezina Ureda nije bio pozvan da sudjeluje u hrvatskim radnim skupinama za taj dokument. H/D.Pav.
RASPRAVA U SLOVENIJI
Slovenski parlament odredio je u petak datum održavanja izvanredne sjednice o Marakeškom sporazumu izbjegavši da se pitanje ilegalnih migracija, na kojemu profitira oporbena konzervativna desnica, nametne kao jedna od tema u kampanji pred lokalne izbore 18. studenoga. Izbori za načelnike i članove općinskih vijeća u 212 jedinica lokalne samouprave prvi su test za vladajuću koaliciju ljevice nakon formiranja vlade Marjana Šarca. Na sastanku vodstva parlamenta u petak je odlučeno da se o osjetljivoj temi koja izaziva žestoke prijepore među političkim strankama održi dva dana kasnije. To je još uvijek na vrijeme da se kristaliziraju stajališta Slovenije pred međuvladinu konferenciju u Marakešu (Maroko), koja se održava 10. i 11. prosinca, na kojoj bi trebao aklamacijom biti potvrđen UN-ov Globalni kompakt o migracijama.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike