Novosti
EUROPSKA PUČKA STRANKA IZABRALA SVOG “SPITZENKANDIDATA”

Manfred Weber: Tražim mandat za promjenu Europe
Objavljeno 9. studenog, 2018.

Europska pučka stranka izabrala je u četvrtak na kongresu u Helsinkiju Nijemca Manfreda Webera, člana bavarske Kršćansko-socijalne unije (CSU), za svog "spitzenkandidata". Europska pučka stranka, koja okuplja demokršćanske i narodnjačke stranke, birala je svog vodećeg kandidata za predsjednika Europske komisije, i Weber sada ima velike izglede to i postati.

Weber je dobio 492 glasa, a njegov protukandidat, Finac Alexander Stubb, 127 glasova. Glasao je 621 izaslanik, uz dva nevažeća listića. Weber je bio izraziti favorit i većine stranaka koje djeluju unutar EPP-a, uključujući i Hrvatsku demokratsku zajednicu."Stojim pred vama ne samo kao kandidat. Stojim kako bih zatražio mandat. Mandat za promjenu Europe, kako bismo zajedno otvorili sljedeće poglavlje naše europskog sna", rekao je Weber u svom obraćanju izaslanicima kongresa EPP-a neposredno prije tajnog glasovanja. Rekao je da želi Europu koja će vratiti građanima osjećaj da se "osjećaju kao kod kuće", Europu koja štiti, koja se bori protiv terorizma i koja ne ostavlja prostora za nacionalni egoizam kada je riječ o sigurnosti. Istaknuo je da EU mora zaustaviti ilegalne migracije i osigurati svoje vanjske granice. Zauzeo se za europski "master plan" za borbu protiv raka, bolesti zbog koje je izgubio brata.Premijer Plenković, predsjednik HDZ-a, istaknuo je da je Weber dobio 80-postotnu potporu kongresa EPP-a. "Posebno mi je drago da je ovo povjerenje dobio Manfred Weber, koji je odličan prijatelj HDZ-a, koji je bio na našem općem saboru prije nekoliko mjeseci, došao u našu kampanju 2016., bio je s nama u Osijeku. Mislim da je sada u zreloj, a istodobno mladoj životnoj dobi, ima samo 46 godina i mislim da će u sljedećim mjesecima svojim aktivnostima pomoći svim strankama EPP-a na nacionalnoj razini", rekao je Plenković.Manfred Weber rođen je 1972. u Landshutu u Bavarskoj. Weber nikada nije obnašao dužnost u izvršnoj vlasti na bilo kojoj razini. Od 2002. do 2004. bio je zastupnik u bavarskom parlamentu, kao najmlađi zastupnik izabran u to tijelo. Od 2004. zastupnik je u Europskom parlamentu, a od 2014. šef je zastupničkog kluba EPP-a i najmlađi čelnik neke političke skupine u Europskom parlamentu. Poznat je kao umjereni političar, spretan u postizanju političkih dogovora i traženju kompromisa. H
BEZ PODILAŽENJA KRAJNJEM SPEKTRU
Andrej Plenković poručio je da njegova stranka neće podilaziti onima koji su na krajnjem političkom spektru i da nema cijene koju za to neće podnijeti. “Sve ono što radim otkad sam preuzeo vodstvo HDZ-a jest čvrsto sidrenje HDZ-a kao stranke desnog centra - ne stranke na krajnjem dijelu političkog spektra, kao stranke koja projicira stabilnost, ozbiljnost i pouzdanje”, rekao je Plenković. Dodao je kako i ankete pokazuju da je potrebno održati taj smjer. Rekao je da su populistički signali koji su se mogli uočiti na izborima u nekoliko europskih zemalja nešto s čime se treba nositi. Ponovio je da je sporazum iz Marakeša globalni odgovor na pitanje migracija, da je riječ o neobvezujućem tekstu te istaknuo da ga je potrebno demistificirati u hrvatskoj javnosti. Rekao je da u Vladi nema kakofonije oko tog pitanja, a da se, kada je riječ o promjeni stava, “ona dogodila kod predsjednice, ne kod nas”.
Možda ste propustili...

PREGOVORI O SASTAVLJANJU PARLAMENTARNE VEĆINE

Andrej Plenković: Sastali smo se s manjinama, postoje kontakti s DP-om

HUMANITARNA ORGANIZACIJA MARIJINI OBROCI HRVATSKA

Kampanja “Majci za ljubav”

Najčitanije iz rubrike