Mozaik
TVRDE ZNANSTVENICI

Obična mrkva formula za čvršći cement
Objavljeno 23. listopada, 2018.
Mrkva je svima poznata kao zdravo i ukusno povrće, no britanski znanstvenici tvrde da bi se mogla upotrijebiti i u izradi čvršće betonske smjese, koja bi se mogla ojačati dodavanjem nanočestica iz tog i ostalog korjenastog povrća! Istraživači s britanskog Sveučilišta u Lancasteru rabe običan mikser za hranu kako bi usitnili nanočestice iz vlakana tog zdravog povrća i kažu da su one "znatno poboljšale" čvrstoću cementa. Ističu da su troškovi pritom bili manji nego što je uobičajeno, jer su se koristili manjom količinom cementa, a ona znači smanjenje globalne emisije ugljičnog dioksida. To su odlične vijesti i za građevinsku industriju i za okoliš. Prema podatcima Međunarodne agencije za energetiku, cement je odgovoran za čak osam posto ukupne globalne emisije CO2. "Utvrdili smo da ‘novi‘ materijal može pojačati čvrstoću cementa za 80 posto. A potrebna je samo mala količina", rekao je voditelj istraživanja Mohamed Saafi. Objasnio je da dodavanje usitnjene mrkve u betonsku smjesu uspješno sprječava njegovo pucanje. “Naši preliminarni rezultati pokazuju da pola kilograma nanomaterijala mrkve uštedi oko 10 kg cementa po kubnom metru betona", rekao je Saafi. Nanočestice mrkve proizvodi tvrtka CelluComp, sa sjedištem u Škotskoj, koja se bavi razvojem obnovljivih izvora energije. Uz proizvodnju čvršćeg i izdržljivijeg cementa, cilj tvrtke je i korištenje manje količine materijala u građevinskim radovima. Čak 88 posto mrkve čini voda, a celuloza je čini čvrstom i hrskavom.H
Možda ste propustili...

NEMA VIŠE “DŽABE”

Pet eura za ulazak u Veneciju

JUBILARNO PRVENSTVO HRVATSKE U MJEŠOVITIM KVIZ PAROVIMA

Lovce iz “Potjere” pobijedio mladi par

Najčitanije iz rubrike