Crna kronika
OPASNOST IZ RATOVA I DALJE PRIJETI

Šest dana zaredom građani pronalazili bombe, mine...
Objavljeno 23. listopada, 2018.
OSIJEK - Šest dana zaredom protekloga tjedna građani su pronalazili bombe i granate na raznim mjestima u Slavoniji i Baranji. Četiri su opasna eksplozivna sredstva pronađena u Baranji. Tako je u subotu građanin na obali Drave u Podravlju pronašao topovsku granatu. Dan prije građanin je u šumskom predjelu u Tikvešu pronašao ručnu bombu. U četvrtak oko 16.30 sati 63-godišnjak je u Belom Manastiru pri čišćenju kuće pronašao tromblonsku minu, sporogoreći štapin i kilogram eksploziva. U srijedu je, oko 13.10 sati, 55-godišnjak u Grabovcu pronašao minobacačku granatu kalibra 82 milimetra. Istoga dana, oko 17.55 sati, djelatnici tvrtke iz Osijeka su pri obradi njive u blizini Tenje pronašli protutenkovsku minu koju je policijski pirotehničar na mjestu pronalaženja i uništio. U utorak prijepodne građanin je na desnoj obali Dunava u Erdutu pronašao streljivo, dok je istoga dana 15-godišnjak u Osijeku odnio tromblonsku minu u vojarnu.
Niz pronalaženja opasnih sredstava započeo je prošlog utorka kada je građanin na njivi u blizini Laslova pronašao topovsko zrno. Istoga dana, također tijekom poslijepodneva, građanin je na lijevoj obali rijeke Drave u Osijeku pronašao minobacačku minu iz Drugog svjetskog rata.
Iz policije podsjećaju građane da je još uvijek u tijeku akcija "Manje oružja, manje tragedija – Izbacimo uljeza". Prema Zakonu o oružju, oružje se može predati uvijek, a protiv osobe koja ga dragovoljno predaje neće se pokretati kazneni ni prekršajni postupak.
- Pozivamo sve građane koji još negdje u svojem domu čuvaju ili skrivaju oružje ili eksplozivna sredstva da ih bez straha od sankcija prijave policiji. Molimo građane da ne donose sami oružje i eksplozivna sredstva u policijske postaje kako ne bi došlo do njihova aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, nego da o svojoj nakani predaje obavijeste na broj 192 ili najbližu policijsku postaju. Policija će poslati stručne i osposobljene policijske službenike u civilu, koji će opasna sredstva preuzeti na siguran način - pozvali su iz Policijske uprave osječko-baranjske.
Dragovoljna predaja oružja vremenski je neograničena, a o svemu se dodatno može informirati i preko besplatne telefonske linije 0800 88 92.S.Lacić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike