Regija
MINISTARSTVO GOSPODARSTVA:

Projekti Akorda, Jet-Seta i Multinorma među 150 najuspješnijih u RH
Objavljeno 17. listopada, 2018.
Ministarstvo gospodarstva želi potaknuti i druge potencijalne prijavitelje da svoje priče pretoče u uspješne EU projekte
ŽUPANJA - Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta proteklog je petka objavilo brošuru "150 uspješnih poduzetničkih projekata".
Predstavljeni projekti globalno su inovativni, ili su uz pomoć dodijeljenih nepovratnih sredstava otvorili brojna radna mjesta te pridonijeli razvoju hrvatskog gospodarstva i povećanju konkurentnosti zemlje. Objavljena brošura, istaknuo je ministar Darko Horvat, predstavlja priznanje dosadašnjim korisnicima i njihovim uspješnim EU projektima, ali i poticaj svim potencijalnim prijaviteljima da svoje priče pretvore u uspješne EU projekte. Među najuspješnijima su i tri tvrtke iz županjske Posavine. Povećanje konkurentnosti i učinkovitosti poslovanja kroz nabavu novih strojeva i programskih rješenja projekt je poduzeća Akord d.o.o iz Županje koje se bavi trgovinom, proizvodnjom i dizajniranjem namještaja po mjeri (kuhinje, spavaće i dječje sobe, uredski namještaj, stolovi i stolići, ugradbeni ormari) te uslužnim rezanjem pločastih iverala. Ova investicija riješit će problem nedostatnih proizvodnih kapaciteta tvrtke zbog povećanja potražnje za njenim proizvodima, pridonijeti novom zapošljavanju, rastu i razvoju tvrtke te će ojačati tržišnu poziciju na domaćem, ali i započeti izvoz na EU tržišta.

Nova oprema i strojevi

Rezultat provedbe projekta potpisani su ugovori za opremanje poslovnih prostora, instalacija računalnih programa i stručno usavršavanje zaposlenika. Do 2019. planirano je povećanje prihoda od prodaje za 39 posto, prihoda od izvoza za 500.000 kuna, kao i otvaranje dva nova radna mjesta. Ukupna vrijednost projekta je 1.691.532,88 kuna, a udjel EU sredstava 613.662,58 kuna.
Povećanje kapaciteta i konkurentnosti modernizacijom opreme tvrtke uspješan je projekt tvrtke Jet-Set d.o.o. iz Vrbanje. Bavi se niskogradnjom, posebice gradnjom autocesta, željezničkih pruga, iskopa većih razmjera, izradom nasipa, iskopom i održavanjem melioracijskih građevina, rušenjem i uklanjanjem objekata te prijevozom za koji posjeduju međunarodnu licencu. Projekt je rezultirao povećanjem kapaciteta i konkurentnosti ulaganjem u novu moderniju opremu i strojeve za gradnju infrastrukture u niskogradnji (buldožeri i bageri/utovarivači). Do 2019. planirano je povećanje prihoda od prodaje za 22 posto, prihoda od izvoza za 100.000 kuna, povećanje produktivnosti rada te otvaranje tri nova radna mjesta. Ukupna vrijednost projekta je 10.456.285,14 kuna od čega je udjel EU sredstava 3.745.690,15 kuna.
Nova radna mjesta

Tvrtka Multinorm d.o.o. u poduzetničkoj zoni Ambarine u Gradištu, koja se primarno bavi projektiranjem i proizvodnjom alata, naprava, uređaja i specijaliziranih strojeva za automobilsku i druge srodne industrije, nositelj je projekta e multinorm. Unaprjeđenje poslovnih procesa putem novih IKT rješenja (informacijska i komunikacijska tehnologija), bilo je od iznimne važnosti za tvrtku uzimajući u obzir postojeće stanje i trenutačni način funkcioniranja postojećih procesa, planirane razvojne aktivnosti, očekivanja klijenata, povećanje produktivnosti, podizanje konkurentnosti i razine pismenosti zaposlenika korištenjem suvremenih tehnologija, rast broja zaposlenika, povećanje prihoda te rad u tri smjene. Svrha projekta bila je povećati produktivnost i inovativnost tvrtke optimiziranjem i redizajnom poslovnih procesa putem IKT rješenja. To je rezultiralo povećanom učinkovitošću i inovativnošću tvrtke integriranjem softverskih rješenja u jedinstven sustav te unaprjeđenjem znanja i vještina zaposlenika za rad u novim softverima. Do 2020. bit će otvoreno 37 novih radnih mjesta, uz očuvanje postojećih 80.

Očekuje se i povećanje prihoda od prodaje za 11.052.228,90 kuna. Ukupna vrijednost projekta je 2.208.565,80 kuna, a 1.450.000,00 kuna udjel je EU sredstava.
Marija Lešić Omerović
Poticaj drugim poduzetnicima
“Mala i srednja poduzeća iz brošure primjer su poduzetnika koji stvaraju proizvode visoke dodane vrijednosti prema zahtjevima svjetskih tržišta te koriste suvremene tehnologije s ciljem snažnijeg izvoza. Nadamo se kako će brošura potaknuti i inspirirati veliki broj novih poduzetnika da prijave svoje projektne ideje i na taj način pridonesu snažnijem rastu hrvatskog gospodarstva”, ističe u predgovoru brošure ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat. Nepovratnim sredstvima želi se povećati konkurentnost hrvatskog gospodarstva, otvoriti radna mjesta i povećati životni standard građana.
5000 projektnih prijedloga
Od 2015. godine do danas, Ministarstvo je u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020. objavilo ukupno 27 poziva i zaprimljeno je gotovo 5000 projektnih prijedloga, a kroz financirane projekte potaknuto je ukupno sedam milijardi kuna ulaganja.
Elitno društvo
U elitnom društvu tvrtki s najuspješnijim projektima u Hrvatskoj su i tri tvrtke iz županjske Posavine.
Možda ste propustili...

OŠ VLADIMIRA NAZORA U ERASMUS+ PROJEKTU

Vinkovački osnovci ugostili španjolske vršnjake

U ŠUMANOVCE PRISTIŽE SVE VIŠE HODOČASNIKA

Dan poljodjelaca, obiteljski dan, uz molitvu i druženje

Najčitanije iz rubrike