Novosti
PRESUDA U SLUČAJU HYPO 22. LISTOPADA

Ivo Sanader: Nisam ratni profiter
Objavljeno 16. listopada, 2018.
Presuda bivšem premijeru Ivi Sanaderu na ponovljenom suđenju u slučaju Hypo, u kojemu ga se tereti za zloporabu položaja i ratno profiterstvo, bit će objavljena 22. listopada, što je samo jedan od slučajeva u kojemu se Sanaderu sudi otkad je napustio premijersku dužnost.
Uskok tereti Sanadera da je kao zamjenik ministra vanjskih poslova uzeo protuvrijednost od 3,6 milijuna kuna provizije od banke koja je Hrvatskoj, dok je tijekom rata bila u teškoj situaciji, dala kredit za kupnju zgrada diplomatskih predstavništava.
"Tvrdim pred hrvatskom javnošću da nisam ratni profiter”, rekao je Sanader u utorak te dodao kako je tadašnja vlada donijela odluku o kreditu, a tadašnji ministar vanjskih poslova Mate Granić potpisao ugovor i dobio pismo u kojemu su bili utvrđeni svi uvjeti. Odgovarajući na optužbe tužiteljstva prema kojima je on bio ovlašten za pregovaranje s bankom od koje je dobio proviziju u zamjenu za ulazak banke na hrvatsko tržište, Sanader je kazao da takve ovlasti nema zamjenik ministra nego ministar. U to vrijeme najpovoljnije kamatne stope iznosile su 18 posto, dok su kamate koje je Hrvatska dobila od Hypo banke bile manje za deset posto, rekao je Sanader i upitao zašto bi banka onda uopće nekome dala proviziju. Ustvrdio je kako je jedina banka koja je htjela Hrvatskoj dati kredit bila Hypo banka, i to na pritisak tadašnjeg austrijskog ministra Aloisa Mocka. Sanader tvrdi da je njega Granić uključio u pregovore nakon što su bili dogovoreni svi uvjeti jer je banka tražila plaćanje dodatnih troškova, te mu rekao da ne smije pristati na plaćanje tih troškova. Dodao je kako mu je bivši predsjednik Uprave Hypo banke Wolfgang Kulterer u pregovorima rekao da će Eugen Laxa dobiti proviziju za taj kredit, te da se u spisu vidi da je Laxa ili netko tko se predstavljao tim imenom uzeo proviziju.
Predstavnica tužiteljstva kazala je u završnom govoru kako je dokazano da je Sanader počinio ratno profiterstvo te da je u obrani umanjio svoju ulogu. H
Najčitanije iz rubrike