Novosti
U JAVNOJ RASPRAVI IZMJENE ZAKONA O GROBLJIMA

Pokušaj uklanjanja natpisa koji veličaju oružanu agresiju na RH
Objavljeno 14. listopada, 2018.
Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja uputilo je u javnu raspravu izmjene i dopunu Zakona o grobljima kojim namjeravaju spriječiti i ukloniti natpise koji propagiraju ideje na kojima se temeljila oružana agresija na Republiku Hrvatsku, a u skladu sa zaključcima i preporukama Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima. Zainteresirana i stručna javnost može se u javnu raspravu uključiti davanjem svojih mišljenja, prijedloga i primjedbi do 25. listopada, preko portala eSavjetovanja, izvijestilo je Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja.
Ministarstvo ističe kako se u izmjene i dopunu Zakona o grobljima ide zbog usklađivanja Zakona sa Zaključcima i preporukama Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima. Ističu kako im je cilj propisivanje posebnih administrativnih pravila ponašanja na grobljima kad se radi o natpisima kojima se propagiraju ideje na kojima se temeljila oružana agresija na Republiku Hrvatsku od 1991. do 1995. godine ili se veliča sama ta agresija i/ili velikosrpstvo. Izmjenama i dopuni Zakona o grobljima namjeravaju se spriječiti i ukloniti natpisi koji propagiraju te ideje. Rok do kada bi se to trebalo provesti je 31. prosinac 2020. godine. "Prema preporuci Vijeća idemo u izmjene zakona, a izglasavanje se očekuje u drugom kvartalu iduće godine. Zakon ide u primjenu nakon izglasavanja, odnosno osam dana nakon objave u Narodnim novinama", objasnili su Hini u ministarstvu na čijem je čelu HNS-ov Predrag Štromar, ujedno i potpredsjednik Vlade RH.
U HNS-u i dalje smatraju da nikakvim obilježjima totalitarnih režima nije mjesto u javnom prostoru. "Jer, iako su nama bile ograničene ovlasti i držali smo se striktno preporuke Vijeća, i dalje smo stava da nikakvim obilježjima totalitarnih režima - Za dom spremni pločama, natpisima i ostalome nije mjesto u javnome prostoru. Iako to nije presudna tema, jer govori o prošlosti, ipak se moramo držati moralnih, civilizacijskih i proeuropskih normi da bi se uopće mogli posvetiti budućnosti", doznaje se u HNS-u. H
HNS: Nikakvim obilježjima totalitarnih režima nije mjesto u javnom prostoru
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PČELE UGIBAJU I ZBOG ILEGALNOG UVOZA

Zabranjene pesticide švercaju iz Srbije i BiH

2

U ZATVORU

Vasiljkoviću kazna zbog vrijeđanja

3

POLITIČKI ISTUP ŠEFA SDP-A U BABINOJ GREDI

Kampanja na općinskoj proslavi DIP-u nije sporna