Mozaik
ODLAZAK JEDNE OD NAJPOZNATIJIH GLUMICA

Legenda jugoslavenskog
glumišta Milena Dravić
preminula u 79.godini
Objavljeno 14. listopada, 2018.
Jedna od najpoznatijih srpskih i jugoslavenskih glumica Milena Dravić preminula je u noći sa subote na nedjelju u 79. godini u Beogradu, objavila je agencija Tanjug. Milena Dravić rođena je u Beogradu 5. listopada 1940., glumom se počela baviti još kao srednjoškolka, a u karijeri koja je trajala gotovo 60 godina snimila je stotinjak filmova i osvojila brojne filmske nagrade.
Među njima se ističu Zlatna palma u Cannesu za ulogu u filmu "Poseban tretman" Gorana Paskaljevića, dvije Zlatne i šest Srebrnih arena na Filmskom festivalu u Puli. Dobitnica je i nekoliko nagrada za životno djelo.
Najpoznatije uloge ostvarila je u filmovima "Prekobrojna", "Jutro", "Kozara", "Bitka na Neretvi", "Ljubavni život Budimira Trajkovića", "Rad na određeno vreme", "Moj tata na određeno vreme", "Sekula se opet ženi", "Nije lako s muškarcima" i "Zona Zamfirova".
Glumica je u srpnju bila u Puli kada je u sklopu popratnog programa 65. Pulskog filmskog festivala u Srpskom kulturnom centru u Puli otvorena izložba "Milena: izložba fotografija", retrospektiva fotografija srpske glumice.
"Pulu obožavam, uz Pulu sam vezana od svog prvog filma ‘Vrata ostaju otvorena‘ da bih nakon nekoliko godina postala i najmlađi dobitnik prve Zlatne arene za film ‘Prekobrojna‘. U Puli sam postala prava glumica, moja sudbina je vezana uz Pulu i uvijek se u tom gradu osjećam ugodno jer ovdje ljudi vole umjetnost i film", kazala je tada Milena Dravić.
Milena Dravić nadživjela je supruga, srbijanskog glumca Dragana Nikolića, koji je preminuo u ožujku 2016. S trećim suprugom Nikolićem je od 1972. do 1974. vodila popularni show program Obraz uz obraz.
"U ovom, za mene nepodnošljivom vremenu življenja, bez mojeg Dragana sve je još mnogo zluradije", rekla je Milena Dravić u lipnju. "Bez njegova osmijeha za dobro jutro i bez podrške da izdržimo još jedan dan, sa svim njegovim nepredvidivostima, a ne gubeći vjeru u život i ljude, ljubav..., ništa više nije isto. Niti može biti. Nedostaje mi i naša svakodnevica, kad smo stajali na stepenicama, kad bih osjetila nježnu ruku na svojem ramenu, zagrlila ga. I ono kratko: ‘Ćao, vidimo se, volim te’ – rekla je Milena. Neutješna suprugovim odlaskom izgubila je ljubav, podršku i sve što joj je u 44 godine braka život činilo lijepim. Ljubav im je bila na prvome mjestu. Čitala je njegove, a Dragan Milenine scenarije i komade. Savjetovali su se, dogovarali, bodrili, a nisu se jedan drugome miješali u posao. Uvijek ju je štitio jer je, priča glumica, znao kako se ovo društvo odnosi prema ženama. Tanjug navodi da je Dravić preminula nakon teške bolesti.H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike