Mozaik
STANKO ŠARIĆ, NAJBOLJI HRVATSKI TAMBURAŠI

Uz pjesmu "Odlazim" i
suze i rakija teku same
Objavljeno 29. rujna, 2018.
Mislim da o pjesmama ne treba pričati, nego ih treba slušati i eventualno pjevati.

Legendarni tamburaški sastav koji je definitivno sinonim Slavonije, Najbolji hrvatski tamburaši svima su se već odavno svojim pjesmama uvukli pod kožu i gotovo da nema pjesme na koju se ne pusti suza ili ne padne čaša.


I onda kada misliš da ne mogu bolje, oni to uvijek demantiraju novom pjesmom i novom izvedbom. Tako je i sada: Stanko Šarić i njegova ekipa nedavno su objavili novu pjesmu ‘‘Odlazim‘‘, koja stihovima, kako što kažu ljudi, dira ravno u srce, spotom se može napraviti pravi film, a kada to još otpjeva najbolji tamburaški glas Hrvatske, onda suze i rakija teku same. Kako je došlo do ove pjesme, što rade Najbolji hrvatski tamburaši do kraja ove godine i kakvi su im planovi za blisku budućnost, porazgovarali smo s Stankom Šarićem, frontmenom sastava.

Izdali ste nedavno novu sjajnu pjesmu ‘‘Odlazim‘‘ koja nosi iznimnu poruku. Recite nam nešto više o pjesmi.
- Mišljenja sam da o pjesmama ne treba pričati, nego ih treba slušati i eventualno pjevati. U slučaju pjesme "Odlazim" to posebno dolazi do izražaja jer se već iz samog naslova te na prvo slušanje razaznaje da je riječ o još jednoj glazbenoj reakciji na stanje u kojemu se nalazi naša domovina, a posebno naša opustjela Slavonija. Autor stihova i glazbe koji su u kratkom roku dotaknuli široku publiku je Mario Vestić, koji je ujedno i najzaslužniji što smo poruku koju nosi pjesma "Odlazim" pojačali i pratećim videospotom. Spot je na Marijev scenarij snimila i producirala tvrtka Long Sleeve Productions, čije je sjedište je u Kanadi, što na prvu zasigurno djeluje začuđujuće. Međutim, ako vam kažem kako je tvrtka u vlasništvu Dražena Rukavine, rođenog Županjca koji u posljednjih nekoliko godina razvija svoj posao u Kanadi i koji je svoj godišnji odmor nesebično poklonio nama snimajući ovaj video, onda će stvari biti jasne same po sebi. Naravno, velike zasluge za uspjeh spota pripadaju i sjajnoj glumačkoj ekipi - Elviri Lucić i Andrijani Balić-Cvitanović, koje su se odazvale Marijevu pozivu te Draženu Blimlu, Živku Živkoviću i Branimiru Lukačeviću, koji su se nesebično uključili na moju molbu. Aranžman za pjesmu potpisuje naš Denis Špegelj, a snimana je, editirana i miksana u tonskom studiju Multi-music-media Branimira Jovanovca. Svatko od navedenih nosi velike zasluge i zaslužuje veliku zahvalu za pozitivne poruke koje svakog dana primamo i više od 70.000 pregleda spota u samo mjesec dana. Bez njihove dobre volje ne bismo bili u mogućnosti javnosti prenijeti sve emocije koje smo htjeli pobuditi ovom pjesmom.

Što rade Najbolji hrvatski tamburaši danas, priprema li se još nešto novo?
- Već duže vrijeme kolege iz sastava Najbolji hrvatski tamburaši i ja razmišljamo o objavi tzv. zadnjeg albuma, ali za njega prvo moramo prikupiti dovoljno pjesama. Naravno, ne želimo time prorokovati kraj našeg glazbenog djelovanja, ali želimo obilježiti kraj ere tzv. fizičkih nosača zvuka koji su izgubili svoj dosadašnji smisao i upotrebnu vrijednost, jer se glazba, kao i ostali podtaci, uglavnom sele u imaginarni “oblak“ iz kojega će ih korisnici povremeno koristiti. Možda i taj album nazovemo “Odlazim”!?

Kakve planove imate do kraja ove godine?

- I do kraja godine i dalje od toga, sve dok nas budu služili životna energija i zdravlje te sve dok bude postojao interes publike za našom glazbom, mi kanimo nastupati s ovim našim tamburama u rukama. Za sada imamo dovoljno ugovorenih nastupa, neke čak i u idućoj godini, što zapravo ne volimo prakticirati i u šali kažemo kako je u našim godinama daleko planirati i mjesec unaprijed, a kamoli godinu. Međutim, lijepo je znati da ljudi računaju s nama, a mi se svakom nastupu jednako veselimo - i privatnom i javnom i u Domovini i u dijaspori.
Vladimir Grgurić
 
Pjesma
GOVORI O SITUACIJI U NAŠOJ DOMOVINI
Stanko Šarić

Već duže vrijeme kolege iz sastava Najbolji hrvatski tamburaši i ja razmišljamo o objavi tzv. zadnjeg albuma, ali za njega prvo moramo prikupiti dovoljno pjesama.
Možda ste propustili...

U POSLJEDNJOJ OVOSEZONSKOJ EMISIJI “RAZGOVOR S RAZLOGOM”

Gost je redatelj Vinko Brešan

U NASTOJANJU DA SMANJI GUŽVE KOJE GUŠE GRAD NA KANALIMA

Venecija uvela prvu naplatu ulaska za turiste

POVRATAK NA SCENU KAO EKSPERIMENTALNI DUO

Libar je objavio EP “Nova zemlja”

Najčitanije iz rubrike