Regija
U PONEDJELJAK POČINJE OTKUP

Hrvatske šume za kilogram žira daju devet kuna
Objavljeno 26. rujna, 2018.

ŽUPANJA - Za usluge skupljanja žira hrasta lužnjaka Hrvatske šume ove će godine plaćati nikada većih 9 kuna bruto za kilogram fizičkim osobama i 7,20 kuna + PDV za kilogram pravnim osobama. A otkup žira šumarije na području Uprave šuma Podružnica Vinkovci počinju u ponedjeljak, 1. listopada. Kako doznajemo od Ane Juričić Musa iz HŠ-a, potrebne količine za ovu godinu iznose oko 820.000 kilograma, što znači da će Hrvatske šume, ako se plan potreba ostvari, za sjemenski materijal koji će se koristiti za sadnju novih šuma ove godine izdvojiti više od 7,3 milijuna kuna.


- Prije početka skupljanja sve fizičke i pravne osobe trebaju doći u pripadajuću šumariju, gdje će im se izdati dozvola za skupljanje sjemenskog materijala. Pravne osobe dodatno trebaju potpisati ugovor s Hrvatskim šumama. Pri izdavanju dozvola u šumarijama sve fizičke i pravne osobe dobit će detaljne upute vezane uz skupljanje šumskog reprodukcijskog materijala, plodova - napominje Juričić Musa. Otkupljuje se samo kvalitetan žir, zdrav, bez vidljivih oštećenja i zaraženosti, a onaj lošije kvalitete bit će skupljačima jer takav nije za uporabu i ne može se koristiti za pošumljavanje.


S vrlo stimulativnom otkupnom cijenom, kunu većom nego lani, kada je bila rekordna, Hrvatske šume očito su odlučile ići zbog slabog uroda žira koji je ponovno podbacio.
- Žir se ove godine slabo zametnuo, najvjerojatnije zbog vremenskih prilika tijekom cvatnje hrasta. Urod se pojavio lokalno samo u nekoliko šumskih predjela u UŠP-u Vinkovci. Budući da su hrastova stabla posljednjih nešto više od mjesec dana vidljivo izgubila klorofil, to će se u određenoj mjeri odraziti na urod u predjelima gdje ga nešto ima, vjerojatno u ranijem opadanju žira, kao što je bilo i 2014. godine, pojasnili su nam početkom rujna iz Direkcije Hrvatskih šuma. Veliku štetu hrastovim sastojinama čini i štetnik - hrastova mrežasta stjenica, koji je i dalje prisutan i napreduje u brojnosti, kako na području UŠP-a Vinkovci tako i na području većine drugih podružnica. Fiziološko slabljenje hrasta dovodi i do znatno ranijeg opadanja žira, koji neće imati klijavost, čime se onemogućuje prirodna obnova najvrjednijih šumskih sastojina. Štetnik je zahvatio Spačvanski bazen, a zbog obilja hrane i manjka prirodnih neprijatelja te odgovarajuće klime, širi se velikom brzinom.
Hrastova mrežasta stjenica razlog je preranom žućenju hrastovih krošanja, smanjenom prirastu stabala, a vjerojatno i slabijem urodu žira.M.L.O.

Najčitanije iz rubrike