Crna kronika
VEĆ IMA MRTVIH

Policija upozorava građane: Ugljikov dioksid iz mošta ubija
Objavljeno 26. rujna, 2018.
Ovisno o površini podruma, CO2 istiskuje zrak u gornje slojeve, tako da kisik postaje nedostupan
SISAK - Iako je sezona branja grožđa privedena kraju i mošt je spremljen u vinske podrume, iz policije upozoravaju građane na opasnosti koje prijete u podrumima za vrijeme vrenja mošta zbog mogućnosti otrovanja ugljikovim dioksidom.
Sredinom rujna već je na taj načni smrtno stradao 61-godišnjak iz Budrovca kod Đurđevca. Obitelj ga je pronašla u bačvi punoj mošta, u koju je upao nakon što se poskliznuo sa stolca na kojem je stajao. Liječnik je, nažalost, samo mogao konstatirati smrt, a pretpostavlja se da su ga omamili plinovi koje izaziva fermentacija, nakon čega je izgubio svijest i pao u bačvu.
I podrumi diljem Slavonije i Baranje ovih su dana puni vinskog mošta koji, pokazalo se, ima i svoju tamniju stranu.
- Alkoholno vrenje je proces u kojemu se nizom biokemijskih procesa u metabolizmu kvasca razgrađuje šećer i pretvara u alkohol i CO2 (ugljikov dioksid) - plin teži od zraka koji se nakuplja u donjim dijelovima slabije ventiliranih podruma. Ovisno o površini podruma, istiskuje zrak u gornje slojeve, tako da dolazi do situacije da kisik, nužan za disanje, postaje nedostupan.
Stoga podrume treba prozračivati te se ne preporuča samostalan ulazak u vinski podrum. U sredini zasićenoj ugljikovim dioksidom udisaji postaju sve duži jer organizmu nedostaje kisika, te može doći do gubitka svijesti, pa i smrti - kažu iz policije savjetujući veliki oprez.
Postoji način da se otkrije postoji li velika količina ugljikova dioksida u podrumu i to paljenjem svijeće.
- Ugasi li se ona odmah, znak je da u podrumu ima više ugljikova dioksida, a premalo kisika, pa ga je potrebno hitno prozračiti - napominju iz policije. Kako dalje navode, osim navedenog, osobe koje su u većoj mjeri konzumirale alkohol također ne bi smjele ulaziti u podrum jer im je bitno smanjena sposobnost rasuđivanja i ne prepoznaju opasnost kakvoj se izlažu.
Koliko ugljikov dioksid u podrumima može biti opasan za život ljudi svjedoče tragedije koje su se dogodile u Hrvatskoj u posljednjih nekoliko godina. Primjerice, 2009. godine šest je osoba pronađeno bez svijesti, a dvije su umrle u razmaku od samo šest dana u blizini mošta. Crni niz započeo je tako što je 72-godišnjakinja preminula, dok su njezin 79-godišnji suprug i 31-godišnji unuk jedva preživjeli, nakon što su ušli u vinski podrum u njihovoj kući u mjestu pokraj Čazme.
Sandra Lacić
test
UGASI LI SE SVIJEĆA, IMA CO2
U PODRUMU PRONAĐENO TIJELO ILOČANINA
Vrenje vinskog mošta 2013. godine bilo je kobno za 58-godišnjeg Iločanina. Njegovo beživotno tijelo pronađeno je u vinskom podrumu u Iloku, u Ulici Matice hrvatske. Tijelo je pronađeno tijekom jutra, a nakon obavljenog očevida iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske potvrdili su kako na tijelu nesretnog muškarca nije bilo vidljivih tragova nasilja. Prema neslužbenim informacijama, nakon pronalaženja tijela nesretnog 58-godišnjeg Iločanina, u malom vinskom podrumu gdje je pronađeno njegovo mrtvo tijelo, izmjerena je koncentracija ugljikova dioksida četiri puta veća od granice opasne za život! Zaključak je da je do takve koncentracije moglo doći zbog vrenja mošta i potrošnje kisika u vinskom podrumu.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike