Novosti
MVEP I SINDIKAT POMORACA POKUŠAVAJU DOĆI DO INFORMACIJA

Hrvatski pomorac i 11 mornara oteti u Gvinejskom zaljevu
Objavljeno 24. rujna, 2018.
Nigerijski gusari oteli su 12 članova posade švicarskog teretnog broda, među kojima je i jedan hrvatski državljanin, javljaju agencije. Švicarska brodarska tvrtka Massoel potvrdila je napad na svoj teretni brod Glarus u nigerijskim vodama. Brod je prevozio pšenicu od Lagosa do Port Harcourta.
"Gusari su se uspeli dugim ljestvama i prerezali žicu na palubi", javlja AFP. Potom su uništili veći dio komunikacijske opreme na brodu i oteli 12 članova posade. Sedmero talaca su Filipinci, te po jedan iz Hrvatske, Slovenije, BiH, Ukrajine i Rumunjske, objavila je nigerijska agencija za pomorsku upravu i sigurnost. (NMASA), prenosi BBC. "Još uvijek se smatraju nestalima", rekao je čelnik NMASA-e Sunday Umoren. Iz švicarske tvrtke kažu da su obavijestili obitelji otetih. "Tvrtka surađuje s vlastima i stručnjacima kako bi osigurala brzo i sigurno oslobađanje talaca", kaže se u priopćenju.
Ministarstvo vanjskih i europskih poslova potvrdilo je u ponedjeljak da se među otetih 12 pomoraca u Nigeriji nalazi i jedan Hrvat. "Ministarstvo vanjskih i europskih poslova putem hrvatskog veleposlanstva u Bernu u stalnom je kontaktu s kriznim menadžmentom švicarskog MVP-a i brodarskom kompanijom", kaže se u kratkom priopćenju MVEP-a.
Potpredsjednik hrvatske Vlade Damir Krstičević rekao je u ponedjeljak da se prikupljaju informacije kako bi se vidjelo što se može učiniti za hrvatskog pomorca kojega su s ostalim članovima posade sa švicarskog teretnog broda oteli nigerijski pirati.
"Koliko imam informacija, Ministarstvo vanjskih poslova provjerava kako da se dođe do tih informacija, pa da vidimo što možemo i moramo učiniti u korist hrvatskog pomorca", rekao je Krstičević novinarima u splitskoj vojnoj luci Lora, gdje je nazočio svečanom dočeku raketne topovnjače Vukovar koja je sudjelovala u sklopu 1. hrvatskog kontingenta u NATO-ovoj operaciji potpore miru Sea Guardian.
Glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske Neven Melvan izjavio je u ponedjeljak u vezi s otmicom posade švicarskog teretnog broda, u kojoj je i jedan Hrvat, da je taj sindikat u vezi s kolegama iz švicarskog sindikata te kako zasad nema novih informacija o slučaju, a brodarska tvrtka Massoel iz Švicarske nastoji riješiti nastalu situaciju. "U kontaktu smo s kolegom iz Švicarske koji vodi sindikat Nautilus. Nikakvih novih informacija u odnosu na ono što je dosad objavljeno nema", rekao je. "To kompanija očito pokušava riješiti na jedan, recimo to tako, tihi način, a takve se situacije tako najčešće i rješavaju", rekao je Melvan. Dodao je da se otmice i "klasično" piratstvo u posljednje vrijeme nisu često događale, a sad se dogodilo, i to je pomalo neobično. Zbog zaštite pomorca i njegove obitelji, što je uobičajeno kada je riječ o takvim slučajevima, iz sindikata ne navode podatke o hrvatskom pomorcu. Hina/V.T.
Neven Melvan,

glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske

Brodarska kompanija očito to pokušava riješiti na jedan, recimo to tako, tihi način, a takve se situacije tako najčešće i rješavaju
Brodar će platiti otkupninu?
Zaimljivo je da gusari nisu oteli brod i teret, nego posadu. U takvim slučajevima nije neuobičajeno da traže otkupninu za posadu od vlasnika broda. Stoga je razumljivo da brodar pokušava što "diskretnije" rješiti cijeli problem. Glarus je inače bulk carrier, brod za prevoz rasutog tereta porinut 2001. godine. Dug je 189,8 metara i ima nosivost od 27.011 BRT.
Možda ste propustili...

NOVI ZAŠTITNICI NAŠEG ZRAČNOG PROSTORA

Šest Rafalea sletjelo u Veliku Goricu

PREDSJEDNIK REPUBLIKE O UPOZORENJU USTAVNOG SUDA

Milanović: Ovo je priprema za državni udar

NOVI SAZIV ČINIT ĆE I 37 ŽENA, SAMO JEDAN ZASTUPNIK MLAĐI OD 30 GODINA

U Saboru najviše zastupnica dosad

Najčitanije iz rubrike