Mozaik
SUDBINA KONOBARICA

Oktoberfest ne trpi bolove,
očaj, klonulost i umor
Objavljeno 23. rujna, 2018.
Konobarice rade u skupinama po četiri. Ako jedna ne može doći, ostalima je to katastrofa

Počevši od subote, Angela Hopper svakog će dana nositi stotine litara piva u šatorima na Oktoberfestu. Do kraja festivala ostvarit će zavidnu kilometražu. "Kada sam počinjala, nitko mi nije vjerovao", kaže 25-godišnja konobarica prisjećajući se svog prvog Oktoberfesta prije dvije godine. "Ljudi su mi govorili da neću uspjeti." Hopper je visoka 167 centimetara i teška samo 54 kilograma.


Ali, njezini roditelji i prijatelji bili su u krivu. Izdržala je 16 dana Oktoberfesta, a jedina su posljedica bila pomalo bolna stopala. "Dobro sam se pripremila. Moj fitnes-trener smislio je poseban režim treninga. Stražnjica i donji dio leđa, noge, bicepsi i tricepsi", rekla je. To su ključni dijelovi tijela za podizanje i nošenje teških krigli piva. Ne treba svaki konobar ili konobarica poseban trening. "Dva metra visoka, potpuno drugačije građe od mene", kaže Hopper o jednoj svojoj kolegici, bivšoj profesionalnoj skijašici. "Ona je mogla nositi 14 krigli odjednom". Hopper može osam. Napunjena, svaka teži više od dva kilograma.
Konobarice rade u skupinama po četiri. Ako jedna ne može doći, ostalima je to katastrofa.
"Lani smo imali val gripe. Tri dana imala sam visoku temperaturu. To vas stvarno iscrpi, ali nisam mogla iznevjeriti svoj tim. Tri ne mogu iznijeti teret", rekla je. Prije početka Oktoberfesta opskrbila se zavojima, flasterima i analgeticima. "Morate biti spremni na sve", objašnjava. Bilo je tu i ružnih scena, kao kada se prošle godine gost ispovraćao po njoj. Brzo se presvukla i nastavila nositi krigle. "Nema umora, boli ili mučnine", rekla je.
Ovogodišnji Oktoberfest, u 16 velikih šatora, počeo je u Muenchenu točno u podne u subotu zabijanjem slavine u prvu pivsku bačvu, a do 7. listopada očekuje više od šest milijuna gostiju koji bi trebali popiti 7,7 milijuna litara piva. Ove godine tradicionalna jednolitarska krigla piva stoji više od 11 eura što se objašnjava novim, skupljim, konceptom sigurnosti na slavlju. Kompletno područje Oktoberfesta je od prošle godine ograđeno, a posjetitelji na smiju unositi veće torbe. Na Oktoberfestu se svake godine konzumiraju i 122 vola na ražnju, 510.000 pilića i 75.000 svinjskih koljenica.
Hina
11

eura i "kusur" stoji litrena krigla piva
7,7

milijuna litara piva trebalo bi se popiti na ovogodišnjem Oktoberfestu
Konobarice se prije početka Oktoberfesta opskrbljuju zavojima, flasterima i analgeticima
Možda ste propustili...

MANIFESTACIJA PALJENJA IVANJSKOG KRIJESA U POŽEGI

Mateja Bilješković izabrana za Miss Požeško-slavonske županije

GREASY FLAT 4 NOVO IME NA VINKOVAČKOJ SCENI

Zaljubljenici u rockabilly glazbu i kulturu oko nje

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana