Mozaik
HUMANITARNI PROJEKT "VELIKE I MALE ZVIJEZDE"

Na kalendaru Mia, Rađa,
Vanna, Tony, Ćiro, Gibonni...
Objavljeno 21. rujna, 2018.
Projekt za djecu sa sindromom Down ideja je Tamare Peras i Vjerana Žganeca Rogulje

Košarkaška legenda Dino Rađa Kuću slavnih danas je zamijenio studijem gdje se snimaju posljednje fotografije za novo izdanje humanitarnog kalendara "Velike i male zvijezde 2019." za pomoć djeci sa sindromom Down.


Slavni NBA-ovac bez ustručavanja je pokazao emocije i da, koliko je velik, toliko mu je golemo i srce. U prvim trenucima druženja „kupio” ga je mali Marin, četverogodišnji dječak sa sindromom Down. Do suza zahvalan za ovo iskustvo, koje Rađi nije prvo, on i njegova supruga Viktorija Rađa često humanitarno pomažu potrebite, na kraju snimanja je rekao: "Ovi mali ljudi nas trebaju i ja se uvijek rado odazovem. To su klinci koji šire jako puno pozitivne energije i meni je zadovoljstvo sudjelovati jer ta nas djeca oplemenjuju." Vremena u pretrpanom rasporedu za fotografiranje za kalendar pronašao je i naš srebrni izbornik Zlatko Dalić. "Ovo je neponovljivo iskustvo, hvala organizatorima što su me pozvali. Prekrasno je biti dio ovog divnog projekta. Za djecu uvijek treba naći vremena", zaključio je Dalić, kojega je dočekala gomila velikih i malih obožavatelja i svakom se posvetio s osobitom pažnjom. S malim je zvijezdama sa sindromom Down zapjevala i naša glazbena diva Ivana Vrdoljak Vanna. "Zeko i potočić" i "Kad si sretan" orilo se Scheiericom. "Super iskustvo, super organizacija i super djeca", zaključila je Vanna, koja je istaknula da će sigurno doći na promociju kalendara krajem studenoga. Najviše smijeha na snimanju bilo je s glumačkom obitelji Kerekeš. Otac Ljubo kao dimnjačar i sin Jan kao domar iz predstave "Krtice" dobili su svoje dvojnice - dimnjačarku Stelu i krticu Lenu. Obitelj Kerekeš dugog je humanitarnog staža. Odigrali su stotine predstava za potrebite. I opet će, jer kažu: "Ovo nam je super iskustvo, već smo sudjelovali na prethodnim akcijama. Djeca su jednostavna, vesela i razdragana i upravo se pokraj njih mi također pretvaramo u djecu i nije nam bio problem ovamo doći."
Dosad je snimljeno devet fotografija kalendara i organizatori su prezadovoljni. "Najvažnija je emocija, a toga ovdje ne nedostaje. I velike i male zvijezde pravi su profesionalci, a najvažnije je da na kraju ostvarimo svoj cilj, skupimo što više novca za mališane sa sindromom Down", rekao je profesionalni fotograf Pixella i jedan od autora projekta Vjeran Žganec Rogulja. S njim se slaže i suautorica projekta, rukovoditeljica HRT-ova centra Čakovec i Varaždin, Tamara Peras, te dodaje: "Srce mi je k‘o kuća. Toliko je ljubavi i pozitivnih emocija na snimanju, i od velikih i od malih zvijezda, da vam ne mogu opisati. Svi dišemo kao jedno, prema istom cilju, da osiguramo što je više moguće novca za te mališane, ali i da senzibiliziramo javnost da vodi računa o djeci s poteškoćama u razvoju i da svi zajedno pomognemo svakom djetetu rast i razvoj njegovih sposobnosti do njihovih individualnih maksimuma, gdje god čiji maksimum bio." Predsjednica Udruge za sindrom Down Međimurske županije ističe važnost permanentnog rada s mališanima jer to je jedini put da oni stalno napreduju. "Zato je važno da im se osigura stalni, gotovo svakodnevni rad s defektolozima, logopedima, terapeutima, a sve to košta. Košta puno više nego što država daje i nego što mnogi roditelji u današnje vrijeme mogu svojoj djeci priuštiti. Zato je ovaj projekt iznimno važan i neprocjenjiv za naše mališane."
Humanitarni projekt "Velike i male zvijezde" za pomoć djeci sa sindromom Down pokrenut je 2013. i pomaže ga cijela vojska volontera. Kalendar je koncipiran tako da svaki pojedini mjesec čini priča koju čini zvijezda iz javnog života i mališani sa sindromom Down, a tematski je vezana uz posao, hobi ili preferencije zvijezde. Novcem od prodaje kalendara financiraju se terapije i rehabilitacije mališana Udruge za sindrom Down Međimurske županije, a u koju su uključeni i mališani iz susjedne Varaždinske županije jer u Varaždinu takva udruga ne postoji. Kalendar je dosegnuo nakladu od 10.000 primjeraka, a tijekom godina postao je toliko popularan da ga se distribuira i u druge zemlje, pa i daleku Australiju! T.Kvorka
promocija
KALENDAR ĆE BITI OBAVLJEN U STUDENOM
Tamara Peras

suautorica projekta

Toliko je ljubavi i pozitivnih emocija na snimanju, i od velikih i od malih zvijezda, da vam ne mogu opisati.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike