Crna kronika
NESREĆE S BICIKLISTIMA

Nepropisno pretjecala pa autom udarila u bicklisticu
Objavljeno 21. rujna, 2018.
U Požegi je vozač automobila naletio na mladog biciklista koji se nepropisno kretao nogostupom
PLETERNICA - U dvije prometne nesreće koje su se dogodile u srijedu u Pleternici i Požegi sudjelovali su biciklisti. Prva nesreća zbila se oko 13.30 na raskrižju Ulice kralja Zvonimira i Trga Zrinskih i Frankopana u Pleternici.
Nesreća se dogodila kada je 42-godišnja vozačica Fiatom požeških registracijskih oznaka zbog nepropisnog pretjecanja 55-godišnje biciklistice udarila u nju vozilom. Biciklistica je pritom pala cestu i lakše se ozlijedila. Vozačici automobila bit će izdan prekršajni nalog zbog nepropisnog pretjecanja.
- Istoga dana oko 18.50 u Zagrebačkoj ulici u Požegi dogodila se prometna nesreća s materijalnom štetom između vozača automobila i bicikla. Ova prometna nesreća dogodila se kada je 62-godišnji vozač Forda, požeških registracija, zbog nepropisnog uključivanja u promet udario vozilom u 22-godišnjeg biciklista koji se biciklom nepropisno kretao nogostupom. Vozaču automobila bit će izdan prekršajni nalog zbog nepropisnog uključivanja u promet, a biciklistu je naplaćena novčana kazna zbog nepropisnog kretanja biciklom - doznajemo od Gorana Matijevića iz Policijske uprave požeško-slavonske. Iz policije podsjećaju bicikliste da su se dužni kretati biciklističkom stazom ili biciklističkim trakom, a ako oni ne postoje, što bliže desnom rubu kolnika.
Biciklisti svakodnevno stradavaju u prometu u Hrvatskoj, a u samo jednom danu početkom rujna dvojica su ozlijeđena u nesrećama u Vukovarsko-srijemskoj županiji. U Tovarniku je automobil naletio na devetogodišnjeg dječaka koji je vozio bicikl preko ceste, izvan obilježenog pješačkog prijelaza. Oko 7.40 istoga dana u Ulici Ruđera Boškovića u Vinkovcima automobil je naletio na biciklista, koji je, kao i dječak, prevezen u bolnicu.
U razmaku od dva dana sredinom lipnja u Slavoniji i Baranji u prometu su poginule dvije biciklistice.
Na izlazu iz Kopačeva prema Bilju 17. lipnja, oko 15.30 sati, 60-godišnji se vozač automobila nije kretao sredinom obilježenog prometnog traka, nego je vozilom prešao na dio kolnika namijenjen vozilima iz suprotnog smjera. Pri tome je udario u 67-godišnju biciklisticu, koja je zbog teških ozljeda preminula na mjestu nesreće.
Dva dana prije 64-godišnja biciklistica nije se zaustavila na crveno svjetlo na raskrižju sa Splitskom ulicom, nego je nastavila vožnju kolnikom Ulice Eugena Kvaternika u Đakovu. U tom je trenutku Splitskom ulicom naišao teretni automobil, kojim je upravljao 77-godišnjak, te je udario u prednji kotač bicikla. Biciklistica je pala na tlo i udarila u vrata teretnog automobila. Prevezena je u Klinički bolnički centar Osijek, gdje je ubrzo preminula.


Sandra Lacić
12.078

Prometnih nesreća s biciklistima dogodilo se u Hrvatskoj u posljednjih deset godina
U 10 GODINA 302 OSOBE POGINULE
Prema podacima iz policijskog Biltena o sigurnosti cestovnog prometa u proteklih deset godina, od 1. siječnja 2008. do 31. prosinca 2017. godine, biciklisti su u Hrvatskoj sudjelovali u 12.078 prometnih nesreća s nastradalim osobama. Samo prošle godine takvih se nesreća dogodilo 1170. U razdoblju od deset godina u tim su nesrećama smrtno stradale 302 osobe. U gotovo svim tim nesrećama žrtve su bile osobe koje su vozile bicikl. Poveći broj nesreća zbio se u noćnim satima, a biciklisti nisu na sebi imali reflektirajući prsluk.
Možda ste propustili...

OŠTEĆEN 55-GODIŠNJI SLAVONAC

Neznanac prijevarom podigao kredit od 8200 eura

NA PRIJELAZU STARA GRADIŠKA

Pijan pokušao autom u BiH

Najčitanije iz rubrike