Mozaik
HUGH JACKMAN NA TORONTO FILM FESTIVALU

Snimajući film upoznao sam svijet politike i ne želim mu niti primirisati
Objavljeno 20. rujna, 2018.
Predstavio je novi film The Front Runner, redatelja Jasona Reitmana, u kojemu glumi američkog senatora Garyja Harta

Jason Reitman kućno je ime filmskog festivala u Torontu. Gotovi svi filmovi ovog kanadskog filmaša rođenog u Montrealu, bili su prikazani na TIFF-u počevši s prvijencem - humornom dramom Thank You For Smoking (2005.), preko njegova vjerojatno dva najpoznatija filma, humornom teendramom Juno (2007.) i romantičnom dramom Up In The Air s Georgeom Clooneyem (2009.) pa sve do najnovijeg filma The Front Runner koji je prikazan na 43. Toronto International Film Festivalu.

- Nemam ni najmanju želju baviti se politikom u svome životu, dapače, nakon što sam pripremajući se za ovu ulogu i snimajući film svijet politike upoznao iznutra ne želim mu niti primirisati. Ne mogu se niti zamisliti kao premijer Australije, to bi bilo grozno. Kakav je to život u kojemu vam svakodnevno važu svaku izgovoreno riječ, pokušavaju iskopati bilo što što bi pretvorili u medijsku vijest, a za sve loše što se dogodi vi ste odgovorni. Australija je upravo, ako se ne varam, izabrala već šestog premijera u posljednjih sedam godina, to je dobro za demokraciju, ali govori mnogo o ovome što sam upravo rekao - na tiskovnoj je konferenciji otkrio slavni Hugh Jackman koji u filmu tumači američkog senatora Garyja Harta koji se usred predsjedničke kampanje za Bijelu kuću 1988. godine našao u izvanbračnom seksualnom skandalu.
Nemoralna močvara
Biografska drama Jasona Reitmena snimljena prema knjizi All The Truth Is Out: The Week Politic Went Tabloid, koju potpisuje novinar Matt Bai te je uz Reitmena i bivšeg političkog operativca Jaya Carsona i autora scenarija uspio prikaz brutalne političke arene u kojoj se sve podređuje cilju, glasovima, funkciji i društvenoj moći u kojoj se brišu granice između privatnog i javnog, što je posebno vidljivo u posljednjih nekoliko desetljeća od Clintonove afere s Monikom Lewinski do Donalda Trumpa, čije gotovo svakodnevne medijske eskapade i afere nije moguće niti nabrojiti.- Nakon afere Watergate svi mediji, svi glasači, svi relevantni društveni akteri politiku doživljavaju kao pozornicu na kojoj se skrivaju prljavštvine, afere, laži i nemoral. Hvala Bogu da svijet glume i filma nije takva nemoralna močvara jer u takvom se svijetu ne bih snašao i pobjegao bih glavnom bez obzira. Nikada nisam bio debelokožac - kaže nam najslavniji australski glumac i jedna od najvećih holivudskih zvijezda koja je i ovom ulogom pokazala da je njegov glumački raspon mnogo veći od tumačenja Wolverina koji ga je pretvorio u globalno prepoznatljivo lice.Pripremajući se za ulogu, slavni je glumac upoznao glavnog aktera afere bivšeg američkog senatora Garyja Harta što mu je, kako i sam kaže, bilo od neprocjenjive pomoći u shvaćanju lika i okolnosti u kojima se afera dogodila.
Sprijateljio se s Hartom
- Proveli smo dosta vremena zajedno razgovarajući o svemu, vezano uz njegov privatni život i političko djelovanje, to je svijet koji mi nije baš previše poznat i silno mi je pomoglo druženje s njim kako bih ušao u lik. Tijekom tih susreta poprilično smo se zbližili, pa mi je i otkrio kako bi njegova politička agenda izgledala da je postao američki predsjednik i završio u Bijeloj kući. Vrlo je inteligentan čovjek, oštra uma koji je sposoban razgovarati o gotovo bilo kojoj temi. Upoznao sam i njegovu obitelj, pa danas mogu reći i da smo postali prijatelji - kaže uvijek skockan i sređen 49-godišnji Hugh Jackman, koji ni ovaj put nije razočarao velik broj okupljenih fotografa ni vojsku obožavatelja koji su strpljivo čekali ne bi li ugrabili njegov autogram i selfie: pojavio se u casual izdanju u plavom odijelu kockastog uzorka, majici boje cigle i pripadajućem rupčiću u džepu sakoa, koji je njegovoj elegantnoj pojavi davao dendijevski naglasak, a sunčane naočale i crne lakirane cipele zaokružile su skladni stil.
Stjepan HUNDIĆ
raspon
PUNO VEĆI OD TUMAČENJA WOLVERINEA
Možda ste propustili...

U IZRAVNOM PRIJENOSU NA HRT-U NASTUPIT ĆE DVADESET IZVOĐAČA

Premijerne izvedbe i jaka konkurencija na 71. Zagrebačkom festivalu

KRATKI FILM REDATELJA NEBOJŠE SLIJEPČEVIĆA

Hrvatski film u selekciji Cannesa

Najčitanije iz rubrike