Novosti
DO KRAJA GODINE PRIHOD OD CESTARINA 2,8 MILIJARDI KUNA

Most kod Svilaja bit će gotov iduće godine
Objavljeno 19. rujna, 2018.
Do 16. rujna na svim autocestama u nadležnosti Hrvatskih autocesta i Autoceste Rijeka - Zagreb naplaćeno je 2,2 milijarde kuna cestarine, što je šest posto više nego u istom razdoblju lani, a do kraja godine očekuje se prihod od 2,8 milijardi kuna, doznaje se u utorak iz HAC-a.
Na tim autocestama registriran je promet od 40,6 milijuna vozila, 4,6 posto više nego lani. U tri ljetna mjeseca - lipnju, srpnju i kolovozu, zabilježen je promet 21,1 milijuna vozila i naplaćena cestarina od 1,15 milijardi kuna bez PDV-a. HAC će ove godine investirati 548,3 milijuna kuna, od čega su nove investicije 228,7 milijuna kuna, a 319,6 milijuna kuna otići će na održavanje, kažu u HAC-ovoj upravi. Od novih investicija tu je most preko Save kod Svilaja s rokom dovršetka u drugoj polovini iduće godine. Ta je investicija vrijedna 168 milijuna kuna, pri čemu Hrvatska sudjeluje s 85,3 milijuna kuna (osiguranih iz fondova EU-a), a ostatak plaća BiH.
U završnoj su fazi i radovi na dionici most Halasica - Osijek u vrijednosti od 1,2 milijuna kuna, a ugovoreni su i radovi na izgradnji mosta Halasica i sedam putnih prijelaza te je izvođač uveden u posao. Vrijednost radova je 82,5 milijuna kuna. Za trasu od Belog Manastira do mosta Halasica do kraja 2018. planira se raspis natječaja za izgradnju. Za dionicu Mađarska - Beli Manastir do kraja godine raspisat će se natječaj za izradu projektne dokumentacije i upravni postupak. Završetak te dionice planiran je do 2023. godine. U HAC-u ocjenjuju da je Vlada napravila odličan posao s restrukturiranjem, jer su uštede za kompletan cestovni sektor veće od 50 milijuna eura na godišnjoj razini samo na kamatama, a za HAC 26 milijuna eura.
HAC planira i daljnje smanjenje broja zaposlenih, sa sadašnjih 2728 na 2250 do 2021. godine. Što se tiče novoga sustava naplate cestarine, u HAC-u očekuju prijedlog španjolskog konzultanta IDOM-a, s kojim je ugovor sklopljen u srpnju.H
Možda ste propustili...

STATUS SLUŽBENE OSOBE SVIM DJELATNICIMA ŠKOLA

Zatvor za napad na učitelja, ali i spremačicu te domara

ILAČKA GOSPA NA VODICI PRIVUKLA BROJNE VJERNIKE

Trčala 27 kilometara za bolesnu prijateljicu

DJEČAK JOŠ NA INTENZIVNOM LIJEČENJU

Talijanskoj djevojčici stanje se popravilo

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana