Crna kronika
ALKOHOL JE, UZ BRZINU, NAJVEĆI PROBLEM NA HRVATSKIM CESTAMA

Na hrvatskim je cestama u dvije godine zaustavljeno 82.039 pijanih vozača!
Objavljeno 14. rujna, 2018.

Pijani vozači odmah su uz bok onih prebrzih koji najviše ugrožavaju sve ostale sudionike u prometu. Nema dana da policija ne zaustavi bar 10 pijanih vozača po Slavoniji i Baranji, a kako vrijeme odmiče, čini se kao i da ih je u prometu sve više, bez obzira na to što su posljedice gubitak vozačke i poveća novčana kazna.


Samo u Osječko-baranjskoj županiji u srijedu su policajci zaustavili šest vozača koji su imali nedopuštenu prisutnost alkohola u krvi. Trojica su bila biciklisti, dvojica vozači osobnog i jedan vozač teretnog automobila. Najveću prisutnost alkohola evidentirali su u 23.55 u Feričancima, kada su zaustavili 46-godišnjaka koji je vozio automobil s 2,08 promila u krvi. U 21.30 sati u Belom Manastiru policajci su zaustavili 52-godišnjeg vozača automobila, kojemu su utvrdili prisutnost alkohola u krvi od 1,74 promila. Vozač je odveden u policijsku postaju dok se ne otrijezni.
U srijedu u 8.45 sati policajci iz Pitomače zaustavili su na lokalnoj cesti između naselja Sedlarica i Otrovanec 49-godišnjaka kako pod utjecajem alkohola od 2,71 promila upravlja biciklom. Biciklist je odveden u Policijsku postaju Virovitica, a zatim i u ambulantu u Pitomači. Protiv vozača slijedi prekršajni nalog.      
Kolika su opasnost pijani vozači na cestama svjedoče i podatci iz Ministarstva unutarnjih poslova prema kojima je u protekle dvije godine u prometu zatečeno nevjerojatnih 82.039 vozača koji su imali alkohola u krvi. Prošle godine bilo ih je 37.940, a u 2016. - 44.099. Njih čak 6894 bili su biciklisti. Najviše vozača, u navedene dvije godine, imalo je između 0,51 i jednog promila - njih 30.364. Odmah potom su oni koji su imali između 1,01 i 1,50 promila - 19.981. Više od 1,50 promila alkohola izmjereno je u krvi njih 15.295, dok je pod utjecajem droga i lijekova vozilo 320 vozača.
Prema podatcima iz Hrvatskog autokluba (HAK), brzina je uzrok prosječno svake šeste prometne nesreće, a u svakoj devetoj nesreći kumovao je alkohol.
- Dokazano je kako 0,5 promila alkohola u organizmu udvostručuje rizik za nastanak prometne nesreće, 0,8 promila ga učetverostručuje, a s više od jednim promilom rizik za izazivanje prometne nesreće sedam puta veći. Kod 1,2 promila je deset, a pri 1,4 promila čak 20 puta veći rizik za nastanak prometne nesreće. Prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, svaki pijani vozač isključuje se iz prometa i boravi na otrježnjenju i do 12 sati, a potom se uz optužni prijedlog odvodi sucu. Novčana kazna može dosegnuti i 15 tisuća kuna za vožnju pod utjecajem alkohola. Upozoravamo vozače kako je sankcija za odbijanje ispitivanja alkoholiziranosti jednaka kao u slučaju vožnje s maksimalnim koncentracijama alkohola - ističu iz HAK-a.
Prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, novčanom kaznom u iznosu od 1000 do 3000 kuna kaznit će se za prekršaj vozač i instruktor vožnje ako u organizmu ima alkohola iznad 0,50 do 1,00 promila u krvi. Novčanom kaznom u iznosu od 3000 do 5000 kuna kaznit će se za prekršaj vozač i instruktor vožnje ako u organizmu ima alkohola iznad 1,00 do 1,50 promila. Za one koji imaju više od 1,50 promila alkohola u krvi predviđena je novčana kazna u iznosu od 5000 do 15.000 kuna ili kazna zatvora do 60 dana, a ista kazna očekuje vozače i instruktore ako su pod utjecajem droga i lijekova. Bicikliste koji imaju više od 0,50 promila alkohola ili su pod utjecajem droga ili lijekova očekuje kazna od 500 kuna.
Sandra Lacić
Ne sjedajte za upravljač vozila najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića
SAVJET VOZAČIMA
Vozači koji su pili alkohol ne trebaju voziti.

- Koristite javni prijevoz i uslugu taksija jer će to biti mnogo sigurnije. Ako ste u društvu, unaprijed se dogovorite tko će ostati trijezan i voziti natrag ili zamolite nekoga trijeznog da vas odveze - savjetuju iz policije.
Najčitanije iz rubrike