Novosti
KRIVA TEHNOLOGIJA I LOŠ TAJMING

Plenković: To se tako ne radi, neće meni nitko određivati partnere
Objavljeno 13. rujna, 2018.
Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata i Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi iz Domovinskog rata podržavaju najavljeni prosvjed u Vukovaru u organizaciji gradonačelnika Ivana Penave zbog neprocesuiranja ratnih zločina i traže očitovanje saborskog zastupnika SDSS-a Milorada Pupovca o Domovinskom ratu, Deklaraciji o domovinskom ratu i Oluji, te sporazumu o normalizaciji odnosa Hrvatske i Srbije, najavljeno je u četvrtak na konferenciji za novinare. Predsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi Miljenko Kolobarić prozvao je Državno odvjetništvo, kao i bivše glavne državne odvjetnike da se brojni ratni zločini dugo godina zataškavaju. Odbio je mogućnost bilo kakve politizacije prosvjeda.
Predsjednik Udruge specijalne policije Zoran Maras demantirao je napis u jednom dnevnom listu da će branitelji zatražiti raskid koalicije HDZ-a i SDSS-a. Kazao je da oni nisu ti koji će političkim strankama određivati s kim će koalirati. Samo tražimo da se zastupnik Pupovac očituje o Domovinskom ratu i Oluji, ali i o politici Srbije, rekao je Maras.
Penavi je premijer Andrej Plenković u četvrtak poručio da nema nimalo razumijevanja za tajming kada je temu procesuiranja ratnih zločina iznio u javnost, a u pogledu navodnog zahtjeva da se iz vladajuće većine isključi SDSS, poručio je da njemu, kao predsjedniku HDZ-a, nitko neće birati partnere. "Što se tiče procesuiranja ratnih zločina bilo gdje u Hrvatskoj, a pogotovo strašnih zločina koji su počinjeni na Ovčari i u Vukovaru, naravno da ja kao čovjek i kao predsjednik Vlade te HDZ-a imam jednaki interes, želju i namjeru da se oni procesuiraju i da se odgovorni za to kazne", rekao je Plenković. Nema nekažnjivosti za najteže i najbrutalnije zločine koji su se dogodili u Vukovaru, i s te strane imam razumijevanja za podizanje teme koju je gradonačelnik Penava iskazao, dodao je. No, pritom je poručio kako nema nimalo razumijevanja za tehnologiju kako je to napravljeno. "To se tako ne radi. Dakle, on kao član HDZ-a i kao gradonačelnik ima odgovornost prema svom biračkom tijelu i temi - i tu se slažemo, a drugu odgovornost prema političkoj procjeni i odabiru tajminga i načina kako da tu temu stavi u eter", kazao je Plenković te potvrdio da je to rekao i Penavi. "Ići na emocije onih koji su najviše stradali, u situaciji kada je to zločin koji se dogodio prije 27 godina, u ovom trenutku, u ovako širokim okolnostima i davati povoda onima koji imaju vrlo jasan politički cilj, a to je da sruše parlamentarnu većinu, da destabiliziraju koaliciju i u konačnici da sruše Vladu, to je jedan drugi sport", ističe premijer. A onih koji žele srušiti Vladu, odgovorio je na pitanje, "ima koliko ih god hoćete".
Upitan jesu li među njima i braniteljske udruge koje traže da se iz vladajuće većine izbace Pupovac i SDSS, premijer odgovara da njemu nitko neće određivati tko će biti dio parlamentarne većine. poručio je. Na pitanje pomaže li i Penava takvima svojim nastupom, odgovorio je: ""Promislite, dovoljno ste mudri da zaključite". H/D.Pav.
ŠTO BRANITELJI ZAMJERAJU PUPOVCU
Maras je najavio da će udruge iz Domovinskog rata poslati dopis predsjedniku Sabora, Odboru za ratne veterane kao i saborskim klubovima od kojih traže tematsku sjednicu i očitovanje saborskih zastupnika o ponašanju Pupovca. Braniteljske udruge Pupovcu posebno zamjeraju što je na Dan domovinske zahvalnosti ove godine bio na skupu u Bačkoj Palanki, na kojem je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjednačio Hrvatsku s nacističkom Njemačkom. Tim činom Pupovac je pokazao da ne poštuje Dan Domovinske zahvalnosti i Oluju, a odlaskom na takav skup je pokazao kakvu politiku vodi, ustvrdio je Maras. I udruga "U ime obitelji" izrazila je podršku prosvjedu protiv šutnje hrvatskih institucija o ratnim zločinima u Vukovaru i drugim dijelovima Hrvatske. Sam Penava u četvrtak nije komentirao izjave braniteljskih udruga i premijera, samo je iz njegova gradonačelničkog ureda priopćeno kako "Ivan Penava do daljnjega neće davati izjave i komentare na temu najavljenoga prosvjeda 13. listopada u Vukovaru".
Možda ste propustili...