Novosti
EUROPSKA ZDRAVSTVENA ORGANIZACIJA

Europljani žive dulje, ali su predebeli i puše
Objavljeno 13. rujna, 2018.
Ljudi u Europi žive dulje, priopćila je u srijedu redovitom izvješću Europska zdravstvena agencija, ali i upozorila da napredak ugrožavaju čimbenici rizika, među kojima je pušenje i sve veća pretilost. Europsko zdravstveno izvješće kaže kako je prosječna očekivana duljina života 2015. bila 77.9 godina, što je više od godine dulje nego 2010.
No, postoji jaz od više od 11 godina između zemalja s najvišom i najnižom očekivanom duljinom života. U Luxembourgu je ona bila 83.1 godina, u usporedbi sa 71.6 u Moldaviji. Izvješće je objavio europski ured Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) sa sjedištem u Kopenhagenu koji okuplja 53 zemlje. Pušenje, alkohol i pretilost su među čimbenicima rizika povezanim s načinom života koji mogu poništiti napredak prema šest ključnih ciljeva WHO-a prihvaćenih 2012. prema inicijativi Zdravlje 2020., rekla je organizacija. Među ciljevima je smanjivanje stope prerane smrti, povećanje očekivane duljine života i promicanje univerzalne dostupnosti zdravstvene skrbi.
Izvješće napominje kako Europa ima najveći postotak pušača među šest regija WHO-a. U 2013. prosječnih 29 posto ljudi, iznad 15 godina u Europi, bili su pušači, stoji u izvješću. Pijenje alkohola među odraslima isto je tako više u Europi nego drugdje u svijetu, navodi izvješće, rekavši da je u 2014. godini u prosjeku popijeno 8.5 litara čistog alkohola po osobi.
Više od polovine stanovnika Europe, gotovo 59 posto, smatralo se predebelim 2016., navodi izvješće.H
83,1

godina prosječna je životna dob u Luksemburgu, a u Moldaviji 71,6
Možda ste propustili...

DODIJELJENE NAGRADE “SOLJAČIĆ” I “SAKAČ”

Osječkom maturantu 5000 eura

NAJAVA IZ VLADE NA KONFERENCIJI O DEMOGRAFIJI

Do kraja srpnja nove mjere za manje oporezivanje rada

Najčitanije iz rubrike