Mozaik
NEVALJANA DEGRADACIJA?

Neki znanstvenici traže da
Pluton opet bude planet
Objavljeno 10. rujna, 2018.
Pluton je službeno prestao biti planetom odlukom IAU 2016.

Prošlo je 12 godina otkako je maleni planet Pluton to službeno prestao biti. I od tada traje rasprava je li to bila ispravna odluka. Sada skupina stručnjaka tvrdi da razlog zbog kojeg je Pluton degradiran nije valjan. I da, traže da mu se status planeta vrati, piše Science Alert.


Pluton je službeno prestao biti planetom odlukom Međunarodne astronomske unije (IAU) u kolovozu 2016., nakon što je ta globalna skupina astronomskih stručnjaka dodala treći kriterij za definiciju planeta. Prema njoj, planet je nebesko tijelo koje se okreće oko Sunca, ima dovoljnu masu kako bi njegova sila teže svladala kohezijsku silu čvrstog tijela i zadržala ga u hidrostatskoj ravnoteži u gotovo sferičnom obliku te koje je "očistilo" svoju orbitu. To treće znači da objekt mora biti dominantno tijelo na svojem orbitalnom putu s dovoljno snage da ili privuče ili "istjera" bilo kakvo svemirsko stijenje u svojoj blizini.
Pluton ispunjava prva dva kriterija, ali ne i treći, jer svoju orbitu dijeli s mnogim nebeskim tijelima Kupierova pojasa. Skupina znanstvenika sada tvrdi da treći kriterij nema potporu u znanstvenoj literaturi. Čitajući publikacije objavljene u posljednjih 200 godina, pronašli su samo jednu, iz 1802., koja se koristi čišćenjem orbite kao kriterijem za klasifikaciju planeta.
- IAU nam govori da bi planet trebao biti definiran na temelju koncepta kojim se u svojim istraživanjima ne koristi nitko - kaže vodeći autor studije Philiip Metzger s Floridskog sveučilišta. "I onda bismo prema njemu s liste trebali izostaviti drugi najsloženiji planet u Sunčevu sustavu. Trenutačno imamo popis više od 100 recentnih primjera u kojima se znanstvenici koriste riječju ‘planet‘ tako da krše aktualnu definiciju IAU-a, ali to rade zbog funkcionalnosti. Definicija IAU-a je šlampava. Ne objašnjava što precizno znači "očistiti orbitu". Ako to shvatite doslovno, onda uopće nema planeta, jer ni jedan nije "očistio orbitu", nastavlja Metzger.
IAU je promjenu napravio 2006. tvrdeći da je "čišćenje orbite" standardna definicija koja se koristi za razlikovanje planeta od asteroida. "Mi smo dokazali da je to pogrešna tvrdnja i ne postoji u povijesti znanosti. I zato ju je pogrešno primjenjivati za Pluton", dodaje koautor studije Kirby Runyon.
Milan Bugarić
2016.

u kolovozu donesena je odluka da Pluton više nije planet
9.

planet bio je Pluton, no nakon degradacije ostalo je 8 planeta u Sunčevu sustavu
Pluton je dinamičniji i življi od Marsa. Jedini planet složenije geologije je Zemlja
Možda ste propustili...

U NASTOJANJU DA SMANJI GUŽVE KOJE GUŠE GRAD NA KANALIMA

Venecija uvela prvu naplatu ulaska za turiste

NATJEČAJ INMUSIC BREAKTHROUGH POWERED BY EUROPAVOX

Zasviraj na omiljenom festivalu!

LENHART TAPES, ZORA BOROVČANIN I LUFTHANSA

Na INmusic festival dolaze kreativni bendovi iz ETEP-a

Najčitanije iz rubrike