Novosti
POTRAGA ZA NAFTOM I PLINOM

Sva šteta zbog seizmičkih istraživanja bit će plaćena
Objavljeno 11. rujna, 2018.
Snimanja počinju u općinama Antunovac, Darda, Erdut, Ernestinovo...

Potraga za naftom i plinom na području istražnog polja "Drava 4", koje obuhvaća Baranju i područje južno i istočno od grada Osijeka, obavit će se na ukupno 12 profila.
Nakon našeg nedavnog teksta o tome kako se dvije godine od potpisivanja ugovora o koncesiji za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika istražni radovi koncesionara Vermilion Energy, kanadske tvrtke za istraživanje nafte, i fizički sele na područje Osječko-baranjske županije, dostupne su nam i nove informacije.


Bryan Sralla, izvršni direktor Vermilionove PJ Srednja i istočna Europa, za naš list precizira kako će se seizmička snimanja izvoditi na dijelovima općina Antunovac, Darda, Erdut, Ernestinovo, Jagodnjak, Petlovac, Petrijevci te gradova Osijeka, Belišća i Valpova. O tome su i pisanim putem obaviješteni vlasnici parcela, uz podatak kako će se istražni radovi odvijati tijekom rujna i listopada. U ovom trenutku naš sugovornik ne precizira točan datum početka radova, ali otkriva metodologiju seizmičkih istraživanja.
- Izvođenje radova seizmičkih mjerenja na terenu obuhvaća postavljanje kabela i prijamnika - geofona, emitiranje signala u podzemlje, registraciju reflektiranog signala, terensku obradu podataka i zatim preseljenje na novo područje. Kao izvor zvučnog signala koriste se takozvani vibratori, strojevi opremljeni metalnim pločama na podvozju. Spuštanjem metalne ploče na tlo proizvodi se zvučni signal koji se odašilje u podzemlje i reflektira od različitih slojeva stijena u podzemlju. Reflektirani signal registrira se na geofonima. Informacije se dalje kabelima prenose u registracijsko vozilo gdje se signal obrađuje. Snimljeni podaci kompjutorski se obrađuju te se generira slika podzemlja na temelju koje se geološkom interpretacijom utvrđuju moguće akumulacije nafte i plina - pojašnjava Sralla. Metoda zvukom potpuno je neopasna za ljude i okoliš.
- Prolaskom radne mehanizacije moguće su ipak štete na poljoprivrednom zemljištu i usjevima. Šteta nastaje zbog težine strojeva koji ostavljaju tragove na zemljištu, osobito u kišnom razdoblju. Ako je na poljoprivrednom zemljištu prisutna neka poljoprivredna kultura, moguća je šteta i na usjevima. Za svu nastalu štetu na usjevima zemljovlasnik ili korisnik zemljišta bit će obeštećen prema tržišnoj cijeni poljoprivredne kulture - precizira Sralla.
To uostalom također piše u obavijesti građanima - sva nastala šteta pri mjerenju bit će procijenjena odmah nakon završetka radova te će ju podmiriti Vermilion Zagreb Exploration d.o.o. Komisija za procjene štete bit će sastavljena od predstavnika tvrtke i lokalne zajednice, dakle gradova ili općina. No isto tako mještani su zamoljeni da ne ometaju rad ekipe ili diraju postavljene oznake i kabele te drugu opremu - o svim oštećenjima bit će obaviještena nadležna policijska postaja.
Dario Kuštro
REZULTATI ĆE SE ZNATI DO POČETKA 2021.
Vermilion Zagreb Exploration d.o.o., koji je hrvatski ogranak kanadske naftne kompanije Vermilion Energy, istražuje u Slavoniji i Baranji ukupno 4695 četvornih kilometara na četiri istražna polja. Prošle su godine obavili gravimetrijska i magnetometrijska mjerenja iz zraka, posebno opremljenim avionom, o čemu smo također pisali, te geološku i strukturno-tektonsku interpretaciju na temelju tako dobivenih podataka. Nakon Vukovarsko-srijemske, Brodsko-posavske i Požeško-slavonske županije, nova runda istraživanja kojima se utvrđuju moguće zalihe nafte i plina u podzemlju istoka Hrvatske zaključit će se u Osječko-baranjskoj županji. Kako su ranije za naš list priopćili iz Vermiliona, preliminarni rezultati istražnih bušenja bit će potpuno poznati do početka 2021. godine. No bez obzira na ove rezultate slavonskim općinama u kojima provode istraživanja nafte pripada određena godišnja naknade za istražne površine. Ovisno o veličini istražne površine, uplate mogu dosegnuti i iznos od nekoliko stotina tisuća kuna.
Najčitanije iz rubrike