Regija
MANJE LUTAJU, PUNO SU ZDRAVIJI...

Mačke se steriliziraju za 250, a mačci kastriraju za 150 kuna
Objavljeno 10. rujna, 2018.
ĐAKOVO - Tijekom rujna Veterinarska stanica Đakovo provodi akciju sterilizacije i kastracije mačaka, što će zasigurno privući znatan broj građana koji se odgovorno ponašaju prema svojim kućnim ljubimcima. Uz kontrolirano razmnožavanje, životinjama se znatno poboljšava ponašanje i sprječava se njihovo bježanje i lutanje.
- Sam zahvat ne utječe puno na ponašanje, a životinje nakon njega budu mirnije i privrženije kući. Time im se produžuje i životni vijek, mačkama čak za tri do pet godina - kaže Mario Šola iz Veterinarske stanice. Poznato je to i Đakovčanki Ani Poljičak, koja je, čuvši za akciju, odlučila kastrirati svoga mačka Kikija.
- U posljednje je vrijeme jako smršavio iako jede znatno više nego što je uobičajeno, pa pretpostavljam da ima parazite, a kako se stalno skita, odlučila sam tomu stati na kraj. Učinila bih ja to i prije, ali mi cijena nije odgovarala, a nakon što sam čula za akciju, sigurno ću ovih dana posjetiti veterinara - rekla je Poljičak, koja, kao i svaki odgovorni vlasnik, želi učiniti sve što može za svoga ljubimca. Cijena u svemu, pa i u ovim slučajevima, igra znatnu ulogu, pa zbog akcijskih cijena đakovački veterinari očekuju velik odaziv građana.
- Ovog mjeseca mačke se mogu sterilizirati za 250, a mačci kastrirati za 150 kuna, a redovna je cijena 400 za ženke i 200 kuna za mužjake - rekao je Šola, napomenuvši da će ovu priliku iskoristiti svi koji vode računa o razmnožavanju svoga ljubimca kako ne bi došli u situaciju da ne znaju kamo s mačićima.
- Mačke imaju leglo dva-tri puta godišnje, a znaju imati po sedam i više mačića. Neželjeni mačići često završavaju napušteni, na ulici, ostavljeni na milost i nemilost slučajnih prolaznika, pa je bolje preventino djelovati. U svakom slučaju, cijena operacije mnogo je niža od troška brige za leglo, a u većini slučajeva je niža i od troška liječenja ljubimca koji je nastradao lutajući ili je obolio od bolesti - dodao je Šola. Napominje kako će mačci postati manje agresivni prema drugim mužjacima i neće lutati u potrazi za ženkama u tjeranju te neće bježati od kuće u potrazi za ženkom i time se izlagati mogućim opasnostima od bolesti i ozljeda.
Zahvat se provodi pod anestezijom, nakon čega je životinja na ležanju i infuziji te se poslijepodne pušta kući, objasnio je postupak Šola, napomenuvši da se ljubimac deblja nakon kastracije samo ako ga se previše hrani i ne omogući mu se dovoljno tjelesne aktivnosti.M.Alduk
Najčitanije iz rubrike