Kultura
GALERIJA KLOVIĆEVI DVORI

Na retrospektivi Vladimira Becića naglasak na novootkrivenim djelima
Objavljeno 10. rujna, 2018.
ZAGREB - Galerija Klovićevi dvori za prosinac priprema retrospektivnu izložbu slikara Vladimira Becića, jedne od najznačajnijih osoba hrvatske moderne umjetnosti.Autori izložbene koncepcije su prof. dr. sc. Zvonko Maković i kustosica Iva Sudec Andreis. Želja im je u atraktivnom likovnom postavu predstaviti Becićeve slike ponovo okupljene u Zagrebu nakon više od 30 godina, koliko je prošlo od posljednje retrospektive, i s nekim novim detaljima i tumačenjima revalorizirati Becićev iznimno plodan i bogat opus. Prema autorskoj koncepciji odabrana su djela iz mnogih nacionalnih, inozemnih javnih i privatnih zbirki.
U posljednjih se desetak godina pojavio niz Becićevih nikada pokazanih remek-djela koja u bitnoj mjeri, uz novu interpretaciju, mijenjaju predodžbu o tom slikaru, ali i hrvatskoj modernoj umjetnosti prve polovine 20. st.
Uz M. Kraljevića, J. Račića i O. Hermana, Becić čini skupinu koja je postavila temelje moderne hrvatske umjetnosti, vežući se više uz München i poslije Pariz nego za Beč. Stoga i naziv tih umjetnika Münchenska četvorica ima razloga po kojima ih se obično pamti. Josip Račić i Miroslav Kraljević dobili su svojim novim retrospektivnim izložbama u posljednjih deset godina novo značenje za našu znanost i kulturu. Herman je također donekle obrađen, a mjesto i uloga Vladimira Becića ostali su potisnuti na marginu.
Tijekom Prvoga svjetskog rata Becić je boravio kao ratni reporter na bojišnicama u Srbiji i na jugu Balkana izvještavajući o ratnim zbivanjima za francuske ilustrirane magazine („L‘Illustration“). Tako se s tim aspektom djelovanja dobiva potpuno nova slika o Beciću, koji će poslije biti cijenjeni profesor Akademije likovnih umjetnosti, akademik i respektabilan građanski slikar. Ovom izložbom Vladimira Becića žele prikazati, pročitati i interpretirati na potpuno nov način, pri čemu novootkrivena djela i arhivska građa imaju važnu ulogu.
Izložbi od 4. listopada do 18. studenoga prethodi retrospektiva hrvatske grafičarke i profesorice Nevenke Arbanas. Autorski tim izložbe - akad. Tonko Maroević, akad. Luko Paljetak, autorica te muzejska savjetnica Koraljka Jurčec Kos, pripremio je izbor radova (oko 350), koji se zasniva na grafikama velikih formata (u dubokom tisku), što naglašavaju značenje praškog i pariškog ciklusa za cjelokupno stvaralaštvo umjetnice, kao i nova razmišljanja autorice o mediju grafike, odnosno nedovoljno vrednovanim i prepoznatim grafičkim tehnikama. Za publiku, umjetnike i studente umjetničkih akademija i povijesti umjetnosti naročito je važan novi pogled kojim izložba dokumentira cjelokupno stvaralaštvo grafičarke rođene u Batini 1950. N.Vek.
NIKOLA REISER
Za studeni pripremaju izložbu Nikole Reisera prigodom stogodišnjice umjetnikova rođenja. Retrospektiva će obuhvatiti sve faze umjetnikova stvaralaštva, a predviđeno je izlaganje oko 200 umjetnina (slika, crteža, grafičkih mapa). Katalog donosi reprodukcije izloženih djela i autorske tekstove akad. T. Maroevića, povj. umj. Ive Körbler i kustosice Danijele Marković.
Možda ste propustili...

3. FORUM JULIJA KNIFERA NA AUKOS-u

Znamo li zašto je Knifer veliki umjetnik?

SUĆUT MINISTRICE U POVODU SMRTI DAMIRA MATKOVIĆA

Mlađim je kolegama prenosio vrijednosti istraživačkog novinarstva

Najčitanije iz rubrike