Regija
MJEŠTANI ŠTITARA NA ZBORU GRAĐANA ODLUČILI:

Ne želimo novu općinsku zgradu, ima drugih prioriteta!
Objavljeno 6. rujna, 2018.
ŠTITAR - Većina mještana Štitara koji su se u utorak navečer okupili na zboru građana izjasnila se protiv gradnje zgrade knjižnice s općinskim prostorijama i drugim javnim sadržajima, koju zagovara nezavisni općinski načelnik Marko Bikić.
Općinsko vijeće u kojem načelnik nema većinu odlučilo je odluku prepustiti mještanima. Za nastavak gradnje zgrade, za koju su još prije nekoliko godina postavljeni temelji, Bikić je u 2018. osigurao ukupno 750.000 tisuća kuna, po 300 tisuća kuna iz Ministarstva regionalnog razvoja i Ministarstva kulture, a preostalih 150 tisuća kuna u općinskom proračunu. Riječ je o namjenskim sredstvima koja moraju utrošiti do kraja godine ili će im biti uskraćena. Mještani su upoznati s provedbom postupka nabave za gradnju zgrade i s pojedinostima samoga projekta. Načelnik Bikić upozorio je na značenje toga objekta i knjižnične djelatnosti za lokalnu zajednicu. „Riječ je o multikulturnoj zgradi koja obuhvaća zgradu knjižnice, galerijski prostor, općinske prostorije, vijećnicu i sve ono što bi jedna Općina trebala imati, a mi u Štitaru nemamo“, kazao je, ustvrdivši da će ona biti okupljalište mještana. Potpredsjednik Općinskog vijeća i predsjednik štitarskog HSS-a Stjepan Gašparović smatra da se takva investicija koja stoji oko tri milijuna kuna treba realizirati iz programa EU-a i da Općina tu ne treba imati nikakvog troška. Mišljenja je da Štitaru nije potrebna nova općinska zgrada uz ulog vlastitih sredstava. Općina se treba bazirati na razvoj drugih kapaciteta, na industrijsku zonu koju nema, na izgradnju komunalne infrastrukture, treba pomoći i potaknuti rad lokalnih udruga i manifestacije koje su zamrle. Gašparović je optužio načelnika da je radio na svoju ruku i da je iz ministarstva tražio sredstva za izgradnju zgrade što proračunom nije bilo ni predviđeno. Smatra da je novac iz Fonda za održivi razvoj potpomognutih područja trebao biti uložen u potrebnije svrhe jer se za gradnju objekata komunalne infrastrukture i projekte usklađene sa županijskom razvojnom strategijom mogu dobiti puno veća sredstva, i do milijun kuna, znatno više nego za općinsku zgradu.
- Došli smo do zaključka da bi većina ove investicije ipak bila plaćena općinskim novcem, na temelju lošeg iskustva koje imamo s Domom kulture, koji se obnavlja već godinama i jako puno je stajao Općinu - kazao je. I predsjednica Općinskog vijeća Marina Pranjić upoznala je mještane s radom tog tijela, troškovima, infrastrukturnim problemima i brojnim potrebama sela. „Mještani su izrazili stav da se ne treba ulagati vlastiti novac u takvu vrstu zgrade jer nam to nije potrebno. Načelnik nije bio korektan, nije poštovao proračun i samovoljno je tražio taj novac iz fondova", zaključio je.
Sinoć je zasjedalo i Općinsko vijeće Štitara koje će donijeti konačnu odluku o tome hoće li se ići u nastavak gradnje zgrade ili ne, a prema ranijim najavama, poštovat će volju mještana iskazanu na zboru građana.
Marija Lešić Omerović
Bikić: To je bio politički skup
Načelnik Marko Bikić ističe da je na zboru građana 21 osoba bila protiv, a 12 za gradnju zgrade. "Žao mi je što se zbor građana pretvorio u politički skup, izostala je zdrava rasprava i bolje da se suzdržim od komentara. Šest vijećnika i sinoć je glasalo protiv, a tako će biti i večeras na sjednici Vijeća. Ne znam mogu li tražiti neko uporište u zakonu, da mogu dalje raditi ako imam proračunom predviđena sredstva. Sve su te okolnosti za mene novina", ističe. Kaže da se zgrada čija je gradnja već počela ne može aplicirati na EU fondove.
Ako gradnja zgrade u ovoj godini ne bude nastavljena, Općina Štitar ostaje bez osiguranih 600.000 kuna
Možda ste propustili...

USPJEŠNA SURADNJA GRADA I NAŠIČKE RAZVOJNE AGENCIJE NARA

Osigurano 1,64 milijuna € za projekte

ULAGANJE OD 570.000 EURA

Nove prostorije za NK Šipovac

Najčitanije iz rubrike