Kultura
MEĐUNARODNI FESTIVAL ILUSTRACIJA

Mladi umjetnici iz cijele Europe
Objavljeno 30. kolovoza, 2018.
ZAGREB
Četvrto izdanje međunarodnog festivala ilustracija 36 Mountains održat će se od 6. do 9. rujna u galeriji Bačva HDLU-a. Na tri će dana HDLU postati kulturno-umjetničko središte u kojem će biti predstavljeni inspirativni radovi nekih od najutjecajnijih ilustratora iz Hrvatske i Europe. Jedna je od ovogodišnjih novosti promjena prezentacijskog koncepta, a predavanja, radionice i izložba grafika održat će se i u galeriji Oris.
Ilustratorski radovi bit će izloženi pod organizacijskom palicom Jelene Bando, koja je prije tri godine odlučila promijeniti način na koji se konzumira umjetnost i povezati publiku s djelima koja promatraju.
- Temelj 36 Mountains festivala je njegova posvećenost crtežu i ilustraciji, a glavni dio festivala je blok izrađen u japanskom stilu koji svaki autor popunjava prema svojoj viziji. Izuzetno sam sretna što je javnost tijekom proteklih godina iskazala tako velik interes za ovim oblikom umjetnosti. I ovaj put pripremamo novitete koji će podići festival na novu razinu, tako da se doista veselim još jednom izdanju - kaže organizatorica festivala Jelena Bando.
Radove će predstaviti 22 autora odabrana na javnom natječaju te šestero pozvanih. U sastavu ovogodišnjeg žirija bili su Jelena Bando, ilustratorica Klara Rusan KLARXY i likovni kritičar Marko Golub. Umjetnici dolaze iz Hrvatske, Francuske, Italije, Danske, Nizozemske, Srbije, Crne Gore i Slovenije, a uz odabrane, na glavnoj izložbi sudjeluju i pozvani: grafiter Sarme, umjetnica Natalija Škalić, dizajner i ilustrator Ivo Matić, strip-autorica Ivana Armanini, ilustratorica Lisa Laubreaux te akademski slikar Damir Sobota.
Petak, 7. rujna, rezerviran je za pet predavanja, a u ulozi predavača naći će se grafiter Lonac, sarajevska umjetnica Imelda Ramović, grafički dizajner i ilustrator Srđa Dragović te kreativni direktor iz agencije 404 Fran Mubrin. Svi zainteresirani moći će posjetiti i kreativne radionice u subotu, 8. rujna.
Ljubitelji umjetnosti, kulture i dobre zabave dobrodošli su posjetiti festival do nedjelje, 9. rujna. Glazbeni program te vrijeme održavanja panela i radionica s umjetnicima dostupan je na službenoj mrežnoj stranici. N.Vek.
Možda ste propustili...

PREDSTAVA KAZALIŠTA MORUZGVA I LUDENS TEATRA

"Brodolomke" u srijedu u Vukovaru

RADOVI OSJEČKE AUTORICE JOSIPE STOJANOVIĆ U GALERIJI WALDINGER

Multimedijalna instalacija o tišini poziva posjetitelje na aktivno sudjelovanje

DAMIR ZLATAR FREY, REŽIRA “OTHELLA” U HNK-u U OSIJEKU

Naučio sam se boriti jer svaki mi novi projekt omogućava preživjeti

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DIO KOLEKCIJE VUGRINEC

U MLU-u Osijek stižu i nedavno otkrivena Becićeva “Braća”

2

25. JUBILARNI MEMORIJAL DORE PEJAČEVIĆ

Za obnovu Dorina Steinway klavira

3

MEĐUNARODNI GLAZBENI FESTIVAL DANI MILKA KELEMENA

Glazbena škola organizator festivala, a Jadranka Srdoč počasna predsjednica