Novosti
NOVOST ZA EUROPSKE POTROŠAČE

Od 1. rujna u povijest odlaze i halogene žarulje
Objavljeno 28. kolovoza, 2018.
LED žarulja dugoročno donosi uštedu, potrošnja struje je i do deset puta manja

Nakon što su u jesen 2009. godine u povijest otišle žarulje sa žarnom niti, uskoro takva sudbina čeka i halogene žarulje. Naime, od 1. rujna ove godine direktivom Europske komisije, kojom se nastoji natjerati potrošače da koriste energetski učinkovitiju rasvjetu, na snagu će stupiti zabrana proizvodnje te vrste žarulja u Europskoj uniji. Halogenke će, međutim, biti u prodaji sve do isteka zaliha, nakon čega bi na policama europskih trgovina trebale ostati samo LED žarulje te fluorescentne ili neonske žarulje i kompaktno-fluorescentne žarulje, kakve se najčešće koriste u uredima i javnim ustanovama.


Zabrana proizvodnje halogenki bila je predviđena još za 2016. godinu, međutim, pod pritiskom interesnih lobija te zbog visoke cijene LED žarulja, odgođena je za dvije godine. U međuvremenu se i cijena LED žarulja značajno snizila te mnogi smatraju kako više ne postoje prepreke za odgađanje zabrane.
Iako su LED žarulje skuplje od halogenih, što je jedan od argumenata onima koji se protive zabrani proizvodnje halogenih žarulja, sva relevantna istraživanja pokazuju kako korištenje LED žarulja dugoročno donosi značajnu uštedu. Potrošnja energije je i do deset puta manja, veća je mogućnost upravljanja i prilagodbe, a i dulji im je životnji vijek. Uz nižu cijenu jedina prednost halogenih žarulja je i nešto prirodnija svjetlost, međutim, kako je izbor LED žarulja zaista velik, mogu se pronaći i one s toplijim svjetlom.
Drugi argument kontra ovakvih zabrana je taj da potrošači ne bi smjeli biti uskraćeni za izbor žarulje, tj. da imaju pravo odlučiti kakvu će žarulju kupiti i koristiti. Potrošačke udruge pak smatraju da je unatoč višoj cijeni, uvođenje LED žarulja dugoročno dobra investicija koja se vraća kroz uštedu energije.
Prema mišljenju Marka Bišćana s Energetskog instituta Hrvoje Požar, LED žarulje su oko deset puta učinkovitije od halogenih.
- To znači da je za istu količinu svjetlosti potrebno deset puta manje energije, ali i snage. Navedeno utječe na smanjenje troškova za električnu energiju, ali i na manju potrebu za debljinom žica i dimenzijama zaštitne opreme u kućanstvima. Uz navedeno, LED žarulje nude veće mogućnosti upravljanja od strane samih korisnika, poput mijenjanja intenziteta svijetlosti, boje svjetlosti i slično. Životni vijek LED žarulja također je značajno dulji, čime se one moraju rjeđe zamjenjivati te su dugoročno gledano i troškovi niži. Gledano generalno, na razini Europske unije, veći udjel LED žarulja pomaže smanjenju potrošnje energije i pripadajućih emisija štetnih plinova te pomaže smanjenju opterećenja na elektroenergetski sustav. Time se smanjuje ovisnost o uvozu fosilnih energenata i smanjuje potreba za ulaganjem u elektroenergetsku mrežu - poručio je Bišćan.
Što se tiče same instalacije žarulja, tu neće biti nikakvih promjena, jer se LED žarulje postavljaju na isti način kao i halogene. Problemi bi kod potrošača mogli nastati prilikom izbora žarulje. Dok je nekada kupnja žarulje bila jednostavna poput, primjerice, kupnje kruha, jer su karakteristike žarulja bile izražene isključivo u watima, pa smo ovisno o tome koliko jaka svjetlost nam treba kupovali žarulje od 40, 60 ili 100 wata, danas je na kutijama žarulja izraženo i do dvadesetak parametara koji mogu zbuniti nedovoljno upućenog kupca: model/tip, snaga, napon, struja, frekvencija, tip balona, podnožak, svjetlostni tok, faktor snage, temperatura boje, vrijeme paljenja, vrijeme razgorjevanja, životni vijek, broj uključenja, prigušenje, uzvrat boje, sadržaj žive i UV zračenje - sadržaj je deklaracije na ambalaži LED žarulje, što će zasigurno zbunjivati kupce.
Na kraju ostaje vidjeti kako će se uopće regulirati i kontrolirati direktiva Europske unije, jer se još uvijek, u što smo se uvjerili prilikom posjeta jednom osječkom trgovačkom centru, na policama dućana nude i žarulje sa žarnom niti, unatoč tome što su "izbačene" iz upotrebe još 2009. godine. Uvoznici su očito našli rupu u zakonu pa takve žarulje deklariraju kao "žarulje s povećanom otpornošću na vibracije za uporabu u industriji", uz napomenu kako "žarulje nisu prikladne za rasvjetu prostorija u kućanstvu". Nitko, dakle, građanima ne brani da i dalje kupuju i koriste takve žarulje, stoga ostaje za vidjeti kako će se i hoće li se spriječiti prodaja i upotreba halogenki.
Ivan Alilović
Marko Bišćan

Energetski institut Hrvoje Požar

Životni vijek LED žarulja značajno je dulji, čime se one moraju rjeđe zamjenjivati te su dugoročno gledano i troškovi niži.
PREDNOSTI
Prednosti LED žarulje:

- Značajno manja potrošnja struje (oko 10 puta)

- Manja snaga (oko 10 puta)

- Veća mogućnost upravljanja i prilagodbe

- Dulji životni vijek

- Manji troškovi

Prednosti halogene žarulje:

- Svjetlost sličnija sunčevoj

- Niža cijena
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike