Mozaik
DISKRIMINACIJA NA TRIBINAMA

Navijači Lazija ne žele žene na svojoj tribini
Objavljeno 21. kolovoza, 2018.
Navijači kluba Milana Badelja poručili kako stadioni nisu alternativa za romantičnu šetnju

Vijest nije iz nekake džamahirije, iz država gdje postoje rasni, vjerski ili neki slični diskriminirajući zakoni. Vijest stiže iz Italije, točnije iz njihova nogometa.


Naime, najžešći dio navijača Lazija, okupljen na dijelu tribine Curva Nord, gdje se okupljaju najvatreniji "tifosi" rimskih "nebesko-plavih", šokirao je javnost svojim ponašanjem prema ženama. Naime, "ultrasi" rimskog prvoligaša odlučili su uoči utakmice prvog kola talijanske Serije A u kojemu je njihov Lazio poražen od Napolija sa 1:2 podijeliti letke s jasnom porukom, a to je da ženama nije mjesto na stadionu, odnosno na njihovu dijelu tribine.
- Curva Nord za nas je sveto mjesto. Prvi redovi tribine doživljavaju se kao rovovi, predstavljaju mjesto najžešće borbe za klub i najjačeg navijanja. Zbog toga pozivamo žene, supruge i djevojke da izbjegavaju taj dio tribine i da utakmicu prate iza desetog reda - poručili su najžešći navijači Lazija u čijem dresu od ovoga ljeta nastupa i hrvatski reprezentativac Milan Badelj.
Navijači Lazija tvrde kako na nogometnim stadionima nije mjesto za romantiku, nego samo za "žestoke tipove" koji su spremni, kako se to voli reći u žargonu, "život dati za svoj klub."
- Svatko tko je izabrao stadion kao alternativu za romantičnu šetnju Parkom Villa Borghese neka utakmicu gleda s drugog dijela stadiona. Njima ovdje nije mjesto - stoji u poruci koja se proširila društvenim mrežama, a ubrzo je stigla i do medija podijelivši talijansku javnost.
Dio ljudi slaže se s njihovom odlukom, no dio je smatra diskriminirajućom. Glasnogovornik Lazija Arturo Diaconale izjavio je za talijansku novinsku agenciju Ansa kako to nije stav kluba i da su oni protiv bilo kakve diskriminacije.
- Postoji golem broj navijača Lazija, a ovo je bila inicijativa od nekoliko navijača. Ne možemo uvijek intervenirati kako bismo izbjegli politički pogrešne prikaze poput ovoga - rekao je glasnogovornik Lazija.
Inače, navijači rimskih "nebesko-plavih", bar onaj njihov ekstremni dio, već su poznati po sličnim diskriminirajućim ispadima. Tako su uoči rimskog derbija polijepili postere i naljepnice Anne Frank u dresu njihova najvećeg rivala Rome uz popratne antisemitske slogane.
Krešimir Lacković
Glasnogovornik Lazija ogradio se od dijela navijača, tvrdeći kako je to stav manjine
Možda ste propustili...

U POSLJEDNJOJ OVOSEZONSKOJ EMISIJI “RAZGOVOR S RAZLOGOM”

Gost je redatelj Vinko Brešan

Najčitanije iz rubrike