Novosti
POVOLJNI KREDITI ZA KUPNJU STANA ILI KUĆE

Sklopljeno 12 ugovora za subvencionirane kredite za mlađe od 45 godina
Objavljeno 17. kolovoza, 2018.

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je popis 12 odabranih kreditnih institucija s kojima je sklopljen ugovor o davanju subvencioniranih stambenih kredita, pri čemu najnižu efektivnu kamatnu stopu za kunske i eurske kredite nudi Hrvatska poštanska banka.


Još 27. srpnja, agencija je uputila poziv za prikupljanje ponuda za sklapanje ugovora o davanju subvencioniranih kredita, kojim su pozvane sve kreditne institucije koje na području države mogu obavljati poslove davanja kredita na tržištu da dostave ponudu za sklapanje ugovora s RH. Sada je APN, u ime Republike Hrvatske, sklopio ugovor o davanju subvencioniranih kredita sa svim kreditnim institucijama čije su ponude prihvaćene u roku od osam dana od isteka roka za dostavu ponuda. Pritom je HPB ponudio jednaku efektivnu kamatnu stopu za obje valute, od 3,12 posto. S druge strane, Erste&Steiermarkische Bank i Zagrebačka banka ponudile su najviši mogući iznos efektivne kamatne stope, od 3,75 posto, također jednak i za kredite u kunama i u eurima. Od ostalih kreditnih institucija koje su predale ponude za sudjelovanjem u programu, jednak iznos efektivne kamatne stope za eurske i kunske kredite ponudile su Raiffeisen Bank Austria, po 3,24 posto, Podravska banka, po 3,56 posto, HPB - Stambena štedionica, po 3,58 posto, te Croatia banka, po 3,74 posto. Nakon HPB-a, najnižu efektivnu kamatnu stopu za eurske kredite ponudila je OTP banka, 3,14 posto, slijedi Privredna banka Zagreb s 3,15 posto te Splitska banka s 3,19 posto. Za kunske pak kredite OTP banka je ponudila efektivnu kamatnu stopu od 3,39 posto, PBZ od 3,35 posto, a Splitska banka od 3,45 posto. Karlovačka banka je za kredite u eurima odredila efektivnu kamatnu stopu od 3,29 posto, a u kunama 3,49 posto, a Istarska kreditna banka Umag za eurske kredite od 3,35 posto, a kunske 3,66 posto.
Zahtjev za subvencioniranje stambenih kredita moći će podnijeti građani s prebivalištem na području RH koji nisu stariji od 45 godina te koji, odnosno čiji bračni ili izvanbračni drug, životni partner, ili neformalni životni partner u vlasništvu nema stan ili kuću, ili koji u vlasništvu ima samo jedan stan ili kuću koju prodaje radi kupnje većeg stana ili kuće, odnosno gradnje kuće.
Subvencioniranje kredita odobravat će se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1500 eura po četvornom metru, odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100.000 eura u kunskoj protuvrijednosti.H
Zahtjev će moći podnijeti građani koji nemaju nekretninu, ili imaju samo jednu koju prodaju radi kupnje veće
Najčitanije iz rubrike