Novosti
 OBILJEŽAVANJE DANA LOGORAŠA U KNINU

Miro Kovač: Srbija će morati riješiti pitanje odšteta logorašima
Objavljeno 14. kolovoza, 2018.

U Kninu je u ponedjeljak prijepodne počelo obilježavanje Dana sjećanja na zatočenike neprijateljskih logora tijekom Domovinskog rata polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama u Domovinskom ratu.


Potom je održana svečana akademija u Domu HV-a "Kralj Zvonimir". Dan logoraša i logora Knin obilježava pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović. Zajednički vijenac položili su izaslanica predsjednice Republike, državna tajnica u Ministarstvu uprave Josipa Rimac, izaslanik ministra unutarnjih poslova, načelnik Policijske uprave šibensko- kninske Ivica Kostanić, i izaslanik potpredsjednika Vlade i ministara obrane, brigadir Željko Nakić.
U ime Hrvatskog sabora vijenac je položio Miro Kovač. Vijenac su zajednički položili gradonačelnik Knina Marko Jelić i predstavnici braniteljskih udruga, a potom i predstavnici Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora te predstavnici udruge Zavjet. Nakon toga izaslanstva su zapalila svijeće ispred spomen-ploče logora Stara bolnica Knin.
U Kninu su u Domovinskom ratu bila aktivna četiri logora: Stara bolnica, Kula, Vojarna i logor Golubić, uz više manjih logora. Kroz te logore prošlo je više tisuća logoraša, koji su u ondje bili zatvoreni bez higijenskih i drugih uvjeta za život, gladni, žedni, na hladnoći i vrućini, uz stalna fizička i psihička mučenja, ispitivanja, a često i silovanja. U kninskim je logorima ubijeno više desetaka logoraša. Dan logoraša obilježava se i kao znak sjećanja na prvu razmjenu zarobljenika u Tepljuhu, u noći s 13. na 14. kolovoza 1991., kada su oslobođena 54 hrvatska vojnika i policajca.
"Hrvatski logoraši podnijeli su veliku žrtvu za slobodu Hrvatske i trebamo ih maksimalno podržavati u njihovim zahtjevima za odštetu", rekao je u ponedjeljak u Kninu saborski zastupnik HDZ-a Miro Kovač, poručivši kako će Srbija pitanje odštete hrvatskim logorašima morati riješiti u sklopu pregovora o priključenju Europskoj uniji.
"Logoraši, oni koji su bili zatočeni u srpskim koncentracijskim logorima u Hrvatskoj i izvan Hrvatske, znači, u Srbiji, imaju pravo na odštetu i na temelju međunarodnog prava, ali i na temelju srpskog pregovaračkog okvira o priključenju Europskoj uniji", rekao je Kovač, koji je u Kninu nazočio obilježavanju Dana sjećanja na zatočenike kao izaslanik Hrvatskog sabora. "Naše predstavnike logoraša na tom planu treba maksimalno podržavati. Oni su podnijeli veliku žrtvu za slobodu Hrvatske, ali ne samo za slobodu Hrvatske nego i za pobjedu nad zlom, a to je bio velikosrpski miloševićevski režim, koji je bio fašizam, i Hrvatska je taj fašizam, koji je univerzalno zlo, porazila", rekao je Kovač.
Na novinarski komentar kako Srbija za sada ne pokazuje sluh za zahtjeve hrvatskih logoraša za odštetu, Kovač je istaknuo da će Srbija morati riješiti pitanje odštete za hrvatske logoraše, za što "postoji utemeljenje u međunarodnom pravu, ali i u pregovaračkom okviru Srbije kad je riječ o priključenju Europskoj uniji".Hina
Više od 70 logora
Hrvatski građani bili su devedesetih žrtve u više od 70 logora, koji su se nalazili na teritoriju Hrvatske, Srbije, Crne Gore i BiH. Begejci, Stajićevo, VIZ Begorad, Bubanj Potok, Novi Sad, Borovo Selo, Dalj, Darda, Jagodnjak, Sombor, Vukovar, Velepromet, Petrovci, Ovčara, Šid, Sremska Mitrovica, Negoslavci, Bučje, Okučani, Stara Gradiška, Duboki Potok, Banja Luka, Niš, Glina, Knin, Manjača, Batković, Zenica, Aleksinac, Bileća, Morinj... samo su neka od mjesta na kojima su bili zatočeni. U 70 logora diljem Hrvatske, BiH, Srbije i Crne Gore bilo je zatočeno više od 30 tisuća zarobljenika. No samo osam tisuća ostvarilo je status logoraša, što je velik problem koji do danas nije riješen.
Mediji u Srbiji odmah su reagirali na riječi Mire Kovača, a naslov na portalu happytv.tv "Hrvatska ponovo ucjenjuje Srbiju: Da platite odštetu logorašima, pa tek onda u EU!", najbolje ilustrira ton kojim je vijest o obilježavanju dana logoraša prenesena u Srbiji. Utjecajne Večernje novosti na svom portalu objavljuju vijest pod naslovom "NOVE UCJENE IZ HRVATSKE: Srbija će morati da riješi pitanje odštete logorašima u okviru pregovora o priključenju EU".
Najčitanije iz rubrike