Mozaik
OTVOREN 24. SARAJEVO FILM FESTIVAL

Pred publikom rekordnih
266 filmova iz 56 zemalja
Objavljeno 12. kolovoza, 2018.
U okviru osamnaest različitih programa do 17. kolovoza, kada festival završava, održat će se 51 svjetska premijera

Projekcijom filma "Hladni rat" poljskog redatelja Pawela Pawlikowskog u petak je otvoren 24. Sarajevo Film Festival (SFF), najveća regionalna filmska smotra, koja privlači tisuće ljubitelja filma i publici nudi stotine filmskih ostvarenja, uključujući ona koja se natječu za sada već prestižne nagrade "Srce Sarajeva" u kategorijama igranog, kratkog i dokumentarnog filma.


Ove godine u okviru osamnaest različitih programa do 17. kolovoza, kada festival završava, bit će prikazano 266 filmova iz 56 zemalja, uključujući 51 svjetsku premijeru i 26 međunarodnih. Direktor i još tijekom rata u Bosni i Hercegovini utemeljitelj SFF-a Mirsad Purivatra kazao je uoči otvaranja festivala kako njegovo ovogodišnje izdanje donosi novu kvalitetu, ali i rekord.
"Bit će ovo veliki, najveći festival do sada jer imamo rekordni broj filmova", kazao je Purivatra u petak.
On je na samom otvaranju SFF-a turskom redatelju Nuriju Bilgeu Ceylanu uručio nagradu "Počasno srce Sarajeva" za ukupni doprinos filmskoj umjetnosti, a izbor iz njegovih najboljih filmova sarajevska će publika moći vidjeti u okviru programa "Tribute to".
Purivatra je kazao kako je dolazak ovakvih umjetnika iznimno važan, ali je istaknuo da podjednaku važnost ima i gostovanje regionalnih zvijezda, pri čemu je izrijekom spomenuo hrvatske redatelje Bobu Jelčića i Antonija Nuića, čiji su filmovi uvršteni u natjecateljski program SFF-a.
Za film "Hladni rat", kojemu je pripala čast otvorenja festivala, oskarovac Pawlikowski, koji je također gost ovogodišnjeg SFF-a, dobio je "Zlatnu palmu" za najbolju režiju na ovogodišnjem festivalu u Cannesu. Riječ je o uzbudljivom ostvarenju rađenom u crno-bijeloj tehnici u maniri art filma i u čijem je središtu ljubavna priča koja se zbiva 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća koja u potrazi za osobnom i društvenom slobodom počinje i završava s "one strane" željezne zavjese.
Publici s ovih prostora ta je priča zanimljiva i stoga što je jedan njezin dio smješten i na područje Splita 1955.
Organizatori SFF-a u ove su godine u okviru programa "Open air", koji po tradiciji privlači najviše posjetitelja, pripremili niz filmskih uspješnica poput argentinsko-španjolskog "Anđela" u režiji Luisa Ortege, talijansko-francuskog "Dogmana" u režiji Mattea Garonea i libanonskog "Capernauma" redateljice Nadine Labaki.
Hrvatska kinematografija na ovogodišnjem SFF-u dobro je zastupljena i nakon višegodišnje suše sada u konkurenciji za najbolji igrani film ima dva od ukupno deset nominiranih ostvarenja o čijim će kvalitetama odlučivati žiri, kojim predsjeda dvostruki oskarovac, iranski redatelj Asghar Farhadi, a u njegovu sastavu je i hrvatska glumica Judita Franković Brdar.
Već u subotu je na programu film "Sam samcat" redatelja Bobe Jelčića, koji će u Sarajevu imati i svjetsku premijeru, a u nedjelju će biti prikazan film "Mali" Antonija Nuića, što će ujedno za ovogodišneg pobjednika filmskog festivala u Puli biti prigoda za međunarodnu premijeru.
Hina
120 regionalnih filmova
Selektorica natjecateljskog programa Elma Tataragić podsjetila je tijekom svečanog otvaranja kako je u svim programima oko 120 regionalnih filmova, pri čemu ih je 50 u nekoj od natjecateljskih konkurencija.

U utrci za najbolji kratki film iz Hrvatske u Sarajevo je stiglo ostvarenje "Smrt bijela kost" Filipa Mojzeša, a za najbolji dokumentarac natjecat će se "IKEA for YU" u režiji Marije Ratković Vidaković i Dinke Radonić, "90 sekunda u Sjevernoj Koreji" Ranka Paukovića te "Srbenka" Nebojše Slijepčevića.
Mirsad Purivatra

utemeljitelj SFF-a

Bit će ovo veliki, najveći festival do sada jer imamo rekordni broj filmova
Najčitanije iz rubrike