Novosti
POZIV MUP-A

Traže se kandidati za pružanje pravne pomoći migrantima
Objavljeno 8. kolovoza, 2018.
Pomoć će odvjetnici, ili udruge registrirane za pravnu pomoć, pružati u postupku povratka

Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je javni poziv za prijavu kandidata zainteresiranih za pružanje pravne pomoći državljanima trećih zemalja u postupku povratka za područja Upravnih sudova u Osijeku, Zagrebu, Splitu i Rijeci. Pravilnik o besplatnoj pravnoj pomoći u postupku povratka stupio je na snagu 5. srpnja i donesen je na temelju Zakona o strancima.


Sukladno Pravilniku o besplatnoj pravnoj pomoći u postupku povratka može se prijaviti odvjetnik ili udruga registrirana za obavljanje pravne pomoći pri Ministarstvu pravosuđa.
Prema spomenutom Pravilniku, državljanin treće zemlje u postupku povratka državljanin je treće zemlje koji nezakonito boravi i državljanin treće zemlje na kratkotrajnom boravku, za kojeg je pokrenut postupak donošenja odluke u vezi s povratkom, ili za kojeg je donesena odluka u vezi s povratkom protiv koje se ne može izjaviti žalba, ali može se pokrenuti upravni spor.
Besplatna pravna pomoć u postupku povratka obuhvaća davanje pravnog savjeta ili pomoć u sastavljanju tužbe i zastupanje pred upravnim sudom. Ovakva pravna pomoć financira se iz sredstava državnog proračuna, s pozicije Ministarstva unutarnjih poslova te iz sredstava fondova Europske unije.
Pružatelj pravne pomoći je odvjetnik ili pravnik iz udruge registrirane za obavljanje pravne pomoći pri Ministarstvu pravosuđa, koji je naveden na popisu pružatelja pravne pomoći koji sastavlja Ministarstvo.
Odvjetnici koji su kandidati za pružatelja pravne pomoći u postupku povratka su, uz prijavu, dužni dostaviti i potvrdu o upisu u Hrvatsku odvjetničku komoru te životopis koji mora biti vlastoručno potpisan. Udruge su uz prijavu dužne dostaviti životopise pravnika koji su članovi udruge i koje su kandidati za pružatelja pravne pomoći u postupku povratka, koji moraju biti vlastoručno potpisani. Ako se na javni poziv ne prijavi dovoljan broj kandidata sa sjedištem na području Upravnog suda u Osijeku, prednost pri izboru imat će kandidati sa sjedištem koje je teritorijalno bliže sjedištu Upravnog suda u Osijeku.
S odvjetnikom i udrugom odabranim nakon provedenog javnog poziva, Ministarstvo sklapa ugovor.
Popis pružatelja pravne pomoći sastavlja Ministarstvo prema abecednom redu prezimena i imena pružatelja pravne pomoći te s podacima o adresi i brojevima telefona.
Prijave na javni poziv podnose se u roku od 30 dana od objave u Narodnim novinama i na web-stranici Ministarstva na adresu: Ministarstvo unutarnjih poslova, Uprava za granicu, Ilica 335, 10 000 Zagreb, s naznakom: "Prijava kandidata za pružatelja pravne pomoći u postupku povratka – Upravni sud u Osijeku" - za osječko područje, a za druga područja navodi se sud na kojeg se prijava odnosi.
Sandra Lacić
Odvjetnici koji su kandidati za pružatelja pravne pomoći u postupku povratka, uz prijavu dužni su dostaviti potvrdu o upisu u Hrvatsku odvjetničku komoru te životopis
U četiri dana u Sloveniju ušla 34 migranta
Slovenska policija u zadnja je četiri dana na području policijskih postaja Metlika i Črnomelj otkrila 34 migranta, objavila je policijska uprava Novo Mesto. Riječ je o južnom dijelu susjedne države u koju zadnjih mjeseci, prema navodima slovenskog MUP-a, uđe gotovo tisuću migranata mjesečno, uglavnom ilegalni migranti koji dolaze ih zapadne Bosne, zbog čega slovenski MUP za ovu jesen najavljuje strože kontrole zelene granice i upozorava Hrvatsku da bolje zaštiti granicu prema BiH. Kako navodi slovenska policija, uz 34 migranta s područja uz rijeku Kupu, u petak je u blizini Kopra otkriveno i 13 afganistanskih državljana koji su u međuvremenu vraćeni u Hrvatsku.H
Najčitanije iz rubrike