Regija
TKO KUPUJE VUKOVARSKI HOTEL DUNAV?

Vijest o gradnji Hotela Hilton začudila ali i nasmijala Vukovarce
Objavljeno 8. kolovoza, 2018.
Investitori iz Švicarske navodno na mjestu bivšeg hotela žele sagraditi moderan poslovno-stambeni centar s 37 katova
VUKOVAR - Kada je početkom godine Grad Vukovar potpisao kupoprodajni ugovor bivšeg hotela Dunav s dotadašnjim vlasnikom, tvrtkom Eurco, mnogi su Vukovarci bili iznenađeni i neizostavno postavljali pitanje zašto su se gradske vlasti odlučile na taj korak.

Neočekivan obrat

Pojašnjenje kako će taj zapušteni i deset godina nekorišteni objekt prenamijeniti u društveno-obrazovni centar Dunav utišalo je kuloarske priče kako na tom poslu netko "lovi u mutnom", tim prije što je više od 10 milijuna kuna za kupnju hotela Grad osigurao preko Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara, a sredstva za njegovu obnovu i opremanje trebala su biti osigurana u Intervencijskom planu.
No, priča je dobila neočekivani obrat prije mjesec dana, kada je gradonačelnik Ivan Penava predložio Gradskom vijeću prodaju hotela, ustvrdivši kako je razgovarao s investitorom koji je u hotelskom biznisu i zainteresiran je za njegovu kupnju. Nije dao odgovor na pitanje o kome se točno radi, naglasivši kako treba sačekati raspisivanje javnog natječaja za prodaju i vidjeti tko će se javiti. Takvo pojašnjenje nije naišlo na odobravanje dijela gradskih vijećnika koji su izrazili sumnju u pozitivan ishod, uz navod kako se Grad nije ni trebao upuštati u kupnju hotela, jer to nije posao gradskih vlasti.
Ovih se dana Vukovarom proširila priča da taj objekt želi kupiti švicarska tvrtka Immo Invest Partner AG, koju vode braća Frenk, Džek i Svetislav Đorđić. Njihov je plan, navodno, na mjestu devastiranog hotela sagraditi najvišu zgradu u Hrvatskoj, visoku čak 125 metara, koja bi bila poslovno-stambeni centar s 37 katova. Zgrada bi sadržavala luksuzne stanove i poslovne prostore, a pet katova bi bilo osigurano za - ni manje ni više - nego Hotel Hilton! Gradonačelnik Ivan Penava te navode nije želio komentirati, podsjetivši kako je potencijalnim investitorima obećao da neće iznositi podatke o projektu sve dok njegova realizacija ne bude precizirana.
Znanstvena fantastika

- Potencijalni je investitor jedan švicarski investicijski fond. Dio priča koje kolaju gradom su točne, dio nije. Riječ je o investiciji vrijednoj više desetaka milijuna eura koja bi Vukovaru, pored uređenog i funkcionalnog objekta, trebala donijeti nova radna mjesta - rekao je.
Goran Bošnjak, SDP-ov vijećnik u Gradskom vijeću Vukovara, izjavio je kako mu cijela priča djeluje kao znanstvena fantastika.
- Prvo su nas uvjeravali kako je nužno da Grad kupi hotel, jer imaju viziju njegove prenamijene u društveno-obrazovni centar. Odjednom te vizije više nema i otvara se pitanje nije li ovakav rasplet situacije od početka nekomu bio i cilj. Država je dala novce za kupnju hotela, koji će u slučaju njegove prodaje ostati u gradskoj kasi, a sada kolaju priče o velikom projektu - naglasio je Bošnjak, dodajući kako će na sjednici Gradskog vijeća zakazanoj za petak zatražiti pojašnjenje od Penave.
S obzirom na to da je Vijeće većinom glasova donijelo odluku o prodaji bivšeg hotela, slijedi raspisivanje natječaja, uz početnu cijenu od 10,7 milijuna kuna. Tko će se javiti i hoće li biti novih obrata u priči znat će se nakon raspisivanja natječaja.
Dragana Korpoš
Pokazuju interes, realizacije nema
Frank i Džek Đorđić početkom godine posjetili su i varaždinskog gradonačelnika Ivana Čehoka. Mediji su prenijeli kako su 45-godišnji blizanci hrvatskog podrijetla iznijeli Čehoku plan investiranja u obnovu i prenamjenu odavno zapuštenog varaždinskog bisera arhitekture Vile Oršić, koju namjeravaju pretvoriti u moderni hotel s četiri zvjezdice i 110 soba, uz zapošljavanje 40 do 50 radnika. Pokazali su interes i za još nekoliko projekata u Hrvatskoj te najavljivali investicije vrijedne i po 150 milijuna eura, a sada se spominju kao kupci hotela Dunav koji će u Vukovar uložiti velika sredstva.
10,7 milijuna kuna
Grad je kupio objekt bivšeg hotela Dunav za nešto više od 10,4 milijuna kuna, a na natječaju koji će biti raspisan početna cijena njegove prodaje je 10,7 milijuna. Ako dođe do prodaje, planiranih 35 milijuna za njegovu obnovu bit će preusmjereno na druge projekte.
Ovih se dana Vukovarom proširila priča da taj objekt želi kupiti švicarska tvrtka Immo Invest Partner AG.
Možda ste propustili...

ZAVIČAJNI KLUB "GACKA"

Bizovački Ličani u KD-u Lisinski

U NADBISKUPIJSKOM OBITELJSKOM CENTRU

Otvoren Vrt arkanđela Rafaela

U BELOMANASTIRSKOJ OŠ DR. FRANJE TUĐMANA ODRŽAN PROLJETNI SAJAM

Novac prikupljan u humanitarne svrhe

Najčitanije iz rubrike