Mozaik
OD PETKA, 17. KOLOVOZA

Stiže izvrsna krimiserija "Endeavour - Mladi Morse"
Objavljeno 7. kolovoza, 2018.

Hrvatska radiotelevizija od petka, 17. kolovoza, na Drugom programu (HRT - HTV2) prikazuje izvrsnu kriminalističku seriju "Endeavour - Mladi Morse".


U četiri epizode ova britanska serija vratit će vas u prošlost jednog od nezaboravnih televizijskih likova i razotkriti vam kako je počela karijera slavnog inspektora Morsea, kojega smo vremešnog, gledali u originalnoj seriji. Sjajni glumac Shaun Evans kao mladi detektiv Endeavour Morse izvrsnom interpretacijom slavnog lika omogućit će gledateljima da saznaju više o prošlosti detektiva slavnog po ljubavi prema križaljkama, klasičnoj glazbi, engleskom pivu i klasičnim automobilima.
Doznat će i koja se poznata lica vraćaju u trećoj sezoni serije, nakon šokantnih i tragičnih događaja na kraju druge sezone. Podsjetimo, nepravedno optuženog Endeavoura Morsea posljednji smo put vidjeli u zatvorskoj ćeliji jer su mu podmetnuli ubojstvo šefa policije Ruperta Standisha. Endeavour je otkrio korupciju u samom srcu gradske policije, ali njegova je istraga dobila zlokobni obrat. Što će biti s Morseovim nadređenim, inspektorom Fredom Thursdayem (Roger Allam), čiji je život visio o niti nakon što je teško ranjen?
Treća sezona iznimno uspješne ITV-ove kriminalističke serije, koja prati događaje koji su se odvijali davno prije onih u seriji "Inspektor Morse", sastoji se od četiri 90-minutne epizode, a scenarij je i ovaj put napisao autor "Lewisa" i "Endeavoura" te scenarist "Inspektora Morsea" Russell Lewis. Colin Dexter, čiji je prvi roman o Morseu objavljen 1975., i dalje je povezan sa serijom kao savjetnik. Prva nova priča događa se 1967., tri mjeseca nakon nesretnog pokušaja Donalda Campbella da postigne rekordnu brzinu od 480 km/h na vodi. Kondukterka autobusa Jeannie Hearne ubijena je kad je otišla večer provesti u lunaparku. I tako, u okružju lunaparka počinje istraga. Ponovno ćemo gledati Jacka Laskeya (Peter Jakes), Seana Rigbyja (Jim Strange), Antona Lessera (Reginald Bright), Jamesa Bradshawa (Max DeBryn) i Abigail Thaw (Dorotheu Frazil). Poznata glumica Dakota Blue Richards postaje stalna članica glumačke ekipe od drugog nastavka u ulozi policajke Shirley Trewlove. "Endeavour: Mladi Morse" debitirao je 2012. cjelovečernjim filmom u čast Morseove 25. godišnjice. Evans je ulogom mladog Morsea osvojio kritiku i publiku, a film je postao najgledaniji novi dramski naslov prikazan na programu ITV-a te godine. Druga sezona prikazana je u ožujku 2014. Njezin je vrhunac epizoda sa sedam milijuna gledatelja i gledanosti od 27 %, jedna od najgledanijih epizoda bilo koje dramske serije na ITV-u te godine. T.K.


Tanja Kvorka
HRT NAJGLEDANIJA
HRT je proteklog vikenda bila najgledanija nacionalna televizija sa cjelodnevnim udjelom u gledanosti (SHR) od 43 posto za sve svoje kanale u nedjelju 5. kolovoza, čemu su doprinijeli sadržaji posvećeni obilježavanju Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te Sinjske alke. Tako je od deset najgledanijih nedjeljnih emisija njih osam bilo HRT-ovih. Pri tom je najgledaniji bio Dnevnik u podne sa 414.403 gledatelja, a među deset najgledanijih bili su još i prijenos mise iz Knina sa 366.596 gledatelja, prijenos Sinjske alke sa 343.416 gledatelja, prijenos svečanog koncerta iz Knina sa 319.053 gledatelja te premijera HRT-ova filma General i džentlmen sa 254.521 gledateljem. HRT je i u subotu bila najgledanija televizija sa cjelodnevnim udjelom u gledanosti od 28 posto za sve svoje kanale, a pojedinačno najgledaniji sadržaji javnog servisa toga dana bili su dnevnici, i to onaj u podne sa 351.582 gledatelja i središnji Dnevnik sa 285.919 gledatelja.
Možda ste propustili...

U IZRAVNOM PRIJENOSU NA HRT-U NASTUPIT ĆE DVADESET IZVOĐAČA

Premijerne izvedbe i jaka konkurencija na 71. Zagrebačkom festivalu

Najčitanije iz rubrike