Sport
IGRA BOLJA OD REZULTATA

Bijelo-plavi igrali vrlo dobro,
pa umalo sve uprskali u
posljednjih desetak minuta
Objavljeno 5. kolovoza, 2018.
Do 73. minute Osijek je imao visokih 3:0, a onda je mješavina opuštanja i umora goste vratila u život

Vezani članci

ZEKIĆ LJUTIT ZBOG DVA POGOTKA PRED KRAJ SUSRETA

U završnici je vladala taktička anarhija, to više neću trpjeti!

Osijek je lakše nego što to govori rezultat došao do tri boda protiv Rudeša. Imali su bijelo-plavi 17 minuta prije kraja visokih 3:0, a onda su nešto labavijim pristupom vratili goste u život, pa su zajedno s navijačima, u posljednjih desetak minuta, morali malo drhtati nad onim što su po svemu zaslužili. Odigrao je Osijek odlično prvo poluvrijeme u kojemu je mogao riješiti sve dvojbe oko pobjednika, a u nastavku kao da su bijelo-plavi malo ostali bez goriva, a nije pomogla ni promjena formacije za koju se odličio trener Zoran Zekić. U nastavku akcije Osječana nisu bile tako protočne kao u prvih 45 minuta, a to se može pripisati laganom umoru koji je potenciran i vrlo sparnim vremenom. Na kraju, Osječani su uzeli ono što su htjeli, ali šteta je što su s ta dva primljena pogotka u završnici susreta malo pokvarili vrlo dobar dojam koji su ostavili do tih posljednjih desetak minuta. No, nova tri boda su na kontu, a to je najvažnija stvar nakon oproštaja od Europe.



Proradio Marić

S obzirom na to da nije mogao računati na kapetana Bornu Barišića, trener Osijeka Zoran Zekić odlučio se na Rudeš krenuti s formacijom 3-5-2. I to je izgledalo baš dobro. Bijelo-plavi su od početka pokazali tko je gazda u Gradskom vrtu. Pritisnuli su goste, lopta im je išla brzo i točno, pa se nije moralo dugo čekati na prve prilike. Istina, gosti su bili ti koji su otvorili seriju. U trećoj minuti Mario Vojković pucao je s 15-ak metara iskosa s desne strane, a Malenica je morao odbiti loptu u korner. Prvi pokušaj Osijeka stigao je u 11. minuti kada je Mudražija pokušao s 20-ak metara, no Picak s tim udarcem nije imao problema. Dvije minute kasnije mogao je vratar gostiju biti na daleko većim iskušenjima. Henty je pobjegao s centra obrani Rudeša, došao na rub kaznenog prostora, malo je dvojio što učiniti, pucati ili proigrati Hajradinovića koji je u punom trku nadirao zdesna, odlučio se za udarac koji je završio visoko preko vrata. Osijek je odlično kontrolirao sredinu terena, a posebno je dobar bio u presingu kojim nije dopuštao Rudešu organizaciju pravih akcija. Pristisak je bio konstantan pa je bilo sve očitije kako Zagrepčani neće dugo izdržati čiste mreže. U 25. minuti Henty je još jednom razgrnuo sve svoje čuvare, lijepo ubacio slijeva, a Boršić je u posljednjem trenutku očistio u korner ispred Grgića. No, bila je to samo odgoda neizbježnog, jer je nakon udarca iz kuta Marić bio najspretniji ispred vrata Rudeša i s četiri metra pogodio mrežu za posve zasluženo vodstvo Osječana. Taj pogodak dodatno je opustio bijelo-plave, pa su im akcije postale još brže i opasnije. U 29. minuti Marić se prometnuo u asistenta. Odlično je uposlio Mudražiju čiji je udarac s desetak metara iz čiste pozicije završio preko grede. No, već u sljedećem napadu Osijek je udvostručio svoju prednost. Strijelac je opet bio Marić koji je ovaj put pogodio preciznim udarcem metar unutar kaznenog prostora. U 33. minuti mogao je Marić zabilježiti i čisti hat-trick. Grgić je probio desnu stranu, uputio povratnu loptu na 14-15 metara na koju je naletio Marić, ciljao u donji desni kut, ali se obranom istaknuo Picak. Do odmora stigao je Henty propustiti još jednu veliku priliku. U 42. minuti Kamenar je pucao s 18 metara, Picak je kratko odbio taj udarac do Marića koji je proigrao Hentyja u sredini, a ovaj je umjesto prazne mreže pucao nebu pod oblake. Nakon prvih 45 minuta gosti su doista mogli biti sretni što su samo dvije lopte završile u njihovoj mreži jer prema igri prednost osječke momčadi mogla je biti još izraženija. Ključ dobre igre bijelo-plavih bio je u brzom i točnom protoku lopte na što Zagrepčani nisu imali pravi odgovor.

Desetak minuta straha


U nastavku susreta trener Osijeka Zoran Zekić odlučio je promijeniti formaciju, pa je Osijek zaigrao s četiri čovjeka u posljednjoj liniji. Trebalo je bijelo-plavima 20-ak minuta kako bi se prilagodili toj promjeni što su gosti iskoristili i bili opasniji u tom razdoblju. U 49. minuti M. Vojković je ubacio zdesna, Mrkonjić je dobro primio loptu u kaznenom prostoru, pucao iz okreta, a Malenica je bio siguran, a nekoliko minuta kasnije morao je vratar Osijeka preko grede prebaciti loptu koju je glavom uputio Petrović. Nakon toga dvaput je s distance pokušao Hajradinović, oba puta su njegovi udarci bili previsoki, pa Picak nije imao potrebe za intervencijom. U 73. minuti Osječani su zabili treći pogodak. Bila je to treća-sreća za Hentyja koji se upustio u solo akciju u kojoj je na vrtuljak stavio dvojicu suparnika i onda neobranjivo s osam-devet metara iskosa pogodio prizemno u bliži Picakov kut. Činilo se tada kako je pitanje pobjednika riješeno, ali uslijedilo je samo malo opuštanje koje je Osijek u samo pet minuta dovelo u velike probleme. Prvo je Mrkonjić u 79. minuti smanjio na 3:1 nakon lijepe akcije, a pet minuta kasnije Guti je neoprezno skrivio kazneni udarac koji je Mrkonjić mirno pretvorio u pogodak za prjetećih - 3:2. U 86. minuti mogli su Osječani opet doći u mirnu situaciju. Bočkaj je dobro zapucao iz "slobodnjaka" s preko 20 metara, Picak je to kratko odbio, prvi je na lopti bio Mioč koji je pucao iz teške situacije i uzdrmao desnu vratnicu. Do kraja gosti nisu više uspjeli opasno prijetiti Malenici, pa su Osječani došli do druge ovosezonske prvenstvene pobjede, iako je to trebalo biti puno uvjerljivije.
Dalibor Keler
Rezultati by SofaScore
OSIJEK - Stadion u Gradskom vrtu. Vrijeme: sparno. Teren: odličan. Gledatelja: 2151. Sudac: Marko Matoc (Zaprešić) - 6. Strijelci: 1:0 Marić (26), 2:0 Marić (30), 3:0 Henty (73), 3:1 Mrkonjić (79), 3:2 Mrkonjić (84-11m). Žuti karton: Soldo (Rudeš). Crveni kartoni: -

IGRAČ UTAKMICE: MIRKO MARIĆ (OSIJEK).

OSIJEK 3 (2)

Malenica 6,5, Lončar 6, Guti 6, Škorić 6, Grgić 6,5, Mudražija 6,5 (od 90. Pervan -), Kamnear 6,5 (od 58. Mioč 6), Hajradinović 7, Bočkaj 7, Henty 7 (od 80. Štrkalj -), Marić 8.

RUDEŠ 2 (0)

Picak 5,5, M. L. Vojković 6,5, Pantalon 5 (od 62. Obanor 6), Soldo 6, Oluić 5,5, Boršić 6, Mrkonjić 7, Kalik 6, Jukić 6 (od 81. Lojber -), F. Vojković 5,5 (od 68. Tomičić), Petrović 5,5.
1:0

Mudražija je izveo udarac iz kuta, Henty je prenio loptu nogom na drugu vratnicu gdje je Marić u padu iz blizine pogodio mrežu.
2:0

Hajradinović je pronašao Marića koji je povukao loptu korak-dva i onda s 15 metara precizno pogodio donji lijevi kut.
3:0

Hajradinović je pronašao Hentyja na desnoj strani, a on je izmiješao obranu gostiju i pogodio bliži kut.
3:1

Boršić je s lijeve strane poslao finu povratnu loptu u sredinu koju je Mrkonjić bez oklijevanja s 12-13 metara poslao u sam lijevi donji kut.
3:2

Guti je faulirao Petrovića u kaznenom prostoru pa je Matoc pokazao na "bijelu točku", a siguran realizator bio je Mrkonjić.
BARIŠIĆ U RANGERSE, ŠIMUNEC U ZAPREŠIĆ
Prema očekivanju, nakon ispadanja iz Europe, u Osijeku su krenuli u kadrovsko preslagivanje. Tako u jučerašnjem susretu protiv Rudeša nisu participirali kapetan Borna Barišić i Andrej Šimunec. Borna se vratio u Glasgow gdje je otišao obaviti liječničke preglede kako bi se mogao kompletirati transfer u redove Rangersa. Prema informacijama, Osijek bi za kapetana trebao dobiti odštetu od 2,2 milijuna funti (2,6 milijuna eura, nap.a.). Ako se taj posao završi, bit će to jedan od najvećih transfera koji je NK Osijek napravio otkako se igra HNL. Andrej Šimunec je, pak, otišao put Zaprešića gdje će igrati kao posuđeni igrač do kraja sezone.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike