Ekonomija
NOVI OBLIK FINANCIJSKE PODRŠKE POLJOPRIVREDI

Jeftinim kreditima do novih nasada, junica, traktora...
Objavljeno 6. kolovoza, 2018.
Za financijske instrumente PRR-a osigurano je više od pola milijarde kuna

Poljoprivrednici pozdravljaju kreditne linije s do sada najnižim kamatama u agrarnom sektoru koje je pokrenulo Ministarstvo poljoprivrede, u suradnji s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR) i Hrvatskom agencijom za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO). Radi se, podsjetimo, o financijskim instrumentima – Mikro i Mali zajmovi za ruralni razvoj, u sklopu Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014.-2020. godine, koji se sufinanciraju iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, a namijenjeni su poljoprivrednicima, prerađivačima poljoprivrednih proizvoda te subjektima koji djeluju u sektoru šumarstva.


Novi je to oblik financijske podrške kroz koju su ponuđeni ne samo povoljniji krediti, nego i jamstva za nova ulaganja, odnosno modernizaciju postojećih kapaciteta prema uvjetima znatno povoljnijim od onih koje bankarski sektor trenutačno nudi na ovdašnjem tržištu.
Neki od poljoprivrednika s kojima smo razgovarali kažu da iako su oprezni zbog prijašnjih loših iskustava, namjeravaju iskoristiti zajmove za kupnju junica, sadnju trajnih nasada, obnovu mehanizacije i poboljšanje poljoprivrednog zemljišta.
- Ova nova kreditna linija apsolutno je prihvatljiva, a to se trebalo napraviti od prvog dana ulaska u Europsku uniju kako bi bili ravnopravni s proizvođačima s toga prostora. Do sada smo imali kredite s kamatama oko deset posto, što je bilo neprihvatljivo. Zainteresiran sam, iako još ne znam sve detalje - kaže Matija Brlošić iz Piškorevaca, poljoprivredni proizvođač i član UO-a HPK, a tijekom kolovoza prikupit će dokumentaciju kako bi u rujnu mogao podnijeti zahtjev te na taj način obnoviti mehanizaciju. Kroz ove financijske instrumente mogu se financirati primjerice obrtna sredstva, kupnja živih životinja, rabljene opreme, jednogodišnjeg bilja…, ali i troškovi koji nisu bili prihvatljivi za financiranje putem nepovratnih sredstava.
Rudolf Ač, ratar iz Vinkovaca, kaže da malo zna o ovom programu, ali ga pozdravlja.
- Sviđa mi se, jer mali postotak kamate omogućava lakšu otplatu kredita. Ne znam hoću li koristiti zajam, jer trenutačno nemam potrebe, ali sigurno ću razmisliti. Do sada su nam nudili razne programe s europskim sredstvima u koje se ozbiljan proizvođač nije mogao upustiti. U zadnjih godinu dana dobro se krenulo s ulaganjima u poljoprivredu, a nadam se da će to i potrajati - kaže Ač, kojega su povoljni uvjeti kredita potaknuli na razmišljanje o kupnji novoga traktora.
Putem ovoga programa poljoprivrednici mogu doći do povoljnih sredstava za restrukturiranje, modernizaciju i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava, zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva u cilju smanjenja štetnog utjecaja na okoliš te za korištenje obnovljivih izvora energije.
- Ovim programom našim poljoprivrednicima osiguravamo najpovoljnije kredite za njihove investicije prema znatno povoljnijim uvjetima od onih koji bankarski sektor trenutačno nudi u Hrvatskoj. Za financijske instrumente iz Programa ruralnog razvoja RH (PRR-a) osigurali smo više od pola milijarde kuna. Proizvođačima mlijeka omogućili smo nevjerojatno nisku kamatu od svega 0,1 %. Vjerujem da će ovo biti dodatan vjetar u leđa svima onima koji žive od poljoprivrede, prerađivačke djelatnosti, ali i šumarstva - izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.
Lidija Pavić iz Ivanovaca Đakovačkih vrlo je dobro upoznata s Programom kojega namjerava iskoristiti.
- Za nas proizvođače mlijeka ovo je za svaku pohvalu. Da bismo bili konkurentni na tržištu trebalo je ovako nešto učiniti davno prije. Osobno sam zainteresirana, jer ovo je prava prilika za dobiti nešto uz simboličnu kamatu, ali, nažalost, malo nas je ostalo koji će osjetiti korist ovoga programa - kaže Pavić, koja zajam namjerava iskoristiti za kupnju junica.
Za ratara Zvonka Pipića iz Jugovog polja, ovo je relativno nova informacija te je prilično oprezan u vezi svega oko kredita.
- Moram prvo sve dobro proučiti, jer iskustvo me naučilo oprezu. Lijepo izgleda kredit koji je gotovo bez kamata, samo da kasnije ne naiđemo na zamke. U svakom slučaju pozdravljam sve što se radi na pokretanju poljoprivredne proizvodnje. Uskoro planiram sadnju lješnjaka, pa ako mi uvjeti budu odgovarali, i ja ću podnijeti zahtjev za kredit - kaže Pipić.
Marija Alduk
Prvi zahtjevi podnose se 1. rujna, a programi su otvoreni do kraja 2020.
Poduzetnicima iz sektora ruralnog razvoja od svibnja ove godine dostupni su financijski instrumenti sa smanjenom kamatnom stopom i smanjenom razinom potrebnih sredstava osiguranja (kolaterala), bez naplate naknade za obradu zahtjeva, bez naknada za rezervaciju sredstava i interkalarne kamate, bez naknade za prijevremenu otplatu kredita te bez obveznog vlastitog udjela krajnjeg primatelja, s počekom od 12 mjeseci i rokom otplate do pet, odnosno deset godina. Kao instrument osiguranja bit će dovoljna samo zadužnica poslovnog subjekta. Iznosi zajmova su u eurima, od 1000 do 25.000, odnosno od 25.001 do 50.000, a isplate krajnjim primateljima vršit će se u kunama. HAMAG-BICRO raspisao je Program Mikro i Mali zajmovi za ruralni razvoj, a prvi zahtjevi podnose se od 1. rujna 2018. godine. Programi su otvoreni do 31.12.2020. godine, a zahtjevi će se uzimati u obradu prema datumu zaprimanja.
Razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti
Zajmovi su također namijenjeni za povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima, razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima, za modernizaciju tehnologija, strojeve, alata i opreme u pridobivanju drva i šumsko uzgojnim radovima, kao i u predindustrijskoj preradi drva.
0,1 %

kamata na kredite omogućeno je proizvođačima mlijeka
Možda ste propustili...

VEĆINA WEB-STRANICA NAJVEĆIH HRVATSKIH KOMPANIJA ENERGETSKI JE NEODRŽIVA

Internet je četvrti najveći zagađivač okoliša u svijetu

POVRĆU LOŠA GODINA, SVE URANILO, KIŠE PREMALO

U plastenicima u travnju 40, zahladnjenje novi stres

RECIKLIRAJMO ZA ZEMLJU - I MALE PROMJENE IMAJU VELIK UTJECAJ

Tehnologija i odgovorno poslovanje ruku pod ruku

Najčitanije iz rubrike