Novosti
REZANJE TROŠKOVA

Austrija ukida vozačke ispite na turskom, ispit na hrvatskom ostaje
Objavljeno 22. srpnja, 2018.
Budući vozači u Austriji više neće moći polagati vozački ispit na turskom jeziku, objavilo je ministarstvo prometa. Manji dio njih polagao je pismeni ispit na svom materinskom jeziku, ali to je ipak bila druga najčešća opcija, nakon službenog njemačkog jezika. Ministar prometa Norbert Hofer, iz desne Slobodarske stranke, kaže da je cilj te mjere rezanje troškova, piše u nedjelju BBC. "Svaki dodatni jezik u ispitima stoji državu peteroznamenkasti iznos, što nema nikakvog opravdanja", rekao je. No, dodaje i da država tako želi ohrabriti građane stranog podrijetla da uče njemački jezik. Istaknuo je da će kandidati i dalje moći polagati ispite na engleskom, hrvatskom i slovenskom.
Protuimigrantska Slobodarska stranka osigurala je niz ključnih položaja u austrijskoj koalicijskoj vladi nakon izbora prošle godine.
Ukidanje vozačkih ispita na turskom dolazi u vrijeme loših diplomatskih odnosa između Austrije i Turske. Kancelar Sebastian Kurz želi da EU prekine pristupne pregovore s Ankarom, što je razljutilo turskog predsjednika Tayyipa Erdogana. To je u svibnju 2017. dovelo do toga da Turska prekine suradnju s Austrijom u okviru NATO-a, prenosi BBC. H
Dijana Pavlović
Možda ste propustili...

STATISTIKA TRŽIŠTA RADA

Prosječno 1,6 milijuna zaposlenih

IDEJU PODRŽAVAJU RIJEKE PRAVDE, MOŽEMO, IDS...

Za antikorupcijsku većinu 57 zastupnika

Najčitanije iz rubrike