Sport
PRESKOČENA PRVA EUROPREPREKA

Vapaj Zorana Zekića: Moramo se ekipirati i probuditi
Objavljeno 21. srpnja, 2018.
Pobjedom nad Moldavcima bijelo-plavi u Gradski vrt dovode još jednog nogometnog velikana

Vezani članci

TRENER PETROCUBA LILIAN POPESCU

Navijat ću za vas protiv Glasgow Rangersa

VIŠE NAVIJAJTE, MANJE VRIJEĐAJTE

Sukob starih i mladih na istoku

CIJENE ZA RANGERSE

Za članove od 100 do 700 kn

Osijek se prema očekivanju plasirao u 2. pretkolo Europske lige, i to je najvažnije nakon dva ogleda s moldavskim Petrocubom. Istina je kako su svi očekivali ipak manje stresa u dvobojima s europskim debitantima, no još se jednom pokazalo kako na otvorenju sezone nije lako odmah pokazati pravo izdanje.


Kvaliteta je neupitno na strani bijelo-plavih, što se i vidjelo u dva međusobna susreta, a pogotovo u uzvratu u Gradskom vrtu. No, Moldavci su još jednom pokazali kako nije lako probiti suparnika koji se organizirano i kontinuirano brani s gotovo svih deset igrača. Dobro je znano kako je Osijek upravo u tom dijelu igre imao najviše problema prošle sezone, dok je puno lakše odrađivao oglede protiv jačih momčadi, gdje protiv sebe nije imao "začahurenog" suparnika. Ni na startu sezone nije se stanje bitno promijenilo, a tome su uvelike pridonijele i brojne pogreške osječkih nogometaša, koji su si neshvatljivo i nepotrebno komplicirali život - bezbrojnim soliranjima, taktičkim propustima ili elementarnim pogreškama.

Privatne utakmice

Ali, kao što se i najavljivalo, Osijek je ovo odradio "na mišiće", nije načinio kiks na startu sezone te iz ovih ogleda sada mora izvući pouke. U tom je stilu presjek utakmice iznio i trener Zoran Zekić, koji nije mogao biti oduševljen izvedbom svoje momčadi, no istaknuo je kako je u konačnici jedino bitan plasman u sljedeće pretkolo.
- Čestitam igračima i navijačima, lani smo imali poslasticu i dvoboje s PSV-om, a sada nas čeka Glasgow Rangers i nadam se kako će to biti praznik nogometa. Što se Petrocuba tiče, sve ono što sam najavljivao nažalost se i ostvarilo. Nimalo lak suparnik, posebno za nas u ovoj fazi, praktički još priprema. Imali smo u prvih 25 minuta apsolutno sve, puno prilika, zabili pogodak, a potom smo napravili pogrešku u situaciji s igračem manje. Izgubili smo loptu, nismo napravili reposjed, kao ni puno puta do sada te smo iz toga primili gol, nakon čega je bilo puno nervoze u našim redovima. Ali, kao što sam već rekao, najvažnije je bilo proći.
Puno toga u igri bijelo-plavih nije bilo na željenoj razini. Neki su igrači podbacili, neki su gotovo igrali privatne utakmice, ne obazirući se na upute, a na nekima je itekako primjetan nedostatak iskustva. Jasno je stoga kako je i Zekić "prokuhao" nakon utakmice te "zavapio" za dodatnim pojačanjima.
- Mislim da je ovo poruka svima nama u klubu da se moramo još malo i ekipirati i probuditi, jer neke stvari ne idu kako smo zamislili. Moramo se pojačati. Ne tražim alibi, ali nije bilo Škorića, otišli su Milović i Barać te sam ostao na dva mlada stopera. Ne bojim ih se stavljati u igru, ali nije lako ovako naglo sazrijevati, morali bi to postupno. Znamo da nam nedostaje i još jedan vezni. Neki su igrači doista izvan forme, ne znam ni ja zašto ih trpim, kao da čekaju da "riknem" pokraj klupe. Ali vjerujem da će se u sljedećih sedam dana neki igrači bitno podići u svakom smislu, da će im ovo vrijeme dobro doći te da će sve to biti puno ozbiljnije i bolje protiv Glasgow Rangersa.
Henty pojačanje

Osijek je u oba poluvremena, pogotovo u prvom, krenuo odlučno i silovito, stvarao pritisak pred suparničkim vratima te je gol praktički visio u zraku. No, nakon što su bijelo-plavi stizali do vodstva, umjesto da pokušaju dovršiti posao, u njhove se redove uvlačila nesigurnost, gotovo da su pozivali Moldavce da ugroze Malenicu i sreća je što neki "zalutali metak" u završnici nije završio u domaćoj mreži i tako pokvario sve.
- Bilo je puno nervoze prije utakmice, kao i poslije našeg prvog i drugog pogotka. Njihova se igra temelji na dugim loptama, od njihove zadnje linije i inzistirao sam na sprječavanju toga, da iziđemo bliže, ali je gotovo svaka duga lopta bila problem. Ne bih baš rekao da je tada bilo bezglavo, ali panično da. Neki igrači ne shvaćaju da se ne smiju poigravati na 25 metara od gola, da ne smiju driblati, da moraju uzeti tu drugu loptu, biti okomitiji...
Rana prisilna zamjena, zbog Bobanove ozljede, poremetila je i neke planove oko izmjena u nastavku jer, objektivno, bilo je više kandidata za raniji odlazak pod tuš.
- Imali smo i u prvoj utakmici nekoliko igrača izvan igre, sada također. Neke moram pričekati, u neke još uvijek vjerujem. Ali, rekao sam im poslije utakmice da će se neki koji sada nisu u prvom planu nametnuti, jer to mi treba. Potrebna mi je širina, ozbiljnost, ali i kvaliteta. Opet, ponavljam, mi smo tek mjesec dana u radu i nismo još došli do nekih stvari. Znao sam da ćemo imati probleme, ali nadam se kako će u ovih sedam dana svima biti lakše. To sam i rekao igračima, da će poslije ovoga biti lakše, sada nam slijede Glasgow Rangers i Hajduk, a daj Bože i ponovno što duže europsko ljeto.
Među onim igračima kojima Zekić sigurno može biti zadovoljan nakon domaće premijere su Borna Barišić i Ezekiel Henty. Kapetan bijelo-plavih podsjetio je na svoja najbolja izdanja, dominirajući na lijevom boku, a postigao je i odlučujući, pobjednički pogodak za prolazak. Nigerijac je, pak, za samo 90 minuta "kupio" navijače, koji su oduševljeno popratili njegove sprintove i poigravanje gostujućom obranom.
- Rekao sam da će Henty biti apsolutno pojačanje za nas. Ono što sam ga prije gledao nije igrao na nekoj ozbiljnijoj razini, posljednjih godinu-dvije zbog raznih razloga. Došao je k nama s velikom željom, i sam je rekao da ovdje želi postati igračina, da želi dati sve od sebe. Znao sam njegove kapacitete, ali on još može puno bolje. Međutim, mora imati i pomoć suigrača i prema naprijed i prema natrag. On je igrač koji može igrati i centralnog napadača i po strani, žao mi je samo što Marić nije bio raspoloženiji, kao što je to bio u prvom susretu. S Hentyjem smo svakako dobili veliko pojačanje, a nadam se i da će se Grezda što prije oporaviti i biti na raspolaganju - rekao je Zekić nakon mukotrpnog, ali zasluženog ulaska u drugo pretkolo Europske lige.
Goran Roguljić
bez kiksa
OSIJEK JE PROŠAO “NA MIŠIĆE”
Zoran Zekić

trener Osijeka

Rekao sam da će Henty biti pojačanje za nas. Došao je k nama s velikom željom, i sam je rekao da ovdje želi postati igračina, da želi dati sve od sebe
Škorić i Boban nisu otpisani za Škote
Situacija oko bitnih karika Zekićeve momčadi, Mileta Škorića i Gabrijela Bobana ipak nije obeshrabrujuća kao što se u prvi tren pomišljalo. Škorić je “osjetio” aduktor te je zbog toga morao propustiti uzvrat s Petrocubom, ali ozljeda ipak nije toliko ozbiljna te se tako postupilo zbog opreza. Prema procjenama, on bi trebao biti spreman za prvi susret s Glasgow Rangersima sljedeći četvrtak. Puno ozbiljnijom činila se ozljeda Bobana, koji je nastradao nakon nasrtaja Djoua. Napadač bijelo-plavih dobio je udarac u koljeno te mu je nagnječeno desno stopalo, zbog čega je već nakon 20 minuta morao napustiti teren. Srećom, situacija ipak nije toliko crna. Koljeno je bolno, ali bez težih posljedica, a slično je i sa stopalom, u kojem nije ništa slomljeno. Nagnječenje je ozbiljno, Boban još šepa te mu slijedi tri-četiri dana mirovanja i terapije nakon kojih bi se trebao vratiti u pogon. Nije izgubljen za četvrtak i prvi susret protiv Škota, iako je jasno kako neće biti potpuno spreman.
S Glasgowom i Hajdukom isto večernji termin
Nakon što je prvi domaći susret u novoj sezoni Osijek odigrao u kasnovečernjem terminu, u sličnom će odigrati i sljedeća dva dvoboja, sljedećeg tjedna u svom Gradskom vrtu. U četvrtak će bijelo-plavi ugostiti Glasgow Rangerse u prvom susretu 2. pretkola Europske lige u 20.45 sati, a tri dana poslije, u nedjelju, otvorit će novo prvenstvo Hrvatske, protiv Hajduka, kojeg će dočekati u 21 sat.

I uzvrat sa Škotima, 2. kolovoza na Ibroxu igrat će se u 20.45 sati.
Možda ste propustili...

EUROPSKO PRVENSTVO U VESLANJU

Polufinale je tu, mogu naši i brže

UZALUD ŠTO PUNO ZABIJAŠ KAD I PUNO PRIMAŠ

Osječka obrana je kao švicarski sir

KICKBOXING PH U DISCIPLINI LOW KICK

U dvorani Jug se bori i svjetski prvak

Najčitanije iz rubrike