Mozaik
PULA FILM FESTIVAL

Predstavljeni film “Dom” te serije “Novine” i “Crno-bijeli svijet”
Objavljeno 16. srpnja, 2018.
U filmu Darija Pleića glume dvije osječke glumice, Katarina Baban i Sara Moser

Na Pula film festivalu predstavljeni su film "Dom" te nove sezone hit-serija HRT-a "Novine" i "Crno-bijeli svijet".


Filmska ekipa drugog filma nacionalnog programa festivala, filma "Dom", predstavila se govoreći o tom emocionalno jakom filmu. Redatelj Dario Pleić rekao je da je riječ o svjetskoj premijeri filma koji govori o socijalnoj priči hrvatskog miljea.
- Svima znana priča o deložaciji, tema je mog filma. Znam puno takvih situacija, neke čak u mojoj bližoj okolini, stoga sam odlučio o tome raditi film - rekao je Pleić. Glavu žensku ulogu tumači Judita Franković koja je, kao i ostali glumci, bila redateljev prvi izbor.
- Nismo od početka rada na filmu imali financijsku potporu te je trebalo puno entuzijazma za rad. Judita igra jaku, idealističnu ženu, spremnu da se bori za svoja uvjerenja - rekao je dodavši kako film osim deložacije govori i o ljubavnom odnosu. Judita je ispričala kako je rad na filmu za nju bio težak, ali prekrasan izazov.
- Bio mi je izazov igrati ženu koja se bori za nešto svoje kao ranjena životinja i koja bez zadrške priča svoju istinu - kazala je. Mislav Čavajda igra njezina supruga koji za razliku od nje deložaciju smatra nepravdom koju se ne može izbjeći.
- Dvoje je to ljudi koji se nađu na suprotnim stranama razmišljanja o životu. No, trebali su dotaknuti dno kako bi se opet oslobodili i podsjetili zašto su se zaljubili - ispričao je Čavajda. Osječanka Katarina Baban igra zlu službenicu, ženu koja "samo obavlja svoj posao." Iako ona za sebe misli da je fina, dolazi do velikog sukoba između nje i stanara. Također Osječanka Sara Moser imala je malu ulogu, no na njoj su puno radili.
- Kao glumica koja je tek izišla s osječke akademije, izuzetno sam zahvalna na ovoj prilici - rekla je mlada Sara Moser.
Drugog dana festivala predstavila se i ekipa dviju izuzetno uspješnih TV serija, "Novine" i "Crno-bijeli svijet". Dramska serija "Novine" postigla je svjetsku popularnost zahvaljujući Netflixu koji ju je kupio. Serija je sada dostupna u 190 zemalja, a pohvale za nju stižu svakodnevno, posebno iz Meksika, Argentine, Brazila… Druga sezona serije čija se prva epizoda prikazuje u Puli snimana je u Rijeci i Zagrebu, a priča se vrti oko izbora predsjednika, tj. predsjednice, koju glumi Nives Ivanković.
- Uživali smo na setu, Dado je netko jako zanimljiv. Iako smo radili u ekstremnim uvjetima, ništa nam nije bilo teško - kaže Nives i dodaje kako je uspoređuju s predsjednicom Grabar-Kitarović, ali da je ona radila vlastiti lik na svoj način. Dragan Despot smatra kako je scenarij genijalan.
- To mi je omogućilo da se raspršim na setu. Lica su vrlo živa, a moj lik je vrlo različit od mene privatno pa mi je bio velik izazov igrati ga - kaže Despot i dodaje kako bi volio s Matanićem raditi i u kazalištu.
I serija "Crno-bijeli svijet" osvojila je gledatelje, čiji se autor Goran Kulenović u trećoj sezoni bavi razdobljem od sredine 1983. do sredine 1984. godine.
- Na konceptu sam radio s Igorom Mirkovićem, a uz to sam i dosta istraživao to razdoblje - rekao je Kulenović. Glumcima je to do sada najdraža sezona, a govoreći o radu na seriji, Filip Riđički rekao je kako je doista uživao jer je iz prve ruke upoznao svijet koji je kao klinac znao samo preko glazbe. Glumica Jelena Miholjević osamdesetih je bila djevojčica i ono što najviše pamti iz toga razdoblja je pjesma i zajedništvo.
- Sjećam se da se tada stalno pjevalo, išlo se u goste, okupljalo se po kućama… Postojale su neke vrijednosti koje smo danas izgubili, stoga nostalgija nije jedini razlog zbog kojeg se sa sjetom sjećamo tog razdoblja - izjavila je Miholjević i napomenula da je rekonstrukcija nekog doba jako zahtjevan, ali i zabavan posao. Slavko Sobin našalio se kako je uživao u popularnoj "fudbalerki" koju je imao u seriji, a producentica Maja Vukić rekla je kako su se od početka nadali da će dogurati do treće sezone te vjeruje da će se snimati i četvrta.
- Odličan feedback publike najveća nam je nagrada. Roditelji koji sa svojom djecom gledaju seriju i prepričavaju im kako se tada živjelo dokaz su da imamo dobar proizvod - zaključila je Vukić.
Tanja Kvorka
“Novine”
PUTEM NETFLIXA U 190 ZEMALJA
Dario Plejić

redatelj filma “Dom”

Svima znana priča o deložaciji, tema je mog filma. Znam puno takvih situacija, neke čak u mojoj bližoj okolini, stoga sam odlučio o tome raditi film.
Možda ste propustili...

KRATKI FILM REDATELJA NEBOJŠE SLIJEPČEVIĆA

Hrvatski film u selekciji Cannesa

LENHART TAPES, ZORA BOROVČANIN I LUFTHANSA

Na INmusic festival dolaze kreativni bendovi iz ETEP-a

Najčitanije iz rubrike