Novosti
EUROPSKA KOMISIJA SMANJILA PROCJENU RASTA HRVATSKOG BDP-A

EK: Plaće će rasti zbog očite nestašice radne snage u turizmu i građevinarstvu
Objavljeno 13. srpnja, 2018.

Europska komisija smanjila je u najnovijim prognozama procjenu rasta hrvatskog gospodarstva u ovoj godini na 2,6 posto, s prethodnih 2,8 posto.


U ljetnim prognozama Komisija procjenjuje i da bi rast hrvatskog BDP-a u 2019. godini mogao dodatno usporiti na 2,5 posto. "Nakon neočekivanog usporavanja u posljednjem tromjesečju 2017., realni rast BDP-a samo je blago ubrzao u prvom tromjesečju 2018., uglavnom zahvaljujući snažnoj osobnoj potrošnji i oporavku investicija", ističe se u izvješću EK-a. Hrvatsko gospodarstvo poraslo je, naime, u prvom tromjesečju ove godine za 2,5 posto na godišnjoj razini, što je brže u odnosu prema 2,2 posto u posljednjem lanjskom kvartalu.
Unatoč tome, kao i miješanim signalima najznačajnijih makroekonomskih pokazatelja, pozitivna kretanja na tržištu rada i drugi podatci sugeriraju da će domaća potražnja poticati rast u ostatku godine, navodi Komisija. Očekuje da će osobna potrošnja ostati glavni pokretač rasta gospodarstva, i to poduprta rastućim raspoloživim dohotkom kućanstava i niskom inflacijom. "Poboljšano korištenje EU fondova, smanjenje kamatnih stopa i porast kredita korporativnom sektoru trebali bi podržati rast investicija", smatra Komisija. Navodi i to da rani podatci o turističkim dolascima podupiru očekivanja o snažnom rastu izvoza usluga. "Istodobno, iznenadno usporavanje robnog izvoza početkom 2018. u skladu je sa slabljenjem koje se vidi u industrijskom sektoru", navodi Komisija. Prema podatcima Državnog zavoda za statistiku, u prvih pet mjeseci ove godine industrijska je proizvodnja pala za 0,2 posto u odnosu prema istom lanjskom razdoblju. Robni izvoz porastao je, pak, u prvih pet mjeseci ove godine za blagih 1,2 posto u odnosu prema istom lanjskom razdoblju, dok je uvoz porastao za 4,7 posto. Međutim, kažu u EK-u, utjecaj očekivanog slabijeg rasta robnog izvoza na BDP trebao bi djelomično biti nadoknađen usporavanjem rasta uvoza, jer je domaća proizvodnja uvozno intenzivna. Navodeći da su vjerovnici Agrokora prihvatili plan nagodbe o restrukturiranju dugova, u EK-u ističu da je to smanjilo negativne rizike u razdoblju za koje se daju procjene, no napominju da je uspješna implementacija sporazuma ključna za operativnu i financijsku stabilnost kompanije.
Uvjeti na tržištu rada nastavljaju se poboljšavati. EK očekuje da će plaće rasti zbog sve očitije nestašice radne snage u sektoru turizma i građevinarstva. "Stopa nezaposlenosti trebala bi i dalje padati uglavnom zahvaljujući rastu zaposlenosti, dok migracijski odljev usporava", navodi EK. H
Osobna potrošnja ostat će glavni pokretač rasta gospodarstva u idućem razdoblju