Novosti
HDZ SE ODLUČIO ZA VUJČIĆA?

Ime guvernera ovaj tjedan, Bandić predlaže Jurčića
Objavljeno 10. srpnja, 2018.
Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković rekao je u utorak da još ne može otkriti tko će biti kandidat ili kandidatkinja za guvernera HNB-a. Jandrokovića su novinari pitali zna li se ime kandidata za guvernera HNB-a i tko ima više izgleda, Boris Vujčić ili Martina Dalić. "Resorni saborski odbor za imenovanja predložit će kandidata ili kandidatkinju, ali prema svemu onom što znam bit će predložen kandidat", rekao je Jandroković.
Konzultacije su u tijeku i ime kandidata znat će se do kraja ovog tjedna, rekao je. Sabor guvernera imenuje na prijedlog Odbora za izbor i imenovanja, uz mišljenje Odbora za financije i državni proračun. Oba odbora su sjednice najavila za srijedu. Krajem prošlog tjedna predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić novinarima u Saboru potvrdio je da je Boris Vujčić, čiji je mandat na čelu HNB-a istekao 6. srpnja, jedan od kandidata za guvernera o kojima se ozbiljno razmišlja, a na pitanje je li i bivša potpredsjednica Vlade Dalić jedna od kandidatkinja nije odgovorio. Dodao je da se koalicijski partneri konzultiraju o kandidatima za guvernera, njegova zamjenika i tri viceguvernera. Jutarnji list je u utorak objavio da je u HDZ-u definitivno odlučeno da predlože Vujčića.
Klub zastupnika Stranke rada i solidarnosti Milana Bandića, Reformista i nezavisnih zastupnika, koji je dio parlamentarne većine, u utorak je pak u saborsku proceduru poslao prijedlog da novi guverner HNB-a bude Ljubo Jurčić. Jurčić je ekonomski stručnjak i sveučilišni profesor na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu.
Zastupnik stranke Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović izjavio je kako je Hrvatska narodna banka prošlu godinu završila s gubitkom u poslovanju od 2,5 milijardi kuna, što je potvrdila i komercijalna revizija, a taj šokantan podatak nije priopćen javnosti. Lovrinović tvrdi da je HNB u šest godina povećao dug šest puta, od 2012., kada je dugovao prema inozemstvu 351 milijun eura, do 2018., kada duguje dvije milijarde eura. "To je povećanje udjela duga HNB-a u ukupnom vanjskom dugu za 570 posto", kazao je Lovrinović istaknuvši da to povećava rizičnost poslovanja HNB-a, ali i pogoršava kreditni rejting Hrvatske. Smatra kako je riječ o instituciji s najvećom autonomijom i najmanjom transparentnošću. "Postavlja se pitanje zašto HNB nije o tome obavijestio javnost, zašto se tako snažno zadužuje u inozemstvu i što je od toga zaradio", kaže Lovrinović. H
Možda ste propustili...

KANDIDATURA ZA EUROPSKE IZBORE

Plenković nositelj liste HDZ-a

INFLACIJA U OŽUJKU 4,1 POSTO

Najviše poskupjeli hrana i sokovi