Regija
IZBOR NAJBOLJE NOŠENOG RUHA

Vezovske lente u Slavonski Brod, Vukovar i Semeljce
Objavljeno 10. srpnja, 2018.
Mogle su se vidjeti i stotinjak godina stare vezenke, svečane svatovske, svilene i zlatom izvezene nošnje

Đakovčani i njihovi gosti do posljednjeg mjesta ispunili su veliki amfiteatar ljetne pozornice u Strossmayerovom parku i prostor oko njega, a kako bi popratili tradicionalnu završnicu svakih Đakovačkih vezova, pa i ovogodišnjih, 52. po redu – izbor najbolje nošenog narodnog ruha. Bio je to zanimljiv višesatni program pod nazivom "Slavonijo, zemljo plemenita", kada je Šokadija birala najljepše nošnje u djevojaka, snaša i momaka. Sve to bilo je začinjeno dobrom tamburaškom glazbom i zabavom. Natjecatelji i natjecateljice iz "šifonjera" izvukli su pravo bogatstvo narodnih nošnji, od kojih mnoge iz mlađih dana njihovih baka o i djedova, majki i očeva...


Titulu najljepše djevojke ponijela je Matea Lakušić iz Slavonskog Broda, odnosno za najljepšu je proglašena njezina narodna nošnja iz Bebrine. Drugo mjesto pripalo je Dunji Grgurević iz Završja, a na treće se mjesto plasirala Semeljčanka Josipa Mitrović s nošnjom iz svoga sela. U kategoriji snaša pobjedu je odnijela Marina Barić iz Vukovara s rekonstruiranom baranjskom nošnjom iz Duboševice. Naslov prve pratilje pripao je Ani Vrbat iz Otoka, a za drugu pratilju proglašena je Ivana Matijašević iz Novoga Grada.
Ništa manje pozornosti od žena nisu privukli i momci, a zlatnom medaljom okitio se Mirko Mihaljević iz Semeljaca. Na drugome je mjestu Miroslav Šarić iz Našica, a treće je osvojio Dario Novoselac iz Strošinaca. Pohvalu ocjenjivačkoga suda dobila je Marina Vuksanović iz Kupine, koja je na izboru sudjelovala u vlastoručno izrađenoj nošnji, a za najfotegeničniju djevojku proglašena je Gabrijela Kurtešić iz Beravaca. Ukupno se ove godine pred đakovačkom publikom predstavilo 23 natjecatelja, osam snaša, pet momaka i deset djevojaka odjevenih u tradicijsko narodno ruho, a pregledale su ih i ocijenile članice prosudbenoga suda u sastavu Ljubica Gligorević, Jasmina Jurković Petras, Marija Raguž i Marija Gačić, etnologinje muzeja iz Vinkovaca, Virovitice, Osijeka i Đakova.
Osim novoizrađenih i rekonstruiranih, tom su se prilikom mogle vidjeti i stotinjak godina stare vezenke, svečane svatovske, svilene i zlatom izvezene nošnje, a posebnu pozornost privlačilo je uređenje glava natjecateljica šamijama ili tradicionalnim češljanjem. Gotovo svi su u rukama imali poneki tradicionalni detalj, kao što je koršov, patrice, potpetala i slično, koji se se nosili u određenim prigodama, a koje su predstavili publici i prosudbenoj komisiji.
Nagrade ovogodišnjim pobjednicima uručili su predstavnici sponzora i gradonačelnik Marin Mandarić, koji je, zahvalivši svima koji su sudjelovali u organizaciji, zatvorio ovogodišnje Đakovačke vezove.
Izbor najljepših nošnji popratila su poznata imena hrvatske tamburaške scene predvođena Verom Svobodom te ženski i muški pjevački sastavi. n
Dijana Stanić Rešicki
Na vezovski izbor s dječicom
Jedna od osam snaša – Ivana Komadina, iz Vrpolja, Brodsko-posavska županija, na vezovski izbor stigla je s dvojicom sinčića, također u nošnjama.. Ivana je obukla svečanu narodnu nošnju, s dukatima oko vrata, a na glavu je stavila šamiju.
23

natjecatelja predstavilo se pred đakovačkom publikom - osam snaša, pet momaka i deset djevojaka odjevenih u tradicijsko ruho
Najčitanije iz rubrike