Novosti
APEL VELEDROGERIJA

Bolnice duguju dvije milijarde,
moguća nestašica lijekova
Objavljeno 10. srpnja, 2018.
Matusinović: Ministarstva ne namjeravaju osigurati dodatna sredstva

Dugovanja bolnica za lijekove i medicinski materijal iznose više od dvije milijarde kuna, a dug je u proteklih šest mjeseci narastao za 500 milijuna kuna. Upozorila je na to u ponedjeljak Koordinacija veledrogerija pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca istaknuvši kako je, s obzirom na to da nema naznaka podmirenja ovih dugovanja, u sljedećim tjednima moguća nestašica lijekova. S druge strane, Ministarstvo zdravstva odgovara kako nestašice neće biti.

"Prema dostupnim informacijama dramatičan rast dugovanja ne namjerava se zaustaviti u skorije vrijeme niti postoji mogućnost da se u značajnijem opsegu podmiri, a što će u konačnici rezultirati s milijardu kuna novog duga tj. duga nastalog samo u 2018. Takav razvoj situacije veledrogerijama ostavlja sve manje mogućnosti za ekonomsku opravdanost poslovanja te su sve jasnije naznake da bi se već u sljedećim tjednima mogla dogoditi nestašica lijekova. Naime, s 31. svibnjem 2018. godine ukupna dugovanja bolnica prema veledrogerijama iznose više od dvije milijarde kuna. 24 bolnice od njih 62 imaju rokove plaćanja dulje od 365 dana, a pojedine bolnice, njih šest, plaćaju svoje račune u rokovima duljim od dvije godine čime se značajno prekoračuju rokovi plaćanja propisani zakonom", ističe se u priopćenju za javnost Koordinacije veledrogerija i zaključuje: "Hrvatske veledrogerije dale su svoj maksimalan doprinos kako opskrba bolnica lijekovima ne bi došla u pitanje, no granice vlastitih mogućnosti odavno su iscrpljene i ovo je posljednje upozorenje i apel na rješavanje neizdržive situacije".
- Bolnice u prosjeku stvaraju 80 milijuna kuna duga mjesečno uz rokove plaćanja izvan svih propisa - takav način poslovanja ne može podržati ni jedan ekonomski model. Od veledrogerija se očekuje da poštuju zakone, imaju uredne isporuke proizvoda, uredno plaćaju svoje obveze i nabavu lijekova te isplaćuju plaće i doprinose za 1600 zaposlenih. Iz kojih sredstava bi se to sve trebalo financirati? Dobili smo informaciju da resorna ministarstva nemaju namjeru osigurati dodatna sredstva koja bi usporila ovako dramatičan rast dugovanja i pitamo se tko će snositi odgovornost za kolaps sustava? - ističe Josip Matusinović, predsjednik HUP - Koordinacije veledrogerija.
Nakon gotovo godinu dana intenzivnih razgovora predstavnika HUP-a s resornim ministarstvima bez naznaka rješenja za ovaj gorući problem, u Koordinaciji smatraju da su iscrpljeni svi modeli razgovora te preostaje jedino mogućnost intervencije Vlade ili nestašica lijekova. "Obavijestili smo premijera i nadamo se da do najgoreg scenarija neće doći jer o mogućnosti poslovanja veledrogerija ovisi redovita isporuka lijekova bolnicama i posljedično radna mjesta za 1600 zaposlenih", zaključuje Matusinović.
Ministar Milan Kujundžić izjavio je za Hinu kako su u Vladi svjesni tog problema i tražit će rješenja. Podsjeća kako je Vlada lani u više navrata veledrogerijama isplatila gotovo 1,3 milijarde kuna za podmirenje dospjelih dugova.
Dijana PAVLOVIĆ/H
SIGURNOST PACIJENATA NIJE UPITNA
Ministarstvo zdravstva priopćilo je kako su u stalnom kontaktu s bolnicama i veledrogerijama te s Ministarstvom financija, ustvrdivši da neće doći ni do kakve nestašice lijekova, a sigurnost pacijenata neće biti dovedena u pitanje. Ministar financija Zdravko Marić također je komentirao priopćenje veledrogerija rekavši kako je "sličan proglas bio i prošle godine". "Sve skupa lani smo dali milijardu i pol više za lijekove i tada sam rekao da na taj način ne možemo i nećemo riješiti problem. Rješenje zdravstva ne krije se na prihodnoj strani proračuna", rekao je ministar Marić. "Pritisci koji dolaze od dobavljača nisu ništa novo, treba ih uzeti ozbiljno, ali moj stav i stav Ministarstva financija, ne samo sad nego je to bilo i prije, kod drugih ministara financija, mi smo bili jasni po pitanju zdravstva, nije pitanje tumačenja koliko novca nedostaje, nego nam trebaju mjere koje će sustav i na troškovnoj strani učiniti financijski održivim", rekao je Zdravko Marić.
Možda ste propustili...